03/12/12 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Медиите са каскада от проституиращи - според д-р Михайлов, Райчев и Харалан Александров

Надпреварват се кой е по-голям слуга на властта; Жълта медийна пораза фалшифицира реалността

В студиото на последното предаване “Отпечатъци”. Снимка: от тв-екрана

Продължение. Виж тук “Робството на потребителя, у нас и по света” - разговор на д-р Николай Михайлов, Андрей Райчев и Харалан Александров в последното, вече спряно предаване “Отпечатъци” по бТВ.

Мира Баджева: Опряхме до свободата на словото и на изразяването у нас. Защо си говорим отново, че трябва да я отстояваме? Не беше ли това едно наше уж необратимо демократично завоевание? И може ли изобщо да говорим за свободни медии у нас?

Андрей Райчев
: Можем да размишляваме дълго върху създалата се крайно неприятна ситуация – не искам да обиждам никого, но тя е направо отвратителна. Стигнали сме дотам, че частните медийни собственици се състезават помежду си кой повече да се подмаже на правителството…

Мира Баджева
: …и кой по-бързо ще дискредитира и убие конкурента си, също така.

Андрей Райчев: Медиите се надпреварват да правят доноси за другарчето и да се пъчат пред властта: „Аз съм ти по-голям слуга”. Това е положението, уви. Не че е много драматично, поне не е като в Унгария, където правителството е тръгнало направо на поход срещу свободата на словото. Но правителството тук „скромно” иска от медиите непрекъснато да му ръкопляскат. И къде е коренът? Какво се случи, та медиите стигнаха дотук? Спомнете си само оная поза на Петьо Блъсков от началото на 90-те в стил „Ние сме честни частници, велики пичове, а управниците са боклуци”.

Андрей Райчев. Снимка: от тв-екрана, “Отпечатъци”.

Мира Баджева: Имаше време, когато издателите и главните редактори бяха „по-велики” от всички премиери на България.

Андрей Райчев: Да, а сега сме в ситуация, при която 2-3 медийни групи вяло се дърлят кой да се подмаже по-добре на началството. Откъде идва това? Отговорът е ужасно тъжен за България и този отговор е стопански. Нито една от медиите не е печеливша.

Мира Баджева: И нито един журналист не е собственик на своята медия.

Андрей Райчев: Това обаче е следствие на онова, което ви казах. Ако направите 100 и не знам колко си вестници, 100 и не знам колко телевизии - като направите толкова много медии, резултатът ще е прост - всички ще бъдат на загуба. И съответно накрая ще бъдат купени от хора, които ги взимат, за да правят с тях не медии, а други сделки. Това се случи в България. Медиите се оказаха в ръцете на хора, които имат други интереси, не медийни, и търгуват с журналистите като с проститутки в името на своите лични и бизнес интереси.

Д-р Николай Михайлов
: Освен това онези, които имат властта, търгуват със собствениците на медии като с проститутки (или ги третират като сводници). Следователно това е една каскада от проституиращи люде, специална система на перверзници, които боравят не с друго, а именно с материята на словото. И затова словото е в такова ужасно състояние днес тук.

Д-р Николай Михайлов. Снимка: от тв-екрана, “Отпечатъци”.

Ако говорим за свобода - а това е сега темата - ще трябва да кажем, че словото в България е в страшна ситуация на потъпкване, на фалшификация и на поругаване. Което значи, че ситуацията в България е систематизирана вече да не го допуска в неговия модус на свободно слово. Това е просто невъзможно наистина. Тези, които поддържат медии, за да ги продават като проститутки за собствени цели и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване