03/21/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Това ли е възстановяването?

Перспективите пред световната икономика са по-светли от преди, но все още има големи рискове

Забелязват се обнадеждаващи признаци за добри новини за световната икономика. В САЩ фирмите наемат повече хора и потребителите харчат повече пари. Рецесията в еврозоната се оказва по-лека от очакваната. Преструктурирането на дълга на Гърция - първата развита страна, изпаднала в неплатежоспособност от 60 години, мина без засечки. Насърчавани от признаците за възстановяване и успокоени, че катастрофата бе избегната (по-специално в Европа, която към края на миналата година изглеждаше на ръба на бедствие от мащаба на фалита на Lehman Brothers), финансовите пазари вървят устойчиво нагоре. Глобалният индекс MSCI се покачи с близо 9% от началото на годината и с 20% от най-ниското си равнище през октомври.

След толкова много мрачни новини, едва ли е изненадващо, че духът се повдига бързо в цял свят. Има обаче основателни причини да бъдем предпазливи с целия този оптимизъм. Глобалният икономически растеж, дърпан надолу от намалилите темповете на своето развитие нововъзникващи пазарни икономики, наред с рецесията в Европа, все още може да се окаже по-слаб тази година, отколкото през миналата.

При това все още има големи рискове. Прекалено често след финансовата криза от 2008 година надеждите на инвеститорите за силен и траен икономически растеж бяха попарвани - било то поради лош късмет (високи цени на петрола), лоша политика (прекалено бързото предприемане на прекалено сурови мерки за икономии) или едно болезнено осъзнаване, че икономическите възстановявания след спукване на балони с даден актив по правило са бавни и несигурни. Ако напрежението около Иран заради ядрената му програма се изостри, може евентуален петролен шок да нанесе тежки щети за пореден път. Много неща все още могат да се объркат.

По-малко поводи за униние, но не и бум

Достатъчно удобно за един президент, който се бори за преизбиране през ноември, най-ясните знаци за възстановяване идват от Съединените щати. Добрите новини са и циклични, тъй като по-високата заетост увеличава доходите и подхранва потреблението, и структурни, с увеличаването на доказателствата, че негативните ефекти от спукването на жилищния балон постепенно изчезват. Като изключим временните работни места, разкрити в САЩ през 2010 година, през тримесечието от ноември са били създадени повече работни места, отколкото през който и да било такъв период от 2006 година. И безработицата, и непълната заетост намаляват. Цените на жилищата продължават да се носят надолу. Строителството и продажбата на жилища обаче започнаха да се увеличават. Потребителските кредити нарастват и фискалните ограничения започват да отслабват благодарение на облекчаването на щатските бюджети и заради това, че Конгресът удължи временните данъчни отстъпки до края на тази година.

Нито едно от тези неща не е характерно за времена на икономически бум. През тази година година икономиката на САЩ вероятно ще нарасне със сегашните си темпове от около 2,5%. Това е много по-малко, отколкото би могло да се очаква след една типична рецесия; след финансови кризи, когато потребителите са притиснати от нивото на своята задлъжнялост, обаче има тенденция възстановяванията да са анемични. Сегашното равнище на икономически растеж няма да намали безработицата бързо, но ще подобри положението в сравнение с миналата година и, нещо по-важно, може да е първата крачка към едно устойчиво възстановяване, което няма нужда от спасителни планове, благодарение на “добродетелния кръг” на създаването на повече работни места, водещо до по-големи потребителски разходи, което на свой ред създава още повече работни места.

Европа, тъкмо обратното, я чака дълъг път до възстановяването. Добрата новина там просто е, че нещата са много по-малко зле, отколкото можеше да бъдат. Благодарение на масираното предоставяне на ликвидност на банките от Европейската централна банка (ЕЦБ) под ръководството на нейния нов президент Марио ...

Публикувана на 03/21/12 22:20 http://e-vestnik.bg/14246/tova-li-e-vazstanovyavaneto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване