04/04/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Еврото потъна до двуседмично дъно спрямо долара

Еврото продължи да губи доверието на инвеститорите в сряда за сметка на щатския долар, който получи масова подкрепа в основните си кросове. Проблемите за единната валута дойдоха на фона на подновените съмнения, че европейската икономика все още не е вън от опасност, а икономиките на Испания и Италия остават рискови. Това се потвърди от пазара на ДЦК, където доходността по испанските и италианските облигации нарасна допълнително и засили съмненията, че еврозоната не е способна да държи широките бюджетни дефицити под контрол.
За по-малко от 24 часа еврото загуби над 2 цента от стойността си спрямо долара. През целия търговски ден в сряда щатската валута търсеше агресивно все по-високи върхове и се доближи до нивата около 1.31. Страховете от нестабилност на Стария континент отслабиха еврото и в същото време усилиха допълнително възходящото рали, което американският долар стартира още във вторник. Тогава стана ясно, че Федералният резерв няма намерение да гласува трети пакет от монетарни стимули. Новината изненада пазарните играчи, тъй като само допреди седмица председателят на Фед Бен Бернанке поддържаше идеята за налагане на допълнителни стимули в опит да се намали рискът от увеличаване на безработицата и едновременно да се търси намаляване на негативните ефекти от кризата. Двете фази на изкупуване на активи (т.нар. Quantitative Easing), които Федералният резерв провежда от месец декември 2008 г., на практика увеличиха значително количеството на американските долари в обръщение. Фед финансира сделките си с ценни книжа чрез допълнително печатане на пари. Затова прогнозите, че монетарният орган няма да пристъпи към трети етап на програмата, засилиха рязко интереса към щатската валута.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване