05/04/12 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Северна лига - опетненият от корупция популизъм

Ройтерс

Лидерът на Северната лига Умберто Боси. Снимка: робедикап

Опетнена от задълбочаващ се корупционен скандал, Северната лига в Италия се мъчи да ограничи загубите си на местните избори идната седмица, но дори обикновено борбеният неин основател Умберто Боси не храни голяма надежда.

“При всичките проблеми, които имаме, тези избори ще са трудни за нас”, заяви сломен Боси, който изглеждаше уморен, на слабо посетен митинг близо до Комо - крайезерен град в богатия регион Ломбардия, един от бастионите на партията му.

Местните избори в близо 800 града и населени места, чийто първи тур е на 6 и 7 май, са първите, откакто технократът Марио Монти стана премиер през ноември миналата година със задачата да измъкне затъналата в дългове Италия от ръба на финансово бедствие чрез болезнени мерки за икономии.

Изборите ще бъдат важно мерило за недоволството на избирателите в момент, когато одобрението за правителството на Монти пада, но също и решаващ тест за дискредитираните партии в страната година преди националните избори.

Лигата - яростен критик на Монти и най-голямата партия, която се противопоставя на правителството му, формирано не в резултат на избори, принципно би трябвало да се възползва от надигащия се гняв срещу горчивите антикризисни хапове, предписани от кабинета. Вместо това обаче партията, която набра популярност след скандалите за корупция през 90-те години и последвалата операция “Чисти ръце”, изглежда уязвима след афера, довела до изгонването на Боси от ръководството й сред буря от обвинения за подкупи.

“Отвратен съм, и те са крадци като останалите”, каза пенсионерът Джорджо Балцарети от Комо, дългогодишен привърженик на Северната лига, който смятал да гласува за лявата партия “Италия на ценностите” на известния с антикорупционните дела магистрат Антонио ди Пиетро.

В Комо - град с население 85 хиляди и текстилен център, чието прочуто производство на коприна търпи натиск от китайската конкуренция, за кметския пост се борят рекордният брой от 16 кандидати. Социологическите анкети показват, че левицата има сериозни шансове да спечели тук за първи път след 1994 г., изтръгвайки местната власт от Северната лига и бившия й дългогодишен съюзник “Народ на свободата” на Силвио Берлускони. КОРУПЦИЯ

За антиевропейската Северна лига, която иска самоуправление на Северна Италия и която изгради имиджа си върху нападки срещу корупцията на старата партийна система и напусна съюза си с партията на Берлускони, за да се яви самостоятелно на изборите, нещата не се развиват според очакванията.

До избухването на скандала за финансирането преди няколко седмици тя се надяваше да се възползва от широкото недоволство срещу болезнените реформи на Монти и да повтори успеха на други противопоставящи се на традиционните партии популистки движения, които грабнаха протестните гласове в Европа.

Това би укрепило ролята й на решаващ играч в десния политически спектър за парламентарните избори догодина. Вместо това лидерите й бяха замесени в скандал и позицията й на основна алтернатива на традиционните партии и от левицата, и от десницата бе узурпирана от движението “Пет звезди” на комика Бепе Грило.

Боси бе изключен от ръководството на партията, но остана неин почетен председател, отричайки всякакви прегрешения и отправяйки обвинения в заговор, организиран според него с цел да бъде елиминирана основната политическа сила, противопоставяща се на правителството на Монти.

Италианският печат разкри подробно как са били плащани под тезгяха пари на членове на семейството му, подчертавайки иронията за една парти, издигнала се до властта с антикорупционни лозунги, а сега тънеща в корупция.

Бившият ковчежник на партията Франческо Белсито е разследван за поредица от обвинения в измами, свързани с офшорки в Танзания и Кипър, кюлчета злато и диаманти, както и твърдения, че с пари на данъкоплатците са плащани ремонтът на къщата на Боси и почивките в чужбина на децата му.

Друг бивш член на партията разкри как ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване