05/20/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Канадският долар пострада от еврокризата

Канадският долар поевтиня най-много от ноември насам, като стойността му се понижи за трета поредна седмица поради опасенията от задълбочаване на кризата с европейския дълг, които помрачиха официалните данни за изненадващо висок ръст на инфлацията и заводските продажби. Валутата удари 4-месечно дъно спрямо щатския долар, който засили позициите си спрямо 16-те основни валути с изключение на йената поради търсенето на сигурност. Суровините поевтиняха. Икономистите очакват тази седмица статистиката да отчете увеличение на продажбите на дребно през март. „Канадските показатели на заетостта, жилищния сектор и инфлацията бяха положителни, но външните условия са много по-силни“, заяви Дийн Попълуел от компанията за онлайн валутна търговия Oanda Corp. в Торонто. „Неблагоприятната среда има ефект върху всички високодоходни парични единици, чувствителни към движението на суровините.“ Канадският долар поевтиня с 2,1% от С$1,0005 за американски долар към 11 март до C$1,0222 в края на седмицата – най-големият му спад от 4 ноември. В промеждутъка бе регистрирано ниво от C$1,0227, най-ниското от 16 януари. В момента един канадски долар може да закупи 97,83 щатски цента. Валутата ще поскъпне до паритет до края на юни, преди да стигне стойност от 98 цента към края на годината според анкета на „Блумбърг нюз“ сред 41 икономисти.

Поскъпване на облигациите

Стойността на 10-годишните държавни облигации се увеличи за трета седмица, което представлява най-дългият позитивен тренд от два месеца насам. Доходността падна с 8 базисни пункта на 1,89%, а дъното й от началото на 2012 г. бе 1,873% на 17 май. В петък канадският долар отбеляза най-високия си дневен скок от седмица, след като Statistics Canada съобщи за повишение на индекса на потребителските цени от 2% през април спрямо същия месец на 2011 г. Изследване на „Блумбърг“ прогнозира, че индексът ще остане непроменен на ниво от 1,9%. Управителят на канадската централна банка Марк Карни съобщи през април, че може да се наложи вдигане на лихвените проценти, тъй като ръстът на БВП и инфлацията надвишават първоначалните прогнози, а икономиката започва да излиза от застоя. Канада поддържа базовата лихва на 1% от септември 2010 г., а шансовете за възходяща корекция до края на годината се увеличиха до 46% след доклада за инфлацията, сочат изчисления на „Блумбърг“. Канадските продажби на промишлени стоки се увеличиха през март с най-бързия си темп от шест месеца насам от 1,9% след спада им в продължение на два месеца. Продажбите на жилища са скочили за трети пореден месец през април според Canadian Real Estate Association.
Заетостта през март и април отбеляза най-големия си двумесечен скок от 30 години насам. Продажбите на дребно са нараснали с 0,3% през март след неочакван спад през февруари, сочат изчисленията на „Блумбърг“ преди официалните данни на националната статистика на 23 май. „Валутният курс между САЩ и Канада все още е висок“, смята Джеръми Стреч от Canadian Imperial Bank of Commerce в Лондон. „Това ще е така, поне докато затихне избягването на риска, вероятно през второто полугодие.“ Стреч и Попълуел препоръчват покупки на щатски долари вместо канадски. Отава може да се превърне в първата от Г-8, която ще увеличи лихвените си проценти, но има прекалено много неизвестни“, смята Попълуел. „Като се имат предвид сегашните нива на канадския долар, вероятно е лихвените проценти да се повишат още.“
Стреч прогнозира „допълнителна инерция в най-горните нива през следващата седмица“, като канадският долар ще се покачи до 1,0320. Разликата в броя на залозите на хедж фондове и други големи спекуланти за покачване на канадския долар спрямо американския съименник в сравнение със спадащите – така наречени нетни дълги позиции – беше 51 005 през седмицата до 15 май, със спад спрямо 60 095 от предходната седмица, разкриха изчисленията на базираната във Вашингтон Комисия по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC). Имплицитната волатилност за едномесечните опции на канадския долар спрямо щатската валута се увеличи вчера до рекорден от 6 януари връх на 10,31%, след като спадна на 6,59% на 30 април. Петгодишното общо равнище е 12%. Имплицитната волатилност, при която сделките се котират и която се използва за определяне на опционните цени, подсказва прогнозния темп на валутните изменения. Канадският долар отчете най-големия си дневен спад през седмицата на 17 май след по-слаби от очакваното данни за икономиката от САЩ, най-големия търговски партньор на Канада. Както производственият индекс за Филаделфия, така и индексът на водещите индикатори изненадващо претърпяха спад.

Относителна сила

Американският долар се покачи на 73,1 спрямо канадския долар в петък според 14-дневния индекс за относителна сила, рекорден от октомври насам връх. Показател над 70 сигнализира, че даден актив може да е поел в обратна посока. Канадският долар спечели 1% през предходните три месеца спрямо други девет валути на развити страни, включени във валутния индекс Bloomberg Correlation Weighted Indexes. Американският долар се покачи с 3,9%, а еврото нарасна с 0,8%. Австралийският долар се понижи с 5,4%, а шведската крона загуби 2,8%. „От начина, по който канадският долар бе търгуван на пазара през последните няколко седмици, става ясно, че той е смятан за спасителен пристан по отношение на австралийския долар, еврото и скандинавските валути“, сподели в телефонно интервю Грег Андерсън, базиран в Северна Америка ръководител на стратегията за група от десет национални валути в Citigroup Inc. Суровият петрол, най-голямата износна суровина на Канада, спадна за трета поредна седмица. Юнските фючърси загубиха 4,2%, достигайки $91,39 за барел в Ню Йорк. Половината от прихода от износни стоки на Канада идва от сурови материали.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване