06/03/12 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - САЩ: фобиите на Кремъл се изострят

Политком.ру

Нервността на руските власти, щом стане дума за САЩ, отново взе да расте - това сочи острата им реакция след неотдавнашното слово на посланика на Щатите в Русия Майкъл Макфол във Висшето училище за икономика (ВУИ). Макфол говори там по редица въпроси не толкова като дипломат, а по-скоро като политически експерт. Прямотата му бе посрещната рязко негативно от руското външно министерство, което с напрегнато внимание следи всяка негова стъпка още откакто е поел поста си в Москва, и демонстрира негодувание от “политическата му активност”. По всичко личи, че на някого от руските властови среди много му се ще да превърне Макфол в символ на “заплашителния американски империализъм”.

Напоследък се очертават две успоредни тенденции. Първата е свързана с опити независимо от всичко да се изтъкне политическата воля за запазване на диалога между двете държави, продължаване на “рестартирането”, изграждане на по-ефективни отношения. Като “бяло петно” върху помрачените двустранни връзки изпъкна скорошното изявление на руското външно министерство, разработено в дух на приятелство и взаимно разбирателство.

Заместник-министърът Сергей Рябков разказа как Дмитрий Медведев е връчил на Барак Обама послание от руския лидер Владимир Путин. “То дава конструктивен тон във взаимните отношения. Руската страна безусловно, без колебания потвърждава, че ще следва предишния курс. Приемствеността в отношенията помежду ни е стожер в политиката по американското направление”, каза той и добави, че никакви “личностни” фактори не ще повлияят върху “конструктивните нагласи”.

При всичките си позитивни ноти посланието се четеше двояко: може би Кремъл наистина иска да поизглади ситуацията около отказа на Путин да участва в срещата на Г-8; може обаче да става дума за дипломатически трик - да покажем, че колкото до Русия, тя подкрепя “рестартирането”, пише големи писма до Обама, уверява го, че ще има приемственост, изобщо е “за” всички хубави неща и “против” всички лоши. С други думи, че ако има проблеми, те не идват от нас.

Последва изявление на президентския помощник Юрий Ушаков, който конкретизира положението около писмата, разменени от президентите - разказа, че Обама също е пратил голямо послание на Путин още на 2 май, а Путин е отвърнал с поне толкова дълго писмо, и т. н. Сякаш бе наложително Ушаков да поправи грешките на външно министерство, което в първото си комюнике незнайно защо премълча за първоначалното писмо на Обама и подробностите от него - все едно че само Русия иска мир.

На този фон впечатлението беше, че Кремъл, от една страна, има желание да се върне към конструктивния тон, но от друга - това намерение някак все претърпява провал. Което откроява още по-ясно втората тенденция - влошаване на атмосферата, нарастване на напрежението, усещане за задънена улица в решаването на редица остри проблеми, на първо място за ПРО. Ще споменем още подготвения от Държавния департамент “списък Магнитски” с имената на някои руски чиновници и отново критичния доклад за човешките права - все силни дразнители за Москва.

Всъщност става така, че и двете страни втвърдяват курса: САЩ се готвят за избори, в Русия победител стана Владимир Путин, а “рестартирането” вече изглежда като нещо от минали времена. Това прави актуален въпроса кой носи отговорност за влошаването на отношенията и Макфол е твърде подходящ за ролята на основен символ на “американския империализъм”. Преди година никой може би нямаше да обърне внимание какво е казал във ВУИ. Днес обаче всяка негова дума буди далеч по-голям интерес, всяко изречение се гледа под микроскоп.

Само по себе си словото му бе твърде дружелюбно. Москва не хареса главно една фраза за руско-киргизстанските отношения. Той прикани и двете държави окончателно да се откажат от “играта с нулева сума” (когато победата на единия партньор задължително е загуба за другия, б. р.) и от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване