06/06/12 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Данъкоплатците няма да плащат при фалит на банка

Закъсалите банки няма да се финансират с пари на данъкоплатците, а разходите по преструктуриране и оздравяване ще се поемат от собствениците на финансовите институции и кредиторите, сочи предложение на Европейската комисия, обявено вчера. Според европейския комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние финансовата криза струва скъпо на данъкоплатците и е необходимо да се предоставят подходящи инструменти, за да могат да реагират адекватно на бъдещи кризи в банковия сектор. В противен случай гражданите ще трябва отново да плащат сметката, а спасените банки ще продължават по същия начин, тъй като знаят, че могат отново да разчитат на външна помощ, допълни той. ЕС трябва да се справи с конкретни трудности в страни от еврозоната в лицето на Испания и Гърция и да се поставят основите на система за надзор и ранно предупреждение в европейския финансов сектор, заяви Барние.
Мерките реално са крачка напред към създаването на банков съюз в еврозоната, за какъвто ЕЦБ настоява, за да се гарантира бъдещето на единната валута, пише Ройтерс. Предложението обаче може да се задейства чак през 2014 г., допълват от информационната агенция.
От ЕК пък съобщиха, че на първо място в новите мерки стои превенцията и намаляването на риска от фалит, като ще се въведе възможност за ранна намеса в случай на опасност, и за тази цел правомощията на регулаторните органи ще бъдат разширени. От комисията искат създаването на специален фонд с достатъчно средства, които да гарантират задълженията на изпадналата в затруднение банка. Тези средства обаче ще се дават само и единствено, за да се поддържа съответната банка "на системи" т.е. да се поддържат основни нейни функции, а не за да бъде изцяло спасена.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване