06/13/12 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Свързват и уличните автомати за кафе с НАП

Автоматите на самообслужване също ще бъдат свързани с Националната агенция за приходите (НАП), за да отчитат в реално време оборотите си. Това предвижда проект за Наредбата за регистриране и отчитане на обороти в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувана на страницата на Министерството на финансите. Тя допълва друга наредба - № 18, от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Данъчните ще обхванат така и автоматите за продажба на напитки, храни, за обмяна на валути, за плащане на комунални сметки и дори паркинг услугите. В обхвата на наредбата попадат и автоматите с развлекателен характер като детски съоръжения. Автоматите няма да издават хартиени касови бележки. Дневният финансов отчет ще се генерира автоматично, като се съхранява във фискалната памет, и така ще се облекчи задължението за отпечатване на дневен, месечен и годишен финансов отчет. Собствениците на автомати ще трябва да приведат връзката с НАП в действие до 31.12.2012 г. В тридневен срок след влизане на наредбата в сила мобилните оператори трябва да подадат заявка за получаване на номенклатурен код.
Припомняме, че през януари тази година Българската вендинг асоциация, която обединява фирми от бизнеса с автомати, призна публично, че оборотите им се отчитат „на око“ и „на честна дума“. След като преброим монетите, в офисите на нашите фирми имаме фискални устройства, през които се отчитаме, съобщи тогава Иван Попов от асоциацията, провокиран от публикации, че данъчните обмислят да задължат собствениците на такива машини да им инсталират касови апарати. У нас има 15 000 автомата, които се обслужват от около 750 души, сочат данни на асоциацията. Оборотите за месец са около 200-300 лв. на машина, но стигали и 800 и 1000 лв., ако са разположени на оживено място. Още тогава фирмите се възпротивиха на монтирането на фискални касови апарати във всеки отделен автомат, защото инвестицията ще доведе до драстично увеличение на цените на кафето и храните с около 50 на сто. Въвеждането на такова изискване ще доведе до закриване на работни места и фалит на много фирми в сектора. Освен това ще се налага автоматите всеки ден да се посещават от служители, които да разпечатват дневния отчет и да изключват апарата до следващия ден, което означавало самата машина да има степен „касиер-счетоводител“, възроптаха тогава от асоциацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване