06/21/12 17:15
(http://www.klassa.bg/)

US дипломат: Шистовият газ ще ви направи енергийно независими

Шистовият газ ще направи България енергийно независима. Това заяви Сюзън Сатън, зам.-посланик на САЩ у нас, на конференция "Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница", която се проведе в столицата. Тя уточни, че не разбира решението на България да наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, като се има предвид, че САЩ преживяват революция, благодарение именно на шистовия газ.
„Американците плащат една четвърт от стойността на газа, който плащат европейците“, изтъкна Сатън. По думите й решенията, свързани с енергетиката, винаги носят рискове, но това, което ги намалява, е диверсификацията. „Не случайно страните избират обикновено енергиен микс, който им помага да решат проблемите си“, подчерта дипломатът.
Всеки проект и всяко едно желание за разрешение за добив на полезни изкопаеми ще бъде разгледано индивидуално в съответствие с българското и европейското законодателство, увери присъстващите на конференцията екоминистърът Нона Караджова. „Това ще се случва и с добива на шистов газ, когато той бъде разрешен“, допълни тя. По думите й вдигането на мораториума за проучване за шистов газ е политически, а не екологичен въпрос.
До 30 юли България трябва да получи разрешение от ЕС за строеж на интерконекторната връзка с Румъния, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Това означава, че през август ще можем да направим първата копка на тръбопровода“, допълни той. Предстои и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.
"Ексън Мобил", "Тотал" и "Мелроуз" са подали оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море, съобщи още енергийният министър. Според него аргументите на големите играчи от сектора да участват в конкурса са добрите ни перспективи за добив.
„Доказателството за моите надежди е интересът на големите световни компании. Към 17.00 часа във вторник имаме получени три оферти. Едната оферта е от "Ексън Мобил", която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ, втората е френската "Тотал", а третата е "Мелроуз". Към 4 юли компаниите трябва да дадат и финансови предложения. В проучването е включен и един дълбок сондаж 5000 метра“, обясни Добрев. Според него това ще отнеме няколко години, но по-важното е, че вървим по пътя на проучването на тази територия. Министърът е почти сигурен, че ще бъдат открити значителни количества газ. По думите му най-добрата диверсификация и най-добрата енергийна независимост е добив на собствен газ, подчерта той.
„На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика. 40 - 83 млрд. кубика означава задоволяване на вътрешното потребление до 13 – 15, че дори и до близо 30 години. Аз съм изключителен оптимист за дълбоко Черно море, защото нашият блок е няколко пъти по-голям, отколкото блока в Румъния“, допълни Добрев.
Министърът съобщи, че в Северна България са направени над 2000 сондажа с различна дълбочина, за съжаление - без кой знае какъв успех. В последните 2 - 3 години в България има реален добив от две находища в Черно море – Калиакра и Каварна. Полученото количество синьо гориво струва с 40% по-евтино от вносния газ. „Имаме и трето находище - Каварна – изток, на същата компания "Мелроуз". Обемите на това находище също са сравнително скромни, но то ще допринесе отново за тази енергийна независимост“, подчерта Добрев.
Според министъра освен в шелфа на Черно море, имаме две големи надежди. Едната е свързана с проучванията на американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" – за конвенционален добив в находището Девенци, където се очаква да има около 3 млрд. кубика газ. „Над тези 15% собствен добив, ние ще добавим 15 - 20%, което означава, че България ще добива около 30% собствен газ от консумираното количество, при това на цени 40% по-ниски от тези на руския газ“, прогнозира Добрев.
На този етап няма опасност България да не участва в „Южен поток", заяви още енергийният министър. „Подкрепяме проекта "Южен поток". Смятаме, че той е печеливш за България, но трябва да уточним всички подробности", допълни Добрев. Той припомни, че нашата част от проекта „Южен поток" трябвало да бъде финансирана със заемни средства. По този начин щял да намалее рискът за Българския енергиен холдинг като акционер в дружеството с инвестиция със собствени средства. От друга страна, трудно сме щели да осигурим необходимите пари за съфинансирането, дори и на 30%.
Договорената отстъпка с руската страна в цената на природния газ за България е изчислена в пари - 115 милиона долара. Дали ще я получим от 1 юли до края на годината, или ще я получим от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 милиона долара. Тази сума ще бъде калкулирана от ДКЕВР при определянето на цената на газа за който и да е от периодите.



"Газпром": Може да коригираме надолу цените за Полша


Стойността на руския газ за Полша трябва да бъде поне половин долара по-малка, отколкото тази за Германия, заяви в сряда вицепремиерът на страната и министър на икономиката Валдемар Павляк, цитиран от РИА „Новости“. „Газпром" и полският концерн Polskie Gazownictwo Naftowe i Gornictwo /PGNiG/ сега водят преговори за преразглеждането на цената на синьото гориво, която според поляците е несправедлива. Вчера шефът на руската газова компания Алексей Милер съобщи, че „Газпром" планира в скоро време да постигне договореност с полската компания в рамките на дългосрочен договор. Милер каза, че е възможно цените за Полша да бъдат коригирани надолу.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване