07/02/12 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Асоциацията на фотоволтаиците: Инвеститорите ще си търсят правата по съдебен ред

Някои инвеститори ще тръгнат по съдебен път да си търсят правата заради това, че има нарушени процедури за присъединяване към енергийната мрежа. Това коментира в понеделник пред телевизия „България он ер“ Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. В момента няма възможност за развитие на нови проекти, тарифата е много ниска, а отношението към тези инвестиции е много негативно, допълни той, като прогнозира, че поне още една година няма да има нови проекти, а ако има, те ще са за много малки инсталации. Той обясни още, че негативното отношение към инвеститорите е голям проблем. В края на юни имаше административно ограничение да се въвеждат в експлоатация фотоволтаични мощности и това ще доведе до фалит десетки компании. Забавянето за въвеждането в експлоатация е умишлено, има чиновнически подход и не може държавата да ограничава инвеститорите, каза Газдов.
Председателят на фотоволтаичната асоциация коментира още, че увеличението на цената на тока с 13%, а не с 10, както се говореше, не е продиктувано от надбавката за зелена енергия. Дори с новите мощности имаме минимален процент на производство на енергия от фотоволтаици и не трябва да се твърди, че причината за увеличението е това. Беше ясно, че ще има шоково поскъпване на цените на тока, но това не идва от фотоволтаиците. Разминаването в сметките на регулатора е заради партийни удари, обясни още Газдов.



Регионалният министър Лиляна Павлова:
Българите губят от соларните паркове



Инвеститорите печелят от соларни паркове, но българите губим. Първо, плащаме по-скъп ток и, второ, трябва да кажем, че един фотоволтаичен парк почти не създава работни места. 29 юни беше последният ден, когато се издаваха разрешителни за строителство на проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), коментира в ефира на Нова телевизия в неделя министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, като допълва, че инвеститорите са настоявали в един ден да им се издаде както разрешение, така и Акт 16. По нейните думи това няма как да стане, защото законовият срок между издаването на двете разрешителни е пет дни. "Никого не сме ощетили. Ако се смятат за ощетени, да съдят държавата и нека видим дали са ощетени", призова Павлова. По думите й от това, че в понеделник вече ще се издават разрешения за изкупуване на електроенергията от ВЕИ на по-ниски цени, ще спечелят държавата и хората.
Лиляна Павлова каза още, че има много изградени соларни паркове, които нямат договор за присъединяване. "Разпоредила съм проверка", каза тя и добави, че ако се налага и има нарушения, от собствениците ще се отнемат разрешителни за строеж.



Бившият енергиен министър, депутат от КБ, Румен Овчаров:
Без нова атомна централа цената на тока ще стигне 19 евроцента/квт след 10 г.



Без АЕЦ „Белене” цената на електроенергията след 10 години ще стигне до 19 евроцента, т.е. увеличението ще бъде двойно. Не мисля, че това ще е последното шоково поскъпване на тока. Ще има нови поскъпвания на енергията, защото няма правилна държавна политика. Това каза пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България и министър на икономиката и енергетиката в кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров.
Три години се поддържат сравнително ниски цени на тока заради НЕК. Сега обаче НЕК е във фалит. Сега трябва да се плащат и задълженията по "Белене". И вместо да имаме работеща централа на площадката, ние започваме да плащаме сметките по централата, които със сигурност са 3 млрд. евро, подчерта Овчаров.
Овчаров каза още, че БСП вече е събрала 250 000 подписа за референдум за нова ядрена централа. Още толкова и той става задължителен, посочи той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване