07/02/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Семерджиев: Добавката за "зелена енергия“ на НЕК се увеличи близо три пъти

Пак ще има вдигане на цената на тока. Това каза пред bTV в понеделник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той призна, че всички ТЕЦ-ове трябва да повишават цените заради покриването на въглеродните емисии. Вече е отчетено, че те трябва да плащат за емисиите си през 2013 година. По думите му обаче едва ли поскъпването на електроенергията догодина ще достигне 20 на сто, както Klassa.bg писа. Според Семерджиев това било доста песимистична прогноза.
Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества. Затова не приемам критиките на Делян Добрев, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е знаела, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10% скок още преди четири месеца.
През месец май и юни бяха пуснати допълнителни възобновяеми енергийни мощности, тъй като през юли цената рязко пада. До април в НЕК добавката за зелена енергия беше 3,72 лв. за мвт, каза Семерджиев. През април обаче добавката беше оценена на 8 лв., а накрая стана 11,10 лв. за мвт. Желанието на инвеститорите е било за присъединяване на 12 000 мвт към енергийната система на страната. След предприетите мерки обаче те бяха свити на 4000 мвт, но най-вероятно няма да надхвърлят 2000 мвт, прогнозира Семерджиев.
Няма забрана за нови зелени електроцентрали, но присъединяването на нови оператори ще бъде невъзможно. Ресурсът вече е раздаден и операторите, които имат капацитет за присъединяване, ще могат да го направят, като построят нови мощности. В момента са вкарани скъпите технологии. Цените на слънчевите панели паднаха наполовина, затова предварително определената цена от 485 лв. от ВЕИ вече ще започне да регулира цените надолу. Така цените им ще се приближават до средните цени на електроенергия на едро.
Някои от ТЕЦ-овете вземат мерки за повишаване на ефективността си. Централите с дългосрочни договори нямат интерес от това, тъй като енергията им се изкупува по определени схеми и имат гарантирана печалба. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ е единственото изключение, каза Семерджиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване