07/03/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

КТ „Подкрепа“ поиска уволнение на цялата ДКЕВР

Всички членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да подадат оставки, а ДАНС да извърши проверка на регулатора за корупционни практики. Това поиска КТ „Подкрепа“ с писмо до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Според синдиката проверката е належаща заради драстичното повишение на цените на електроенергията, водата и природния газ от 1 юли. Както стана ясно преди дни, ДКЕВР взе изненадващо решение за поскъпване на ел. енергията с 13% вместо с очакваните 10%. Увеличението на цената на газа бе с 4,88%, а на водата в София – с 5%.
ДКЕВР се състои от председател – Ангел Семерджиев, и петима членове – Андон Роков, Анжела Тонева, Костадин Балачев, Милена Миланова и Цветанка Андреева.
Страната е в опасност заради „безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, която не е допуснала социалните партньори до технологията на своята работа“, пише в писмото на профсъюза. Регулаторът взривява социалния мир и поставя под угроза финансово-икономическата стабилност в държавата и затова всички трябва да си подадат оставките, аргументират се от „Подкрепа“.
Според синдиката поскъпването на енергийните ресурси на фона на икономическата криза и замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии ще „усложни катастрофално“ икономическата и социалната обстановка. България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, а 90 на сто от бизнес структурите са на границата на фалита, посочват от „Подкрепа“.
Ден по-рано оставката, но само на председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев поиска и партия „Атака“.
„Нямам нищо против всеки да ми иска оставката, но не съм чул достатъчно аргументи. ДКЕВР сме определени с решение на Министерския съвет, с мандат по закон, и има процедура“, заяви от своя страна Семерджиев в изявление пред медиите във вторник.
„Ние сме регулатор с експертни функции и работим по данни. Контролът върху нас се осъществява от административния съд. Всеки, който не е доволен, че не сме спазили процедурата, че не сме отчели по някакъв начин бележките от фирмите, може да обжалва нашето решение със съответните аргументи пред съда“, каза още шефът на ДКЕВР.
Бизнес организации вече обявиха, че ще обжалват цените на тока пред Върховния административен съд. Практиката от предишни подобни случаи обаче сочи, че дори ВАС да поиска преразглеждане на цените, това става с година закъснение. Дотогава ДКЕВР вече трябва да излезе с решение за нова корекция на стойностите на енергията.
Ангел Семерджиев каза още, че според промените в Закона за енергетиката, които се приемат тези дни в парламента, цените на тока от ВЕИ ще се коригират по-често от веднъж годишно.
Това според председателя на ДКЕВР ще помогне да се ограничи инвеститорският бум в подобни проекти.
Промяната на крайните цени за потребителите обаче ще остане веднъж годишно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване