07/10/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Официално: Медиите Му пречат

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

В повечето развити държави се смята, че една от най-важните функции на медиите е да бъдат „кучета пазачи” на обществения интерес. На журналистите не просто е позволено да бъдат коректив на политическата и икономическата върхушка – това се очаква от тях.

На някои други места, обаче, не е така. В Русия основните телевизии са в положение „партер” спрямо Кремъл, независимите издания имат сериозни затруднения, а битите и даже убивани свободомислещи журналисти далеч не са единици.

Закон за печата - като при Орбан

Настоящият (минал и бъдещ) президент Путин подхвърли преди няколко месеца, че Москва може да създаде нова международна общност, т.нар Евразийски съюз. В него влиза и Унгария със своя симпатично фашизоиден лидер Виктор Орбан. Почитателят на генерал Хорти успя преди година и половина да прокара в страната си един изключително интересен закон. Всички унгарски медии (телевизии, радия, вестници и сайтове) бяха задължени да се регистрират в доминиран от управляващата партия регулаторен орган. Той в последствие може да наложи непосилна глоба или направо да отнеме лиценза на дадена медия, ако прецени, че тя е отразила пристрастно дадено събитие, нарушила е „обществения морал” или е нанесла „обида на мнозинството”. Страхотен закон, неясно остава защо цяла Европа се възмути от приемането му.
Неясно е поне за министър-председателя на една от другите губернии, спрягани от Путин за Евразийския съюз – България. В откровено интервю без вратовръзка Бойко Борисов се прояви като съмишленик на унгарския си колега. Той изрази съжаление, че ЕС наказа авторитарните мераци на Виктор Орбан, като посочи, че и в двете страни медиите били свързани с мафията.

Борисов посочва “мафиотските” медии

Любопитни са обстоятелствата около самото интервю. То е взето от Асен Генов и Константин Павлов като част от проекта „Бойкометър”, следящ направените от премиера обещания и изпълнението им. Двамата блогъри се оказаха в приятната компания на Бойко Борисов и Цветан Цветанов след като от пресцентъра на ГЕРБ изразиха недоумение как „Бойкометър” е отчел само 13% изпълнение на премиерските обещания.
Борисов побърза да изреди видовете престъпни кръгове, стоящи зад критичното отношение към него, а след това завоалирано посочи актуалните си медийни врагове – в.”Труд” и в.”24 часа” (на „фармацевтичната мафия”), в.”Капитал” („на енергийната мафия”), в.”Сега” (заради собственика си Сашо Дончев, който има сериозни интереси в газовия сектор), „Канал 3” (”Има телевизии, които работят анти-Герб”), Слави Трифонов („Всеки ден в национален ефир има предавания, които ме осмиват и мен, и президента”) и т.н. Премиерът сложи кръст и на всички външни критики, като обясни, че е много лесно „дори в чужбина да си наемеш платени публикации”.

И забравя да каже за обслужващите го

Почти не стана дума за някои други медии, които от юли 2009 г. насам играят ролята на „Работническо дело” и „Отечествен фронт” за ГЕРБ. Правеше впечатление със своята липса и темата за оплетените като свински черва връзки и взаимозависимости в собствеността на вестници, сайтове и телевизии. Парадоксално, но факт – този проблем е най-силно изразен при медиите, които са най-безрезервни поддръжници на правителството.

Подобно на диктаторите, Борисов предлага просто, бързо и окончателно решение – Закон за печата. Така и не стана ясно как той ще се пребори с гореспоменатата мафия, а и не е лошо да припомним, че в исторически план подобни текстове винаги са носели духа на цензурата у нас. Премиерът не обяви, че се подготвя нещо различно от това в Унгария. Вместо това управляващите ще се опитат да „финтират” Европа, като накарат фондациите “Конрад Аденауер” и “Ханс Зайдел” да подготвят проектозакон сами. След това, по стара традиция, между двете четения в парламента ГЕРБ ...

Публикувана на 07/10/12 21:30 http://e-vestnik.bg/15082/ofitsialno-mediite-mu-prechat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване