09/09/12 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

А като асфалт, Б като боклук

Юри Лазаров. Снимка: личен архив

“Тълковен речник” е особена книга. Тя не може да се напише от всеки, колкото и грамотен и писмовен да е, но не може да се напише и на младини. Юри Лазаров е събрал вътре своя забележителен опит на дългогодишен журналист и ни поднася това с прекрасното си чувство за вкус, мярка, такт. Може да научим безброй неща от тези кратки, оставящи привкус на тъга и мъжество есета. Що е джуган, каква е ролята на селските язовирчета, кои врабчета гнездят в носталгичните наблюдения на автора и какво е рекъл внукът на художника Кулев еди-кога си…
Но най-вече може да се порадваме на мъдрата и проницателна проза на този автор, който знае за живота хиляди важни подробности, ала знае и как да ги поднесе на читателя- с уважение и майсторлък, с лека като лятна сутрешна мъгла ирония и с ненатрапливата лекота на онези, които споделят само тогава, когато наистина имат какво да кажат. Мисля, че “Тълковен речник” (ИК “Сиела”) е празник за ценителя на писаната словесност в нейните най-съвременни български достижения (Бойко Ламбовски). Следва откъс от книгата.


Асфалт

Ето го и юли, слънцето зажули, чак асфалтът стана мек… Така си пея весело в колата аз песента на бате Гошо Минчев и ми става едно драго такова. Това парче или ме праща на море, или ме връща в детството. Когато асфалтът беше хайът на новите технологии и безпощадно завземаше павета и черни селски пътища. Дори харесвахме миризмата му, а някои си правеха дъвки от дзифт. В махалата върху него ритахме топка, момчетата играеха на топчета, а момичетата - на дама и на ластик. Драскахме отгоре му някакви си наши измислени неща - деца рисуват с цветни тебешири, нали се сещате, ех…

Тогава не сме знаели, че ще се появи street art-а и Джулиан Бийвър с плоските си 3D дупки, водопади и пр. По- скоро се захласвахме по Роси Кирилова, която - боса по асфалта вървя си; както и по Крокодила Гена: а вода по асфальту -рекой… Всъщност - сега се сещам - асфалтът ни е сплотявал своеобразно. Което е и значението на думата - подсигурявам, скрепявам нещо. А в наши дни българинът, който трудно се изхранва, се чуди защо асфалтът трябва да се яде, защо го облъчват с енигми от всички страни и на кой господ да се кръсти.

Жена ми беше бременна със сина ни, когато започнаха да строят магистралата Хемус. Тази година той, да е жив и здрав, ще стане на 36, отсечката от София да Ябланица е има-няма 80 километра, а тази преди Варна по-скоро прилича на Волоколамското шосе.

Ако тръгнеш от столицата на север, трябва първо да минеш по Ботевградско шосе, което - след обновяването му - може да си съперничи успешно с пистата по супермото край Плевен. После се прави един слалом между ендеците до Яна и - ако оцелееш, стъпваш на магистралата. Това хубаво - но има и тунели. Там е като в газова камера, капе и при ясно слънце и трябва да си пускаш чистачките.

Но само ако оцелееш в тъмницата; тя рядко и свенливо се прокъсва тук-таме от бледи жълти вощеници. Като стар троянски войн преди битка очакваш да се появи лодкарят Харон и да те преведе през Стикс към царството на Хадес. Не е зле - подобно древните елини на смъртно легло - да си слагаме по един обол под езика вместо пътна такса… Ако минеш сполучливо през първия тунел, от моста над Бебреш можеш да скочиш и с бънджи.

Напук на всички апокалиптични пророкувания и вуду гадории 3а края на света през 2012, ...

Публикувана на 09/09/12 21:33 http://e-vestnik.bg/15583/a-kato-asfalt-b-kato-bokluk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване