09/16/12 15:14
(http://www.klassa.bg/)

Европейският банков регулатор среща първи препятствия

Европейският план за нов единен банков регулатор се натъкна на първото си сериозно препятствие, след като редица страни заявиха, че предложената дата за влизането му в сила от 1 януари 2013 г. оставя твърде малко време за решаването на ключови проблеми, произтичащи от идеята.
Вторият ден от срещата на финансовите министри на ЕС в Кипър донесе редица възражения срещу началната дата за работата на надзорния орган, според запознати с дискусията източници. Предложението Европейската централна банка (ЕЦБ) да осъществява контрола върху над шестте хиляди кредитора в еврозоната е началото на кампания да се замени разнородната маса от системи и регулатори в региона с общите правила на банков съюз, определян като съществен за поправянето на единната валута. Броени дни след публикуването на предложението обаче, планът бе застрашен от разногласия за скоростта, с която това трябва да се случи, и за ролята на ЕЦБ. Лидерите на региона се договориха през юни, че постоянният спасителен фонд може да започне директна рекапитализация на банките, едва след като бъде създаден единен регулатор. Забавянето му ще означава отлагане на момента, след който кредиторите в еврозоната ще могат да получават съдействие, без то да увеличи дълговото бреме на съответното правителство.
На срещата на финансовите министри бяха изразени сериозни опасения около някои аспекти на плана, включително дали надзорният орган трябва да отговаря за всички банки във валутния съюз и как да се гарантира, че плановете няма да направят незначителни за ключови регулаторни решения властите в страните, които не са въвели еврото. „Има куп условия, които трябва да бъдат покрити, за да постигнем компромис върху предложенията“, заяви след края на форума шведският финансов министър Андерс Борг. „Очертава се много трудна есен, с тежки преговори.“
Германският финансов министър Волфганг Шойбле изказа сериозни възражения към идеята управителният съвет на ЕЦБ, чиято основна роля е да определя лихвите, да действа и като висшия орган за банков надзор в Европа. Според него трябва да има по-строго разделение при вземането на решения, дори като се имат предвид плановете за създаване на надзорен съвет. Шойбле заяви в петък, че не очаква постоянният спасителен фонд да е готов за преки рекапитализации до януари. Изказването предизвика острата реакция от френския му колега  Пиер Московиси, че да не се действа експедитивно би било грешка в настоящата ситуация в Европа. Въпросът е особено чувствителен за Испания, на която бе предложена помощ от до €100 млрд. за стабилизиране на местните банки – средства, които ще качат държавния дълг, ако минат през правителството. Еврокомисарят по вътрешните пазари Мишел Барние, който представи предложението за единния банков регулатор преди дни, заяви в края на срещата на финансовите министри в събота, че графикът за прилагане на мярката е „амбициозен“, но не и нереалистичен.
Преговорите обаче бяха доминирани от резервите на страните извън еврозоната и в частност какви са гаранциите им, че нови финансови правила няма да бъдат прокарвани през Европейския банков орган (European Banking Authority) от бъдещия единен регулатор, който ще държи мнозинство от 17 страни от всичките 27 членки на ЕС. Има и опасения, че новата институция ще може да взема едностранни решения за банките със седалища в еврозоната и големи клонове извън паричното обединение. „Не може да става въпрос за европейски надзор, когато половината от региона няма думата в него. Това е недопустимо и няма да бъде толерирано“, заяви Борг.
Барние и вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио, които дадоха съвместна пресконференция в събота, побързаха да подчертаят, че са необходими юридически постъпки за изменение на правилата, забраняващи на страни от ЕС, които още не ползват еврото, да гласуват при решенията на ЕЦБ. В момента тези държави нямат право на вот, дори да се присъединят към единния регулаторен режим. Германия постави под съмнение предложението ЕЦБ да отговаря за всичките 6000 банки в еврозоната, като мнението се споделя и от финансовия министър на Белгия Стивън Ванакере. „Не е по силите на един единствен орган да контролира 60000 финансови институции“, Ванакере заяви пред медиите. „Където централните банки могат да поемат отговорността, например за по-малките и не толкова значими за системата играчи, това може да стане в съответствие с указанията, изготвени на ниво ЕЦБ.“ 

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване