10/11/12 05:39
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Ромни - различна реторика, сходна външна политика

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Може би изглежда, че ако републиканецът Мит Ромни стане президент на САЩ, светът би бил доста по-различен, отколкото при президентството на демократа Барак Обама. В много отношения обаче нещата едва ли биха се променили съществено, пише британският в. “Гардиън”.

Ромни непрестанно критикува Обама по всякакви глобални въпроси, обвинявайки го, че не защитава достатъчно американските интереси и ценности в чужбина. Това е традиционен мотив в нападките на републиканците срещу демократите. И либерални, и консервативни анализатори, а също дипломати във Вашингтон обаче казват, че когато се погледнат конкретните предложения на Ромни, се вижда, че повечето не се различават от сегашното положение, отбелязва изданието.

Единственият неизвестен фактор според специалистите е как републиканецът би реагирал в случай на криза. При подобни ситуации инстинктите може да се окажат по-важни от дългосрочните планове. Джордж У. Буш например пое президентския пост през януари 2001 г. с традиционния списък от външнополитически приоритети, начело на който беше внимателно подготвен отговор на възхода на Китай, но след атентатите на 11 септември възприе съвсем различен курс.

В момента най-належащата глобална криза, която вероятно ще заеме първо място в международния дневен ред на Белия дом независимо кой стане президент на САЩ след изборите през ноември, е конфликтът в Сирия. Може би най-забележителното изказване в речта на Ромни във Военния институт във Вирджиния вчера засягаше Сирия.

Правителството на Обама позволява на сирийската диаспора, Катар и Саудитска Арабия да доставят оръжия на Свободната сирийска армия и други бунтовнически групи, но не извършва преки доставки. Републиканският претендент не обвързва САЩ с предоставяне на оръжия, но говори за това Вашингтон да работи с “нашите международни партньори” за извършване на доставки.

Правителството на Обама полага големи усилия да ограничи доставките главно до леко оръжие и боеприпаси, докато Ромни настоя на бунтовниците да се осигурят “оръжията, от които имат нужда, за да разгромят танковете, хеликоптерите и изтребителите на Асад”.

Неоконсервативният историк Робърт Кейгън, който е съветник на Ромни, смята, че ако републиканецът влезе в Белия дом, това едва ли би довело до радикални промени във външната политика. Някои анализатори не виждат дори и съвсем леко отклонение от сегашния курс. Според специалиста по национална сигурност Спенсър Акерман Ромни на практика води кампания за втори мандат на Обама.

По редица основни външнополитически въпроси острите критики на Ромни срещу Обама не съответстват на значителни разлики в политиката. Така например във връзка с Арабската пролет републиканският претендент обеща да подкрепи демократичните движения в Северна Африка, включително Либия, където той беше доста скептичен към намеса на Запада.

Също така въпреки близките си връзки с израелския премиер Бенямин Нетаняху и циничното му отношение към шансовете за мирно споразумение в Близкия изток, разкрито в “изтекъл” видеозапис, по въпроса за израелско-палестинския конфликт Ромни официално се придържа към курса на Вашингтон, изразяващ се в подкрепа за създаване на палестинска държава редом до еврейския й съсед.

По въпроса за Афганистан Ромни също се представя като яростен критик на политиката на Обама, но формулата му за изтегляне на САЩ - “истинско и успешно предаване на отговорността на афганистанските сили за сигурност до края на 2014 г. - не се различава от плана на президента демократ, коментира “Гардиън”.

Най-важното решение, засягащо външната политика и националната сигурност, което следващият американски президент вероятно ще трябва да вземе, е дали да бъде атакуван Иран заради ядрената му програма - било самостоятелно или заедно с Израел и други съюзници.

Във връзка с ядрената програма на Иран възгледите на Ромни отново са сходни с политиката на Обама - и двамата определят като своя цел да попречат на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие и посочват санкциите като основно средство в тази насока. Истинското значение на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване