10/23/12 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

С(ъ)ветска суматоха

в. Комерсант-Власт

Алексей Навални и неговият сайт РосПил

Лидерите на руската опозиция осъществиха избори на единен ръководен орган, който не само да координира протеста, но и да представлява “сърдитите градски жители” в диалога с Кремъл. Но както установи “Комерсант-Власт”, чиновниците нямат намерение да разговарят с тези представители. ***

Седмица след местните избори на 14 октомври, запомнени с първия пряк вот за губернатори от години насам, видяхме и други избори, без връзка с държавното управление - избори за Координационен съвет за опозицията (КС). Предвижда се той да разработи единна идеология, да координира действията на опозицията и да бъде представител на несъгласните граждани, участвали в протестите след изборите за Държавна дума през декември м. г.

“В днешния свят всеки по принцип си има личен, постоянен лекар, юрист, туристически агент. В този ред на мисли един неравнодушен човек с интерес към политиката има нужда от собствен постоянен политик, представляващ интересите му не само на поредния митинг, а постоянно”, обясняват организаторите на вота що е то КС и с какво може да е полезен за обикновения гражданин.

КС няма да е партия или регистрирано обществено движение. “Ако стане дума за преговори с руската власт, членовете на избрания КС ще бъдат представители в тези преговори. Ако се очертае организирана улична борба, членовете на КС ще организират улична борба. Ако потрябва да се разработят алтернативни законопроекти, членовете на КС ще се заловят с тази дейност”, заявява на сайта си Централният изборен комитет.

Замисълът е КС да включва 45 души: 30 избрани с т. нар. общогражданска листа, в която можеха да се запишат всички желаещи кандидати, и по петима представители на леви, либерални и националистически политически организации. “Формулата може да изглежда не съвсем проста и разбираема, но е резултат от широк компромис между твърде различни политически сили”, посочва изборният комитет.

В надпреварата за 45-те места участваха 209 души. Сред тях виждаме както известни лидери на протеста от Блатния площад (блогъра Алексей Навални, бившия депутат от Думата Генадий Гудков, Евгения Чирикова - лидер на движението в защита на Химкинската гора), така също бизнесмени (например Александър Винокуров, контролиращ акционер на телевизия “Дожд”, излъчвала дебатите между кандидатите за КС) и почти неизвестни за широката публика общинари и активисти. За да гласува, човек трябваше предварително да се регистрира на сайта на изборния комитет, като изпрати скан на паспорта си и символична бележка за плащане от банковата карта, или пък да посети пункт за регистриране офлайн. Към миналия четвъртък на сайта се бяха регистрирали близо 150 000 души - малко повече от участниците в протестите на Блатния площад и булевард “Сахаров” според техните организатори.

В началото изглеждаше, че КС ще има реален шанс да стане субект на политиката и рупор на опозицията, в чиито звуци да се вслушват властите. За разлика от досегашните опозиционни структури (като Обединения граждански фронт или “Солидарност”) КС ще действа при различни условия - Кремъл вече не възприема готовите да протестират като група маргинали от Триумфалния площад.

В началото на 2012 г. имаше дори слаб опит лидерите на Блатния площад да бъдат включени в псевдодиалог на терена на “Народната трибуна”, която бе създадена под егидата на Общоруския народен фронт и провеждаше кръгли маси за политическа реформа. Скоро впрочем дори политиците, безспорно включени в системата, схванаха колко е безполезен официозният диалог и трибуната на “Единна Русия” не постигна особен успех.

Появата на структура от представители, с която да се преговаря, е абсолютно нов поврат в развитието на протеста. Характерна черта в акциите на опозицията след декември 2011 г. бе липсата на единен лидер или единна движеща политическа сила.

От една страна, това попречи на властите открито да посочат главния организатор на “оранжевата заплаха” ...

Публикувана на 10/23/12 21:51 http://e-vestnik.bg/15928/savetska-sumatoha/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване