12/10/12 08:01
(http://e-vestnik.bg/)

„Фалшът е начин на мислене” – един различен български роман

Корицата на българското издание.

Пътувания по всички краища на света, кражби, фалшификати на произведения на изкуството, агенти на Интерпол, похитители на картини и тъмни балкански субекти изграждат сюжета на дебютния роман на Станислава Кара „Фалшът е начин на мислене”. Вместо да разказва преживяванията си на българка в чужбина и да анализира мрачното социалистическо минало, авторката подрежда пъзел от приключения, екзотични места и колоритни персонажи.

Главната героиня на романа, Кристина Флорентин, завършва образованието си в Лондон и започва вълнуваща работа, която я отвежда в различни точки на света, но същевременно я разделя с голямата й любов – агентът от Интерпол Джеймс. Очарована от живота „с куфар в ръка”, който непрекъснато поднася нови преживявания и запознанства, Кристина попада в един свят на подземни афери, безскрупулни взаимоотношения и фалшификации. Действието в романа се пренася от Лондон в Киев, от Египет в Кабо Верде, от Тайланд в България и създава усещането за динамичен филм, в какъвто авторката се надява да види пресъздадена историята на романа. Всичко това е успешно подправено с кулинарни специалитети от цял свят, тръпчивия вкус на една неугасваща любов и „искрица магия”.

Станислава Кара. Снимка: Диляна Флорентин

Станислава Кара по професия е журналист. Родена е през 1983 г. в София. Завършва Испанската гимназия, а после История на изкуството и Международна журналистика в Лондон. В продължение на две години обикаля света и интервюира политици и публични личности от различни страни. Посетила е лично всички места, за които разказва, и е успяла да вплете в сюжета на книгата един куп забавни случки, които самата тя е преживяла по време на пътешествията си. Преди четири години се връща в България и започва работа в телевизията. Била е продуцент, както и водещ на сутрешен блок.  Станислава поддържа и блог - stasykara.tumlbr.com.

„Фалшът е начин на мислене” излезе на българския пазар през лятото на 2012, на български, както и на английски език. Книгата може да бъде намерена в големите книжарници в страната, както и онлайн в страницата на Amazon.


Откъс от “Фалшът е начин на мислене”

Никой не може да си представи дискомфорта от това да живееш изолиран, докато това не му се случи. Аз помня сравнително малко от това време. В свят, в който няма граници, ми е много трудно да си представя как не можеш да излизаш от страната си свободно, да слушаш Бийтълс или да си с прекалено къса пола (в днешно време е добре, ако въобще имаш пола). Все още си спомням, когато за пръв път вкъщи се появиха банани, вносен шоколад, кока-кола в пластмасова бутилка. След падането на социалистическия режим и последвалите промени, границите изведнъж се отвориха за всички. Повечето хора знаеха, че има и друг свят и искаха да го видят. Моето семейство принадлежеше към тези хора. За първи път излязох от България, когато бях  на девет години, и оттогава не съм спирала. Желанието за пътуване е състояние, от което няма излизане, ако веднъж си попаднал в него. Засяда някъде в тялото и не помръдва, докато не му се подчиниш и всъщност не тръгнеш на път.Години по-късно, когато ми предложиха тази работа, въобще не се колебах. Бях на 23 години, току-що завършила образованието си в огромния мегаполис Лондон и умирах от желание да ми се случи нещо интересно. Да живееш в Лондон беше трудно. Парите никога не стигаха, почасовите работи изобщо не стимулираха мозъчната ми дейност, но не спирах да мечтая за деня, в който наистина ще имам бляскав живот. Продавачка първо на супи, после и в DVD магазин, рецепционистка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване