12/19/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Руско настъпление на световния оръжеен пазар

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

Русия изнесе рекордно количество военна продукция, пише московският официоз “Росийская газета” под заглавие “Танковете минаха границата”. Президентът Владимир Путин съобщи пред държавната комисия по военнотехническо сътрудничество с чуждестранни държави, че през годината Русия е спечелила над 14 милиарда долара от оръжейни доставки и е сключила нови договори за 15 милиарда долара.

Като цяло обаче положението е почти непроменено от година насам - общият портфейл от поръчки все още е към 40 милиарда долара при 50 милиарда през 2010 г., уточняват източници на “Комерсант” от руската система за военнотехническо сътрудничество.

Бъдещето впрочем не се очертава толкова розово - ако до три-четири години Русия не подпише наистина големи оръжейни договори като сделката с Алжир за 7,5 милиарда долара през 2006 г., поръчките в портфейла може да намалеят двойно, предупреждава събеседник на вестника.

По данни на “Комерсант” в руския износ на оръжия тази година е нараснал относителният дял на авиацията, военноморската техника и системите за противовъздушна отбрана (ПВО). Основни купувачи остават Индия, Алжир и Виетнам. Ирак сключи с федерацията сензационна сделка за доставка на 42 комплекса за ПВО “Панцир-С1″ и 30 ударни хеликоптера Ми-28НЕ общо за 4,2 милиарда долара, но съдбата й все още е под въпрос. През ноември иракски представител заяви, че договорът е анулиран заради подозрения в корупция, и Москва още не е получила поисканите от нея официални обяснения, посочва изданието.

Перспективите на Русия за военно сътрудничество с Либия са несигурни; остават безуспешни опитите на Москва да пробие на пазарите в Ангола и Нигерия. Сред основните й постижения са контактите с военни от Екваториална Гвинея, с които се очакват догодина конкретни преговори за руска сухопътна и авиационна техника. Тази година Русия сключи с Китай договор за доставка на самолетни двигатели на стойност към 700 милиона долара, но води спор по евентуална сделка за изтребители Су-35 и все още отказва да продаде на Пекин модерни зенитно-ракетни комплекси С-400 “Триумф”, пише “Комерсант”.

“Китайците искат да получат технически елементи от тези комплекси, за да създават на тяхна база собствени аналози. Ако им продадем комплекси, докато нашите военни не получат необходимия брой, това ще е самоубийство”, коментира източник от руските ресорни структури. Подобно е според него и положението с изтребителите Су-35.

При все това общите “цифри говорят сами за себе си”, заявява експертът Константин Макиенко. “Сключването на тъй внушителен брой договори до голяма степен се дължи на силното политическо влияние на Русия, включително лично на Владимир Путин, който често пъти сам е инициатор на сделките”, добавя той пред “Комерсант”.

“Новие известия” цитира прогноза на руския Център за анализ на световната търговия с оръжия, според която в близките 4 години Индия ще остане световен лидер по внос на оръжейна техника, а САЩ и Австралия ще отпаднат от водещата тройка вносители и на тяхно място ще застанат Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Според експертите през 2012-2015 г. общият внос на трите най-големи световни вносителя на оръжия - Индия, Саудитска Арабия и ОАЕ, ще достигне 84,22 милиарда долара. Общият внос на продукция с военно предназначение в световен мащаб в момента е над 270 милиарда долара, добавя “Новие известия”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване