12/20/12 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Доц. Милена Цветкова: Книгата е могъща сила, но това включва и опасна сила

Милена Цветкова. Снимка: личен архив

В „Книгата като медия“ (Ентусиаст) доц. д-р Милена Цветкова утвърждава книгата първо като медия и след това като литературно произведение, полиграфичен продукт и библиотечен том. Доказва, че още през ХХ век сме извършили недопустимо свиване на понятието „книга“. И това е една от причините за днешните конфликти не само между старите и новите медии, а и между старото и новото поколение читатели. Доц. д-р Милена Цветкова е отговорила на редица заобикаляни, трудни и неудобни въпроси от сферата на книгите и четенето. Тя проследява преображенията на книгата от пещерния ѝ формат от 35 000 г. пр.н.е. до електронната книга през 2012 г.
Другите теми, които детайлно са описани в монографията, са за опасната и манипулативната книга, за еротиката на книжното тяло, за края на електронната и възкресението на физическата книга. Книгата е в основата на медийната пирамида и да създаваш книги изисква изключителна образованост, енциклопедична начетеност и месианизъм.

В нея се определя и най-важната роля на читателите, вливащи живот в книгата. „Няма ли очи, които да я прочетат, книгата е „тухла“. Всички звена в жизнения цикъл на книгата съществуват само заради читателя. Без него и автори, и редактори, и преводачи, и издатели, и търговци, и библиотекари са излишни.“, казва доц. д-р Милена Цветкова, която преподава „Теория на четенето” и “Съвременно световно книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

„Книгата като медия“ е издателска иновация за България. Това е първата научна книга с видеотрейлър и със собствен уебсайт с разширено съдържание, към който се достига и чрез QR код от корицата. Следва разговор за „Книгата като медия“ с доц. д-р Милена Цветкова.

- Що за чудо е книгата?
- „Книга“ е първото име за „медия“. Книгата днес – това е разказ със знаци върху материална или виртуална площ. Това е била книгата преди 7000 години, това ще бъде и след още толкова. Като започнем от каменната библиотека в Ика, преминем през глинените плочки в Месопотамия, книгите колони и книгите стени в Древен Египет, златните книги на етруските и стигнем до най-невъобразимите форми на „живи“ или телепатични книги в научната фантастика – всичко това са „медиуми“ за четене. След 7000 години нищо чудно върховата иновация да са отпечатаните хартиени книги, а електронните да са пазен в крионов кувьоз музеен експонат. Но името на изобретението ще бъде винаги „книга“. Мисията на това изобретение е константа – да разкажеш история от разстояние от свое име в свое отсъствие.

- Има ли книга преди Гутенберг?
- Книгата не е само печатното хартиено тяло – „детето“ на Йоханес Гутенберг от средата на ХV век. Книгата има дълга биография в три фази:  пред-Гутенбергова книга, Гутенбергова книга и пост-Гутенбергова книга.
Забележителната еволюцията на книгата като медия обхваща общо около 11 000 години.  От този период само около 5 000 години са документирани. Но аз проследявам преображенията на книгата от пещерния й формат от 35 000 г. пр.н.е. до електронната книга през 2012 г. Пещерата и катедралата се оказва, че носят всички белези на пред-Гутенбергова книга.

- Коя е „следващата“ книга?
- Книгите ще станат по-близки по формат до 3D филмите, но с текст за естествено четене. Вероятен носител ще е от типа „кристал“ – подредени страници с дебелина една молекула и с възможност да се проектират в пространството във всяка позиция и с всякакъв размер (с което отпада от бита ни един аксесоар – очилата за четене). И отново въпросите ще опират само до възприемането на писмен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване