12/28/12 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Свобода на пътуванията през 2013 г. - кубинците са скептични

ДПА

Яхтено пристанище край морски клуб “Хемингуей” в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Новата 2013 г. може да донесе повече свобода за кубинците, след като правителството обеща да вдигне ограниченията за пътуванията от 14 януари. Гражданите на островната държава обаче са все по-скептични относно реформата, която те отначало посрещнаха с ентусиазъм.

“Трябва да чакаме, докато не видим малкия печат”, каза за ДПА опозиционният активист Елисардо Санчес, който оглавява нелегалната “Кубинска комисия за човешки права и национално помирение”.

Въпреки големите събития като посещението на папа Бенедикт Шестнайсети и преминаването на урагана Санди през източната част на карибския остров, за много кубинци именно реформата в пътуванията е най-важното събитие на 2012 г.

Обявените през октомври промени премахват необходимостта от разрешително за пътуване, известно като “бяла карта” - изискване към пътуващите от 1976 г. насам - и за писмо покана от някого в съответната страна дестинация.

Кубинците ще се нуждаят само от валиден паспорт и виза, предоставяна от страната, в която искат да пътуват, казаха от външното министерство. Частните пътувания могат да продължават до 24 месеца - повече в сравнение с досегашните 11 месеца.

Куба обаче иска да предотврати изтичане на мозъци - масово заминаване на лекари и други професионалисти, които са много важни за управляващия режим. “Някои мерки ще бъдат продължени, за да се запази човешкият капитал, създаден от революцията”, се казва в изявление, публикувано в държавния ежедневник “Гранма”.

Властите могат да отказват паспорти по “причини на отбраната и националната сигурност”, както и на хора, които “имат задължения към кубинската държава или гражданска отговорност”. В новия закон за миграцията се споменават и “други причини в интерес на обществото”. Очаква се режимът да ограничи и пътуванията на опозиционни активисти освен на професионални групи.

“Изглежда пресяването ще бъде при предоставянето на паспорт, а не при така наречената бяла карта, както беше досега”, каза блогърката Йоани Санчес. “За пет години 20 пъти ми отказаха разрешение за пътуване. Дали ще получа такова след 14 януари?”, попита тя, когато новите правила бяха обявени публично. “Ако властите смятат, че определени хора не трябва да напускат страната, те няма да я напуснат”, каза Берта Солер от опозиционната организация “Дами в бяло”.

Масово напускане на кубинци е малко вероятно и заради ограниченията, наложени от други страни - които в огромната си част изискват входни визи от кубинските граждани.

Много от кубинците обаче се надяват, че реформата в пътуванията ще донесе най-малкото повече свобода, както се случи с неотдавнашните икономически реформи. Те позволиха на някои кубинци - макар и на малцина - да придобиват разрешителни за самонаемане и да работят за себе си.

Вдигането на ограниченията за пътуванията може да има и икономическо отражение, защото пътуващите ще се връщат в Куба с чужда валута и стоки от чужбина. “Промените, които бяха извършени досега, неизбежно ще доведат до искания за още реформи”, каза американско-кубинският политолог Артуро Лопес Леви, който преподава в Денвърския университет.
“Няма съмнение”, че кубинците искат още реформи и свобода, заяви той за ДПА.

Сред останалите открити въпроси около пътуванията е реакцията на Съединените щати, които обвиниха Куба в насърчаване на нелегалната имиграция. През 80-те и 90-те години хиляди кубинци се отправиха към САЩ. Много от тях тръгнаха с ненадеждни плавателни съдове и се удавиха по време на 145-километровото пътуване до американския щат Флорида.

Заловените в открито море мигранти се връщат обратно в Куба, а на тези, които достигнат американските брегове, се позволява да останат. Над 2 млн. кубинци живеят в чужбина, 85 процента от които в САЩ. Много от тях се надяват да видят роднини, с които не са се срещали от години.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване