01/09/13 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

“Новите израелци” искат бъдеще и социално равенство

Ройтерс

Масовият протест в Тел Авив. Снимка: аарец

Те са млади и ентусиазирани. Успяха да изкарат половин милион израелци на улиците, за да поискат социална справедливост. Сега искат и техните гласове.

Лидерите на масовото движение за социален протест, което разтърси Израел през 2011 г., се издигнаха до върха на подмладената Партия на труда, за която проучванията на общественото мнение предричат, че ще увеличи влиянието си най-малко два пъти след изборите на 22 януари. Очакванията са, че изборите ще бъдат спечелени от дясната партия “Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху.

“Следващият етап е да продължим онова, което започнахме по улиците, и да го превърнем в гласове на изборите . . . за да може да го превърнем след това в бюджети, закони и промяна на политиката”, заяви 32-годишният Ицхак Шмули, който като председател на студентски съюз бе сред най-ярко проявилите се лидери на протестното движение.

Всичко започна от шепа млади хора, които опънаха палатки покрай луксозния булевард “Ротшилд” в Тел Авив, за да протестират срещу високите цени на жилищата. След тях по улиците излязоха стотици хиляди израелци, които всяка седмица организираха протести в цялата страна.

Вдъхновени и от Арабската пролет, връхлетяла региона, протестиращите, скандиращи лозунга “Хората искат социална справедливост”, бяха в центъра на новините в Израел през лятото на 2011 г. и се превърнаха в ново предизвикателство за правителството.

Политическите партии бързо съзряха какъв потенциал да привличат гласове има у лидерите на движението, често представяни в медиите като идеалисти с подходящата смесица от невинност и опит, за да могат да изпратят послание за надежда и промяна.

Шмули напусна студентския съюз и бе регистриран на 11-о място в листата на Партията на труда за предстоящите парламентарните избори, която е на второ място по популярност след “Ликуд”, макар и с много по-малко привърженици.

“Отговорът на правителството се свеждаше до цинични козметични промени. Те всъщност нямаха намерение сериозно да се заемат с проблемите, повдигнати по време на протестите”, заяви Шмули.

Безработицата в Израел е сравнително ниска - 6,7 на сто, икономиката се развива, но бизнес картелите и разликите в заплащането пречат на мнозина да усетят ползата от това състояние.

В Кнесета Шмули и съюзниците му се надяват да прокарат закони за достъпни цени на жилищата, за реформа в образованието, в системите за здравеопазване и социално подпомагане, и в същото време да намалят разликата между бедни и богати в Израел, която според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР е сред най-големите в развитите държави.

В отговор на протестите Нетаняху, който е привърженик на свободния пазар и фискален консерватор, се зарече да раздвижи икономиката и да намали разходите за живот. Някои от предприетите от правителството стъпки облекчиха бремето на средната и долната класа.

Но останалите мерки се изпълняват бавно или не са дали значителен ефект. При нарастващите цени на храните и горивата много са малко хората, които усещат някаква осезаема промяна в разходите за живот след протестите.

“Това означава, че сбъркахме, когато като представители на младото поколение мислехме, че можем да избегнем необходимостта да заемем позиции на местата, където се вземат важните решения”, заяви Став Шафир, на 27 години, която е също сред лидерите на протестното движение.

Шафир сега е на осмо място в листата на Партията на труда. Проучванията на общественото мнение показват, че тя, както и Шмули, ще влезе в следващия Кнесет, където лейбъристите се очаква да спечелят между 16 и 20 от общо 120-те места.

“Има нещо чисто ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване