01/25/13 17:48
(http://e-vestnik.bg/)

Трите най-големи кризи в АЕЦ – 3. Аварията във Фукушима

Експлозия в реакторите на АЕЦ във Фукушима. Снимка: от тв екрана

В анализите и на трите най-големи аварии в АЕЦ се налагат общи изводи:

1. случват се заради човешки грешки в изпълнението, управлението и оперирането ядрените централи;
2. след всяка авария има комуникационен провал в навременното информиране и защитаване на населението;
3. научното развитие на човечеството изпреварва значително нашето социално, политическо и морално развитие, което прави строенето и ескплоатирането на АЕЦ твърде спорен въпрос, предвид достатъчно и много по-безопасни и по-евтини алтернативи в енергетиката.

Тези изводи след 11 март 2011 г. бяха потвърдени не от кой да е а от нацията, за която всички сме съгласни, че е една от най-дисциплинираните в света; най-социално отговорна и възпитана в колективизъм и най-развита в технологичен план днес.

Ядрената криза в АЕЦ “Фукушима 1”, последвала след мощното земетресение и цунами в регион Тохоку (източното крайбрежиe на Япония) на 11 март 2011 г., е втората с най-високата 7-ма степен на въздействие според Международната скала за ядрените събития, след катастрофата в Чернобил. Но е много по-сложна, заради едновременното топене във всички реактори.
Ядрените реактори в АЕЦ “Фукушима 1” са разположени близо един до друг и така стартира паралелна верижна реакция от злополуки, които водят до водородни експлозии. Експлозиите отнасят покривите на реакторните сгради и водят до разливи и изпаряване на радиоактивна вода от останалите на открито басейни за складиране на отработено ядрено гориво (ОЯГ). Тази ситуация се смята за дори по-опасна от самата загуба на охлаждане в реакторите. Заради близостта на реакторите, работниците се оказват в ситуация на усилия да се справят с три топящи се реактора (1, 2 и 3) и открити басейни с ОЯГ в три блока (2, 3 и 4). Морската вода, която e имала контакт с топящите се горивни пръти е връщана в океана – загрята и силно радиоактивна – в продължение на няколко месеца, докато не са възстановени помпените системи.

Как вода може да стопи ядрени реактори

АЕЦ “Фукушима 1” включва 6 отделни реактора с вода под налягане, проектирани от Дженерал Електрик (General Electric) и поддържани от Електроенергийна компания Токио (TEPCO).

Проверка за радиация на евакуираните около централата. Снимка: ЕПА/БТА

По време на земетресението реактор 4 е с извадено гориво, докато реактори 5 и 6 са в студено изключване заради планиран ремонт. На 11 март 2011 г., веднага след земетресението от степен 9 по скалата на Рихтер, реактори 1, 2 и 3 изключват автоматично и аварийните генератори стартират, за да осигурят мощност за електрониката и охлаждащите системи.
Около 50 минути след земетресението североизточния бряг на Япония е залят от вълна цунами с височина 13–15 м. Вълната прехвърля защитната стена на ядрената електроцентрала, висока само 5,7 м и веднага наводнява ниските помещения в сградите на турбините, в които са разположени аварийните дизелови генератори. Наводнените генератори спират да подават ток към критично важните помпи, които трябва да осигурят продължителната циркулация на охлаждаща вода вътре в ядрения реактор, в продължение на няколко дни, за да го предпазят от топене след изключването. Разрушенията от земетресението и наводнението от вълната цунами възпрепятстват помощ отвън – да бъдат доставени генератори.

При спирането на помпите,  реакторите прегряват заради нормално високата топлина, произвеждана през първите няколко дни след изключване на реактор. В тази ситуация единствено незабавното заливане на реакторите с морска вода би могло да ги охлади достатъчно бързо, за да предотврати топенето. Заливането със солена морска вода обаче е отложено, защото би увредило перманентно скъпите реактори. Все пак това най-накрая започва, след специално решение на правителството, но тогава вече е твърде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване