02/15/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Изгряващата сила Катар притеснява съседите

Ройтерс

Безредиците в Кайро. Снимка: от тв екрана

В центъра на Кайро млади мъже държат горящо знаме пред камерите, за да покажат своя гняв към страна, за която смятат, че се намесва в тяхната държава и въобще в Близкия изток.

Това е позната картина. Но знамето не е американското, а на Катар, държавата от Персийския залив, която използваше милиардите си, за да разпространи своето влияние веднага след Арабската пролет.

За повечето западни правителства и политици влиянието на правителството на катарския емир Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани се възприема като цяло положително.

Съседите на Катар обаче са притеснени.

В Египет, Либия и Сирия, където Катар се опита да играе роля след Арабската пролет, той се оказа обвинен за много от нещата, които се объркаха на местно ниво. Близките връзки с новите водачи на Египет - Мюсюлманските братя, обезпокоиха страни като Обединените арабски емирства, където ислямистката групировка все още е забранена и която заяви през януари, че е предотвратила свързан с братята опит за преврат.

Висши служители в ОАЕ отдавна смятат, че Катар има дългосрочна стратегия да използва братята, за да преначертае региона.

“Има едновременно по-голямо разбиране и признание за Катар две години след пробуждането на арабите в региона, ” заяви Тауфик Рахим, изпълнителен директор на базираната в Дубай геополитическа консултантска агенция Глоубсайт.

“Докато преди революциите на Катар се гледаше повече като на посредник, сега неговата външна политика е станала много инициативна и в някои случаи пристрастна.”

Някои западни анализатори и дипломати смятат, че лидерите на Катар успешно лавират в новия пейзаж, правейки експерименти, за да видят какво могат да постигнат с огромното богатство, натрупано от резервите от природен газ през последните 15 години. Запаси от природен газ на стойност около 17 трилиона долара все още се намират под земята.

Други виждат много по-преднамерена стратегия.

“Това, което наблюдаваме тук, е игра на покер с високи залози за бъдещето на Близкия изток”, заяви базиран в Залива западен дипломат, пожелал да остане анонимен.

Дори поддръжници са притеснени, че страната може би прекрачва границите и си създава репутация, че играе в полза на своите фаворити.

“Има широко признание за положителната роля, която Катар играе в региона”, заяви Ари Ратнър, бивш съветник за Близкия изток в Държавния департамент на САЩ, в момента член на базирания във Вашингтон Проект за национална сигурност “Труман”.

“В същото време има и широк консенсус, че за самите катарци ще е по-добре, ако изпълнят обещанията си за подкрепа и работят заедно с властите, вместо с предпочитаните от тях фракции.”

Емирството отдавна е известно като страна на понякога озадачаващи противоречия. Докато в много отношения е една от най-консервативните държави от Залива, то също така се доказа като най-ентусиазираното за промените, донесени от Арабската пролет.

От 1,9 милиона души, които живеят там, само около 250 000 са етнически катарци, повечето от които практикуват уахабизъм, строгата форма на исляма, която се практикува също така в Саудитска Арабия.

Шейх Хамад и неговата очарователна втора жена Шейха Мозах обаче си спечелиха репутацията на модернизатори през последните години, подобрявайки имиджа на страната значително с пускането на телевизионната мрежа Ал Джазира и успешното домакинство на Азиатските игри през 2006 г., както и с кандидатстването на страната за домакин на световното първенство по футбол.

Емирството винаги е показвало, че държи отворени колкото е възможно повече дипломатически врати и се наслаждава на ролята си на център на регионалната дипломация. От всички членове на регионалния Съвет за сътрудничество в Залива Катар най-дълго време беше близък с Иран, дори и когато ухажваше Вашингтон и приютяваше американски военни. Емирството се опитва да вкара нов живот в преговорите за мир между Судан и бунтовническите групировки в Дарфур с оферти за помощи за развитие.

Връзките му с Мюсюлманските братя може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване