02/19/13 09:30
(http://www.klassa.bg/)

Как фрекингът отслабя „Газпром”, твърдата земя под краката на Путин

Когато директорът на българската държавна газова компания седна на масата за преговори с представители на руския енергиен гигант „Газпром” преди няколко месеца, това щеше да бъде незабележително събитие. Но не и този път, пише „Гоуб енд мейл”.
В продължение на години истински преговори нямаше: България внася целия си газ от „Газпром” и руснаците просто диктуваха условията за всяка сделка, като определяха цената за малката страна до четири пъти над текущата цена на природен газ. Този път обаче България поиска 20-процентна отстъпка. За шок на много анализатори, „Газпром” се съгласи.
„За страна, която е изцяло зависима от руските газови доставки, за почти 100% от вноса си, да успее да договори отстъпка от доставчика монопол, това би било някак тревожно, ако сте на руска страна”, заяви Андрю Неф, базиран в Москва енергиен анализатор в „HIS Global Insight”. „Вижда се на какъв натиск е подложен „Газпром”, каза той.
Отстъпките за България са само последният пример за сеизмичната промяна в енергийната геополитика, която се случва, докато доминацията на „Газпром” избледнява. Компанията в продължение на много години има почти задушаващо влияние на газовите доставки в Западна и Източна Европа, възползвайки се от масивните енергийни резерви на Русия и дългите газопроводи, по които се доставя по-голямата част от газа за 30 държави, включително повечето от ЕС.
„Газпром” беше в толкова силна позиция, че можеше да поиска договори със срок от десетилетие и обвързване на цената на газа с тази на петрола, без да се съобразява с цените на световния пазар. Контролиран от руското правителство, „Газпром” също така стана ключов инструмент в ръцете на руския президент Владимир Путин, който досега не се е притеснявал да го използва в преследване на външнополитическите си цели.
Сега обаче „Газпром” е под заплаха. През последните пет години технологията, позната като хидравлично разбиване, или още фрекинг, отключи големи количества шистов газ в САЩ, Канада, Северна Африка и Близкия изток. Изведнъж газът е в изобилие, цените падат, а възможностите за доставяне на втечнен природен газ по света в танкери изглеждат безкрайни.














„Гоуб енд мейл

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване