02/19/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Раздор между творци заради Путин - по руска традиция

Асошиейтед прес

Портрет на Путин от изложбата “Президентът - човекът с най-добрата душа” на Алексей Сергиенко. Снимка: ридус

Когато прочутият цигулар Юрий Башмет заяви, че “обожава” президента Владимир Путин, не предизвика спор в страната, в която класическите музиканти често са търсили благоволението на политическия елит.

Политическа драма обаче се разигра миналия месец на музикалната сцена, когато Башмет отказа да осъди новия закон, забраняващ на американци да осиновяват руски деца, и в отговор популярният певец Сергей Никитин отмени участието си в концерт в чест на 60-ия рожден ден на цигуларя.

Свадата се вписва в дългогодишна руска традиция на артисти, които са се гмурнали (или са били тласнати) в бурните води на политиката. От композитора Дмитрий Шостакович, живял в страх от арест при диктатора Йосиф Сталин, до виолончелиста Мстислав Ростропович, който се завръща в либерализиращия се Съветски съюз през 1991 г. и се изправя срещу комунистическите хардлайнери, руските музиканти и други хора на изкуството са имали имали навика да стават политизирани фигури.

В сърцевината на дебата днес е въпросът каква трябва да бъде ролята на твореца в Путинова Русия: да привлича щедро държавно спонсориране за по-големи и по-добри артистични проекти? Или да се опълчи на политическата система по начин, който повечето обикновени граждани не могат да си позволят?

Някои от руските културни дейци впрегнаха звездната си сила в митингите против Путин, които разтърсиха Москва миналата зима. Други бяха вербувани да подкрепят Путин, който се кандидатира за трети президентски мандат. Както е казано: “Поетът в Русия е повече от поет”. (”Поэт в России больше, чем поэт” - Евгений Евтушенко).

Актьорът и театрален режисьор Евгений Миронов се появи в рекламен клип на кампанията на Путин, в която сърдечно благодари на Путин за това, че е спасил Русия (и неговия московски театър). Някои от неговите колеги актьори гръмко отказаха.

Актрисата Чулпан Хаматова, която разчита на държавна подкрепа за благотворителната си работа за деца, засне подобна реклама в подкрепа на Путин, но изпълнението беше измъчено, сякаш тя говореше насила. Тя бе и една от многото културни дейци, които подписаха петиция против закона за осиновяването.

Забраната, която влезе в сила на 1 януари, предизвика спорове дори сред мнозина Путинови лоялисти сред интелигенцията, според които Кремъл води политическа игра за сметка на руските сираци. Десетки хиляди хора взеха участие в протестния марш на 13 януари в Москва, една от най-големите демонстрации против Путин, която градът беше виждал от месеци.

Забраната на осиновяването бе в отговор на американския Закон Магнитски, който налага санкции срещу руснаци, обвинени в съпричастност за смъртта в ареста на юриста Сергей Магнитски и в други нарушения на човешките права.

Най-популярният аниматор в Русия Юрий Норщейн упрекна Путин за Магнитски по време на церемония за връчване на награди на 19 януари. Норщейн каза, че Путин е приписал смъртта на Магнитски на сърдечна недостатъчност, но всъщност адвокатът е починал заради “недостатъчност в сърцето на Путин”.

Публиката избухна в бурни аплодисменти.

Разногласията заради закона за осиновяването нахлуха в света на класическата музика на пресконференцията на Башмет преди юбилейния му концерт на 24 януари. прочутият солист и диригент на два московски оркестъра даде двусмислен отговор, когато бе запитан за позицията му за забраната за осиновяването, отказвайки да осъди категорично закона.

В интервю за Асошиейтед прес от 27 януари Башмет заяви, че според него съдбата на деца не бива да бъде решавана от антиамериканско законодателство, но настоя, че забраната в крайна сметка ще помогне на руските сираци, като привлече общественото внимание в страната към десетките хиляди деца, нуждаещи се от семейство.

“Има неща, които трябва да бъдат решени вътре в страната, и стана добре, че този въпрос бе повдигнат по такъв спорен начин. Президентът заяви, че сега това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване