02/21/13 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Колко гласа носи снимка с папата

Асошиейтед прес

Пиерлуиджи Берсани. Снимка: личен сайт

Доколко наистина би могла да повлияе подкрепата на оттеглящия се папа на предстоящите избори в Италия?

Не, не става дума за изборите за определяне на новия глава на Католическата църква. Задава се друг ключов вот в неделя, на които италианците ще избират нов премиер. На фона на тежкото настроение в Италия в резултат на историческата оставка на папа Бенедикт Шестнайсети, “нравствената визия” на настоящия министър-председател Марио Монти може да получи подкрепа в ущърб на екстравагантния, забъркан в скандали Силвио Берлускони.

Въпреки че преобладаващата част от италианските католици не ходят редовно на неделна литургия, Ватиканът по традиция упражнява влияние върху политиката в Италия - държава, в която християндемократите държат кормилото от десетилетия. Всяко нещо, което папата направи или каже, е голяма новина, а папа Бенедикт Шестнайсети не крие предпочитанието си към Монти - ревностен католик, когото топло приветства на последната си частна аудиенция, дадена на италиански политически лидер, на 16 февруари.

От друга страна Ватиканът изрази потрес от поредицата секс и корупционни скандали, вихрещи се около медийния магнат и милиардер Берлускони. А предвид колко важна за италианците е темата за предаването на папския престол, ясното предпочитание на папата към Монти може да се окаже фактор, който да накара избирателите да размислят дали да подкрепят човек, превърнал се в синоним на аморалност и себичност.

Експертите наистина предупреждават: Не очаквайте папският фактор да повлияе на изборите. Очевидно е обаче, че кандидатите адаптират реториката си в духа на времето.

Основният претендент Пиерлуиджи Берсани, ветеран на италианската левица, прегръща по-светски тип нравствени виждания, потвърдени и с коментари за “нравствеността” на предизборен митинг в ключовата област Ломбардия. Макар Берсани да представлява различна от десноцентриста Монти политическа традиция, двамата споделят общ приоритет - икономическата реформа, което може да ги превърне в добър тандем в бъдеща управляваща коалиция.

Италианското законодателство забранява публикуването на социологически проучвания в последните две седмици преди изборите, така че е трудно да се каже дали внезапното фокусиране върху религиозната тематика е накарало католиците, които още не са решили за кого да дадат гласа си, да се насочат към Монти, единственият ревностен католик сред основните кандидати.

Снимка с папата обаче е мечта за всеки италиански претендент, а като премиер, Монти получи възможността за навременна среща на четири очи с Бенедикт в последните дни на Светия отец на престола. Това, че Бенедикт отдели време за частен разговор с Монти показа както важността, която придава на отношенията между Италия и Светия престол, така и предпочитанието на Ватикана към Монти.

В събота вечерта пред камерите оттеглящият се папа и временният премиер си стиснаха ръцете и се усмихваха сърдечно един на друг в пищно украсения Апостолически дворец.

Ако съперниците на Монти са се разгневили, то това не е станало публично.

По повод сбогуването между Бенедикт и Монти миланският в. “Кориере дела сера” отбеляза, че нито един политик не е посмял да недоволства публично, че съперникът им получава нечестна подкрепа, страхувайки се от ефекта “на бумеранга” от страна на благочестивите католици.

И все пак, “мълчанието на партиите не заличава раздразнението в някои щабове от срещата в навечерието на изборите”, отбелязва “Кориере дела сера”.

На неделния митинг на Берсани - последният от кампанията му - се появи неочакван оратор - бившият премиер Романи Проди, също ревностен католик, който някога срази Берлускони и на когото Ватиканът гледаше благосклонно и двата пъти, когато управляваше Италия. Съвпадение ли е това или пресметнат ход?

Международно уважаваният икономист Монти със сигурност има благословията на Ватикана.

Когато на Коледа Бенедикт Шестнайсети призова в благопожеланията си към множеството на пл. “Свети Петър” италианците да помислят върху “йерархията на ценностите”, когато правят важен избор, медиите в страната изтълкуваха папското послание, изречено ...

Публикувана на 02/21/13 23:15 http://e-vestnik.bg/16925/kolko-glasa-nosi-snimka-s-papata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване