02/24/13 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

5-те най-големи глупости на протестиращите (и на други субекти)

Колко нови сидеровци и яневци ще се явят на избори?

Протестиращи издигнаха искания - “Без партии и монополи”. Въпросът е - с какво? Снимка: Национален протест срещу безобразията в България, страница във Фейсбук

Медиите се опитват да канят нови лица в студиите и да намерят лидерите на протеста. И постоянно припознават някакви грешни хора. Защото лидери няма. Има няколко души с претенции на организатори, които обаче никой никъде не е избирал демократично. Те тепърва ще трябва да се доказват, че са избираеми.

В неделя някои изгориха конституцията. Това е израз на неграмотност от хора, които не познават нито конституцията, нито въобще законите и устройство на обществото.
Ако обобщим техните законодателни искания към политическата система, се очертават следните 5 по-големи глупости:

Глупост №1 - Нова конституция, смяна на системата (модела)

Това искане е израз на невежество и демагогия. На представата, че щом нещо не е наред, продължава бедността 20 години, значи сменяме конституцията и всичко се оправя. Един от първите, вдигнали такова искане преди години, беше Яне Янев. Не става. Това е като предложението на Волен Сидеров парламентът да гласува минимална заплата 1000 лева (а те откъде ще паднат, от небето?).
С какво да сменим системата (модела)?
Да премахнем парламента?
Разбира се, има хора, които веднага ще премахнат парламента, ако им дадат да го гласуват в референдум. За някои моделът е един Бойко и няма нужда от парламент. Да оставят начело някой Бойко, да не му пречат. Точно както Бойко Борисов каза още като дойде на власт. И това е.
Конституцията може да има нужда от ремонт, може да има нужда от смяна на текстове, но няма нужда от изцяло нова конституция. В това отношение атаките срещу конституцията по площадите се подклаждат и от политици от миналото и сега.

Няма нужда да се сменя моделът от демократичен например с някакъв друг, по-малко демократичен, някакво президентско управление и др.

Бойко Борисов сред симпатизанти, след като подаде оставка. Снимка: Impact Press Group

И няма нужда за поправки в конституцията да се избира Велико народно събрание. Такива може да направи и обикновено народно събрание, само трябва да има консенсус и квалифицирано мнозинство.

А може би протестиращите си мислят, че ако поискат на митинг да се отмени един текст или цялата конституцията, това трябва да стане автоматично на другия ден без гласуване? И без мнозинство и консенсус? Ей така, хвърляме конституцията в коша и готово.

Американската конституция е поправяна (по-скоро допълвана) 27 пъти за 200 години и не е сменяна. Пет пъти по-кратка е от българската. И САЩ са водеща страна не на последно място благодарение на тази конституция. И на духа на свобода, който извира от нея.


Глупост №2 - Изцяло мажоритарни избори

Те са любима дъвка не само на протестиращите, ами и на много популистки политици. Ако има изцяло мажоритарни избори, в парламента ще има не повече от 2 партии. Разни като „Атака”, Кунева, Костов или евентуални нови партии, каквито им се привиждат сега на протестиращите, нямат шанс. На някой му изглежда невъзможно? Ами да погледне последните избори. Всички мажоритарни мандати ги спечели ГЕРБ, като техните кандидати водеха с около 30-37% от гласовете. По принцип, при мажоритарен избор се отделят двама политици от две партии на първи тур, единият води с 30-40%, рядко стига до 50%. И отиват на втори тур, на който печели един от двамата. (Дори на последните парламентарни избори тройната коалиция улесни ГЕРБ с избирателен закон, според който нямаше втори тур – ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване