02/25/13 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Кунева: Демокрацията ни е заложена на карта

"Нашата демокрация днес е заложена на карта" - с това заглавие австрийският вестник "Стандард" публикува интервю с лидера на "България на гражданите" Меглена Кунева.

"Не вярвам на заговори и подобни теории. Това, което виждам на улицата, е еднозначен гняв. Народните протести и икономическата мизерия свалят второ българско правителство след правителството на Жан Виденов през 1997 г. ГЕРБ и Бойко Борисов се опитват да представят нещата така, сякаш другите партии са искали оставката му и той е отстъпил. Но не е вярно.Той подаде оставка заради протестите на улицата", казва Кунева.

По-нататък в интервюто тя се спира на тежкото икономическо положение в България, международния й рейтинг и погрешната политика на правителството на Борисов, която, според Кунева, с нищо не е допринесла за повишаване на доходите на гражданите.

Меглена Кунева обръща внимание на факта, че не единствено бюджетната дисциплина е важна за икономическия просперитет, но и начинът, по който се разходват обществени средства, както и условията, които се предлагат на инвеститорите.

Кунева: Като дясна партия сме по-близо до ГЕРБ, ако те наистина бяха дясна партия. Как можахме да допуснем да загубим над 100 000 предприятия, пита Кунева.

"Това няма нищо общо с бюджетната дисциплина. Тук става дума за корупция, която обслужва монополите в страната, както и за непрозрачни конкурси за обществени поръчки", отбелязва тя.

Двата случая на самозапалване по време на протестите в България тя обяснява с нежеланието на управниците да чуят гласа на хората.

"Демокрацията е заложена на карта, хората са отчаяни, не могат да си плащат сметките, да си купят храна, да издържат семействата си. Нямат надежда", допълва Меглена Кунева.

На въпроса за грешките, допуснати в приватизацията на пазара за електроенергия през 2005 г., когато и Кунева е участвала в правителството, ръководителката на движение "България на гражданите" отговаря: "Избрахме ЧЕЗ, ЕОN и EVN - и трите фирми инвеститорки работят много добрe в други държави, нали? Въпросът е какво е направила държавната агенция за регулиране на пазара. Това, от което имаме нужда, е либерализация, при която клиентите могат да избират между различни доставчици на енергия."
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване