03/06/13 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

Защо все повече чехи копнеят за връщане на комунизма

Ройтерс

Съветски танк блъска автобус близо до сградата на Чехословашкото радио. Прага, август 1968 г. Снимка: ЧТК/БТА

Преди падането на комунизма Вацлав Слоуп е обучавал войниците, заловили хиляди хора, опитващи се да избягат през строго охраняваната граница на Чехословакия със Западна Германия.

Днес той е активист на Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ), която се издигна до втора политическа сила според проучванията на общественото мнение, оглавявайки гнева заради бедността и корупцията. Но отказът на съперниците й да сключат какъвто и да било съюз с партия, която според тях е белязана от Студената война, заплашва да възпрепятства бъдещото съставяне на правителства, способни да управляват слабата икономика.

Когато комунизмът рухна през 1989 г., доминиращата някога партия отстъпваше бавно пред реформаторското крило, което се появи в други източноевропейски страни. Макар че статуите на Ленин изчезнаха, депутатите от партията все още се поздравяват с “другарю” и поддържат твърдолинейни външнополитически възгледи, като например за излизане от НАТО.

Партията, въпреки упоритото й настояване, че се е реформирала, остава парий в чешката политика, но парий, който сега разполага с електорална подкрепа от 20 процента.

Издигането на Слоуп до член на съвета по образованието в северната Карловарска област предизвика протести на студенти и бивши дисиденти, които демонстрират силата на емоциите, но 63-годишният бивш граничен офицер отказва да се оттегли заради миналото си.

“Изпълнявах дълга си, когато Европа беше разделена от Желязната завеса, и служих според тогавашните закони”, каза той. “Няма от какво да се срамувам”.

Слоуп не е единствен. Протести в Южночешката област вече принудиха двама съветници комунисти да подадат оставка - единият от тях също бивш граничар и информатор на тайната полиция.

“Комунистическата партия е антидемократична”, каза Давид Питхарт, 47-годишен консултант по въпроси на околната среда, чийто баща Петер е виден дисидент и беше министър-председател на Чехия през 1990 г.

“Тази партия не знае как да управлява по друг начин”, каза той по време на протестна акция в град Ческе Будейовице през декември.

Комунистите прескочиха управляващите консервативни партии и се наредиха на второ място в социологическите проучвания и ще бъдат перспективен партньор за водещата според сондажите опозиционна левоцентристка Чешка социалдемократическа партия след парламентарните избори през 2014 г.

Лидерът на социалдемократите Бохуслав Соботка вече говори открито за перспективите за съставяне на правителство на малцинството, подкрепено от комунистите. Той иска да избегне повторение на 2010 г., когато неговата партия спечели най-много гласове, но не можа да намери партньор, който да му позволи да сформира правителство.

Всяко съвместно действие обаче би изисквало прекратяването на забраната от 1995 г. за сътрудничество с комунистите на правителствено равнище.

Социалдемократите ще дебатират този спорен въпрос на национален конгрес на 15 и 16 март и може да се окаже, че много от делегатите все още се страхуват от какъвто и да било политически контакт. Ако те откажат да работят с комунистите, страната най-вероятно ще се изправи пред нестабилна коалиция на леви и десни партии, което може да блокира политическите решения.

“Все още има комунистическа партия, която участва на избори и получава реална подкрепа. Не можем да се държим сякаш те не са демократични”, каза 43-годишният Иржи Динстбир - заместник-председател на социалдемократическата партия, който е бил активен участник в антикомунистическото движение през 1989 г. и чийто баща някога е лежал в затвора с Вацлав Хавел за дисидентство.

Алианс на социалдемократи и комунисти може да отмени някои от здравните и пенсионни реформи, непопулярни за много от избирателите, осъществени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване