04/08/13 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Европейската криза намалява корупцията

Въпреки всички негативни последствия, които дълговата криза донесе не Европейския съюз, тя крие и някои положителни страни. Според изследване, цитирано от германския в. "Ди Велт", кризата е довела до намаляване на нивата на корупция, пише iNews.bg. Държавите, които имат по-малък финансов ресурс, са станали по-чисти, става ясно от проучването.
Въпреки положителния ефект за някои страни в ЕС изводите не са точно такива. На въпрос дали стават свидетели на корупционни практики в ежедневието си над 80% от румънците и гърците отговарят положително. На трето място се нареждат кипърците.
В България половината от респондентите също не отбелязват твърде положителна картина. 50% от българите също твърдят, че се сблъскват с подобни незаконни механизми. Страната ни се намира на едно равнище с Литва, Италия и Португалия. Според анализаторите заради кризата редица източници и възможности за корупция пресъхват. Също така данните показват, че средиземноморските страни отбелязват значителен напредък в борбата с незаконните практики. Страните от ЕС за разделени на 4 групи. В първата влизат старите държави-членки, където нивата на корупция са много ниски. България и Румъния са определени като страни, които са с голяма администрация и високи нива на корупция.
Според скорошно изследване на Европейската комисия (ЕК) България е една от 5-те страни с най-високо ниво на корупция в ЕС. Другите 4-ри са Румъния, Чехия, Словакия и Италия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване