04/11/13 12:27
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР сезирала прокуратурата за нарушения на ЕРП-тата преди 3 години

Нов документ предизвика съмнения, че прокурори са прикривали злоупотреби на електроразпределителните дружества в продължение на три години, съобщи bTV в сряда вечерта. Сигналът е изпратен от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до ексглавния прокурор Борис Велчев и подписан от Ангел Семерджиев. 
Всъщност това е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.
С това резюме през лятото на 2010 г. Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В този сигнал за първи път още тогава се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си и са заобикаляли Закона за обществените поръчки.
Във въпросните договори се съдържат клаузи, с които са създадени почти всички необходими условия за непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества. Трите компании са длъжни да изпълняват лиценза си при минимални разходи с тенденция за тяхното намаляване”, се казва в доклада на ДКЕВР до прокуратурата.
„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът.
Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство.
Събрани са 12 класьора с най-различни материали по сигнала, но според Копчева няма данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване