04/26/13 05:57
(http://e-vestnik.bg/)

Разлом дели Севера и Юга на Европа

Секторът на недвижимите имоти в Централна и Източна Европа отчете спад миналата година, тъй като регионът бе засегнат косвено от кризата в еврозоната, която охлади желанието на банките да финансират разширяване на дейността или ипотеки, както и от рисковия апетит на инвеститорите да влагат средства в офиси и търговски центрове.

Надеждите са, че местната икономика може да започне да се съживява до края на годината или през 2014 година.

Кризата очерта все по-големите различия между страните от Централна Европа.

Макар че споделят общо минало, периодът от над две десетилетия след възстановяването на демокрацията и пазарната икономика ги поведе в различни посоки.

Разлом дели успешния северен регион - Полша, Чехия и Словакия - от доста по-затруднения юг. Това се отнася до всичко - от равнището на корупция до устойчивостта на демократичните институции и разумността на фискалната политика. Може да бъде видяно и в сектора на недвижимото имущество.

“Когато говорим за Централна Европа, говорим за Полша, Чехия и Словакия,” отбеляза Щефан Ауман, партньор в Peakside Capital, която управлява недвижими имоти, оценявани на 2 милиарда евро в Германия и бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

“Унгария е съвсем различно нещо от останалите три. България и Румъния са по-трудни и по-малко ликвидни - не си заслужава допълнителният риск,” добави той.

От всички страни в региона Полша все още е водеща. Тя си създаде международна репутация като единствената страна от ЕС, която не влезе в рецесия през 2009 година и продължава да се представя по-добре от останалите, макар че икономиката й рязко се забавя.

Инвеститорският интерес повехна миналата година. ЦИЕ привлече само 3,7 милиарда евро продажби, което е рязък спад спрямо отчетените 6,3 милиарда евро през 2011 година, според консултантската компания в сектора на недвижимите имоти Cushman & Wakefield. От общата сума Полша е привлякла 2,8 милиарда евро - малко повече от сумата привлечена през 2011 година - 2,6 милиарда евро.

“Винаги сме били на мнение, че Полша е по-добро инвестиционно предложение, отколкото съседните й страни от ЦИЕ,” отбеляза Бен Хабиб, главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в търговски площи First Property Group.

Има признаци за промяна в нагласите като подема на новите инвестиции в Чехия и Унгария през първото тримесечие на годината. Полша, особено Варшава, напредна в класациите и се възприема като толкова привлекателна, колкото водещите западноевропейски градове. Прага също е в обсега на инветиторския интерес.

Причината е, че тези градове са сравнително ликвидни, т.е. позволяват на инвеститорите удобството да се изтеглят, ако световната криза се влоши. Това е трудно да се направи на по-малките пазари на Югоизточна Европа.

Кризата направи финансовите институции по-предпазливи при отпускането на кредити. Макар повечето банки на ЦИЕ да са добре финансирани и в по-добра форма, отколкото банките в Западна Европа, те станаха по-внимателни.

Преди кризата добър бизнес план и здраво ръкостискане бяха достатъчни, за да се измъкне голяма сума от банките. Сега отпускат кредити само на партньори, в които имат доверие. Те ще финансират трансакции, но общо взето само за добри имоти в централни райони на водещи градове, гарантирани с дългосрочни договори за наемане. Компаниите, които желаят да направят първата крачка, трябва да покажат високо равнище на предварително отдаване под наем или на предварителни продажби.

Банките затегнаха правилата в жилищния сектор, а кредитоискателите, търсещи да купят имоти, са много по-предпазливи, тъй като безработицата в региона расте. Продължаващият спад на жилищните цени отблъсква купувачите, ...

Публикувана на 04/26/13 05:57 http://e-vestnik.bg/17464/razlom-deli-severa-i-yuga-na-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване