05/22/13 11:59
(http://www.klassa.bg/)

Защо торнадата остават непредсказуеми?

Разрушителното торнадо, което удари в понеделник град Мур в щата Оклахома, САЩ, отново повдигна темата за непредсказуемостта на това природно явление. Причината е, че то се предизвиква от същите условия като една силна буря, отбелязва Би Би Си. Проблем е, че сегашните системи могат примерно да определят района, но не могат точно да предскажат къде торнадото ще се срещне със земната повърхност.
Три четвърти от торнадата се случват в Северна Америка, повечето в централната част на САЩ. Появата им се обяснява със срещата между топлия влажен въздух от Мексиканския залив със сухия хладен въздух от Скалистите планини. Това създава условия за силна буря. Тод Лейн от Университета в Мелбърн обяснява, че най-мощните от тези урагани стават „суперклетки“ за формиране на торнадо. В тях се образуват бързо въртящи се стълбове въздух, които се движи нагоре, а вятърът на повърхността на Земята се присъединява към тези стълбове, започва да се върти и така се създава центърът на торнадото.
В рамките на един участък с радиус от 1,5-2 км има няколко въртящи се мини-торнада, наричащи се „всмукваща фуния“. Затова една къща на улицата може напълно да бъде разрушена от стихията, а съседната да е по-леко повредена, обясняват учените.
Разрушителната сила на торнадото идва не само от мощния вятър в епицентъра, а и от скоростта на движението на останките от разрушените сгради, въвлечени от вихъра, добавя метеорологът Ричард Тримър.
Все още не може да се разбере какви условия в тези суперклетки водят до най-разрушителните торнада. Силата на това явление сега се измерва по шестобалната скала Фудзита, като всеки бал отразява силата на вятъра.
Наблюдаването от много години на този природен феномен разкри някои закономерности. В САЩ за последните години най-силните торнада са през май и юни. Освен това те се
случват предимно във втората половина на деня, по-скоро привечер. От 1925 г. насам жертвите намаляват, но това се дължи на по-доброто строителство и на системата за предупреждение. В град Мур тя бе задействана 16 минути преди да връхлети стихията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване