06/09/13 06:06
(http://www.klassa.bg/)

„Чапулджу" - паролата на протеста в Турция

„Чапулджу" – това е паролата на протеста на площад „Таксим” в Истанбул, залят от гражданско недоволство и обилно количество сълзотворен газ пред последните дни.

„Здравей, чапулджу", „Хайде, отиваме при чапулджиите", „Тази нощ ще бъда чапулджия" - тези и подобни изрази се чуват по всяко време на денонощието сред хилядите хора, които участват в протестите за парка „Гези” в Истанбул, прераснали в най-бурните демонстрации досега срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, откакто дойде на власт през 2002 г., пише БТА.

„Чапулджу" означава мародер на турски и се счита за много обидна дума, която се употребява в махленския речник, по-рядко от средната класа турски граждани.

Турският премиер Ердоган бе първият, който я употреби в публичното пространство. В самото начало на протестите той нарече участниците в тях „пет-шест чапулджии", т.е. мародери, и така към конкретното недоволство на младите хора от неговия авторитарен стил се прибави и емоционален взрив, който доведе до публични подигравки срещу Ердоган, взимането му на подбив от страна на хиляди хора.

Думата „чапулджу" стана паролата-символ на протестите срещу Ердоган. Така че потребителите в Туитър, наречен от Ердоган нарече „главната беля", прибавиха думата чапулджу към личните си имена.

През последните дни в над 10 милиона есемеси и туитове се споменава думата чапулджу и тя надхвърли границите на Турция. Независим телевизионен канал, който снощи започна да предава на живо специално от парка „Гези” и се излъчва пак от този парк чрез сателит и интернет, бе наречен Чапул ТВ.

„Създадохме Чапул ТВ като алтернатива на традиционните медии, защото особено в началото те спуснаха пълно информационно затъмнение и обслужват интереси на едни или други групи и партии. Нарекохме нашия канал Чапул, защото Ердоган бе този, който си послужи с това обидно определение за хората тук. Така че той си е виновен. Ние сме достъпни и отворени за всички. Сега хората, които ни гледат на живо, научават всичко, което става тук, всеки може да участва в нашите предавания,” казват създателите на канала.

Халк ТВ (Народна телевизия) е друг независим телевизионен канал. Той пръв съобщи за съпротивата в парка „Гези”. Излъчва предаванията си чрез интернет и скайп. Макбуле Дженгиз, която е единственият репортер в Халк ТВ, казва, че около 60 000 души гледат техните предавания.

Самата Макбуле участва в демонстрациите. „Ето, вижте, и на моята ръка е написана кръвната ми група, както на всички протестиращи тук. Това е един символ срещу ситуацията, до която ни докара правителството. Правителството използва сълзотворен и лютив газ срещу протестиращите и това е много жестоко. Протестиращите искат свобода, а правителството се опитва да ги потисне. Ние сме мирни, а правителството е безпощадно", казва тя.

Протестите, които започнаха в парка „Гези” и се превърнаха в масово движение на съпротива срещу Ердоган и правителството, нямат политически, но имат идеологически характер. Идеология, в основата на която стои съпротивата срещу властта на Ердоган и намесата му в живота на хората, и не на последно място срещу правото им да имат свободен достъп до информация. Това доведе до създаването на алтернативни медии, които сигурно ще продължат да се увеличават.
















БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване