06/10/13 05:13
(http://www.klassa.bg/)

Започна форум САЩ - мюсюлмански свят

Афганистанският президент Хамид Карзай попита в неделя "дали войната срещу тероризма", водена от САЩ от 2001 година, не е довела до по-голяма радикализация на мюсюлманския свят.
В реч при откриването на форум за отношенията между САЩ и мюсюлманския свят в Доха, Карзай подчерта, че "войната срещу тероризма, която започна през 2001 година и продължава, съвсем не е била лека".
"Дали успяхме в тази война, дали можахме да изкореним" резервите на тероризма, се запита той като задава въпроса дали по-скоро тази война не е довела до "по-голяма радикализация в мюсюлманския свят от Пакистан и Афганистан до Мали и Нигерия".
Според Карзай "Западът, воден от САЩ, трябва да се отчете пред мюсюлманския свят и ако нещата са поели в грешна посока, да коригира прицелването".
От своя страна мюсюлманите трябва да дадат доказателства за повече "толерантност" именно пред другите религии, добавя Карзай.
Форумът "САЩ - мюсюлмански свят", организиран от института Брукингс /Brookings/, чието второ издание ще продължи до вторник в Катар, ще обсъди теми в спектъра от развитието в Афганистан до кървавия сирийски конфликт и от политическите промени и икономическите предизвикателства в страните от "арабската пролет".















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване