06/11/13 13:46
(http://www.klassa.bg/)

БФИЕК: Индустриалци може да внасят по-евтина електроенергия

Вариантът за внос на електроенергия от чужбина за нуждите на индустрията не е изключен, коментира във вторник пред Bulgaria On Air Константин Делисивков, изпълнителен директор на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори. Причината е, че големите производства у нас плащат значително по-високи сметки за ток от редица свои конкуренти в Европа.
“В Германия част от индустрията плаща по-ниски сметки за ток от алтернативни производства тук“, каза Делисивков. Той обясни, че основната причина за увеличаването на цената на тока през последните години е включването на редицата добавки към мрежовите цени. Делисивков припомни, че от юли 2012 зелената добавка беше увеличена с около 200%, а ДКЕВР направи заявка за ново повишение от следващия месец.
Притесненията на индустриалните производители са свързани и със забавянето на търговете на електроенергия тази година, както и с неяснотата около промяната на цената на тока от 1 юли 2013.
„От следващия месец предстои всички индустриални потребители на средно напрежение да купуват електроенергия по свободно договорени цени“, отбеляза още Делисивков. По неговите думи това допълнително ще усложни ситуацията на либерализирания пазар на електроенергия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване