„Демоничният” план Ран-Ът – кой участваше в създаването му?

Едва ли са мнозина онези, които вярват, че идеите от плана са довели до постигане на обявените цели

    


Стартира първият български здравен клъстер

София /КРОСС/ Днес бе дадено началото на дейността на „Клъстер на здравните региони" - първи в България клъстер в сферата на медицината. Той обхваща структури от Добрич, Търговище, Шумен, Смолян, Пазарджик, Бургас, София - представители на неправителствени и бизнес организации, общински и частни болници и др.Председателят на Управителния съвет на организацията, д-р Андрей Кехайов, който има голям опит в реализирането на различни проекти, очерта следните основни направления в работата на новата структура: квалификация на медицинските специалисти, иновации в здравния сектор, медицински и здравен туризъм, формиране на здравна политика с баланс на интересите. Д-р Георги Андонов, член на УС на клъстера подчерта, че една от основните цели е завършващите медицина да останат да работят в България и да се повиши качеството на медицинското обслужване.Другият член на УС, д-р Светослав Несторов, който има голям опит в областта на иновациите, представи конкретни цифри, показващи, че ако в медицинското протезиране се използват произведени в България продукти някои цени заплащани от пациентите могат да паднат от 6 - 7 хиляди лева на около 100 евро.Клъстерът кандидатства по проект по европейска програма, получи одобрение и има подписан договор. В първите етапи от дейността ще бъде изграден административен капацитет, като ще бъдат назначени най-малко 5 лица

Ileria – мега-яхта за 30 млн. долара

Колкото повече труд се вложи в една яхта, толкова по-добра става тя, смята основателят на фирмата-производител

    


Жена се хвърли под влака за София

/КРОСС/ Жена се хвърли под пътническия влак Кулата - София. Инцидентът е станал малко след 11 часа днес в района на ж.п. прелеза в Симитли.Самоличността на загиналата жена на видима възраст 50 години и причините за инцидента са в процес на установяване.

Тоти стигна 300 гола

Треньорът на Италия Прандели обмисля да го повика за световното

    


Бюрхан Абазов: Полагаме усилия да запазим редките местни породи животни

София /КРОСС/ Министерството на земеделието полага усилия да запази редките местни породи животни и един от механизмите за това е по линията на държавните помощи чрез предоставяне на средства на развъдните асоциации за отглеждане и поддържане на автохонните популации. Освен че са носители на ценни генетични качества, те са устойчиви на болести и на климатичните условия. Това заяви зам.-министър Бюрхан Абазов по време на среща с Хайнц Остерло, президент на Германската асоциация за търговия с говеда и месо, в рамките на „Ануга" 2013. Генетичните особености на старите български породи животни имат важна роля за развитието на животновъдството. Нашето предложение е експорт на автохонни породи, които да бъдат отглеждани и включвани в селекционната дейност, както и за засилване на двустранното сътрудничество в областта на търговията с живи животни и месо, обясни Хайнц Остерло. Зам.-министър Бюрхан Абазов беше част от официалната делегация за откриване на Международния панаир „Ануга" 2013, който се провежда от 5 до 9 октомври 2013 г. в Кьолн, Германия. Той посети двата национални щанда, на които 37 български фирми презентират богатата гама на своите продукти от различните направления: месни и рибни продукти, шоколадови и захарни изделия, консерви, мляко и млечни продукти и безалкохолни напитки. На българските щандове гостите имат възможността да опитат родни специалитети, приготвени лично от кулинарния водещ Ути Бъчваров.

Още за тока и неговата цена

България произвежда ток в излишък, но самото производство е неефективно, а НЕК де факто е фалирала. Такава оценка за състоянието на българския енергиен сектор дава германската фондация "Конрад Аденауер". Нейният анализ ползва експертните познания на доц. Иван Иванов, преподавател в Техническия Университет в София и бивш депутат от народното събрание. Ето някои от основните заключения и факти, съдържащи се в анализа:   През последните месеци България има свръхпроизводство на електроенергия, тъй като разполага с мощности за производството на 12 хил. мегавата, докато потреблението е едва между 3 и 4 хиляди мегавата. Този огромен дисбаланс се дължи на няколко основни причини: - на наличието на огромни мощности за производство на електроенергия, работещи на базата на енергоемки и нискоефективни съветски технологии, въведени в експлоатация още по времето на социализма; - на намаленото потребление на електроенергия вследствие на свитото от икономическата криза индустриално производство; - на въведените мерки за енергийни икономии в бита, които доведоха до спад в потреблението на частните домакинства; - на значително намалелия износ на ток за съседни държави като Македония и Гърция, главно поради свитото там потребление, вследствие на кризата; - и не на последно място - на високата такса за пренос на електроенергия, която прави произвеждания в България ток неконкурентоспособен на регионалния пазар в Югоизточна Европа

„Хобит” двойно по-скъп от „Властелинът на пръстените”

/КРОСС/ Филмовата адаптация на „Хобит" струва двойно повече от снимките на "Властелинът на пръстените". Историята за приключенията на Билбо Бегинс и джуджетата, които тръгват на пътешествие за съкровищата на дракона към този момент струват 560 милиона долара, сочат финансовите отчети за филма. В сумата обаче е включено само заснемането на основните сцени. Все още не е пресметнато колко ще е необходимо колко пари ще отидат за другите две части от трилогията. Първата част на трилогията успя да събере над 1 млрд. долара. Излизането на втората част - „Пущинакът на Смог", е планирано за месец декември. Премиерата на последния филм от трилогията - „Хобит: Дотам и обратно" е насрочено за юли 2014 година.

Сергей Станишев: Новата тактика на ГЕРБ е "Колкото по-зле, толкова по-добре"

БСП обсъди бъдещия бюджет за 2014 г., който, според Станишев, ще е по-професионален. Той подчерта, че управляващите устояват, въпреки натиска отвън. Според него протестите са се провалили.
Дебат за бюджета на страната

Сергей Станишев посочи трите водещи приоритета, които са очертани в предварителните разговори с правителството - социалната ангажираност, образование и по-сериозна подкрепа на местната власт.

Той подчерта, че предвид, че премиерът Орешарски ще се посвети...

Продължава

Жена се хвърли под влака София - Кулата

Жена се хвърли под бързия влак София-Кулата и загина на място, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал малко след 11 ч. днес в района на жп гара Симитли.
Според машиниста, след като минал прелеза след гарата на Симитли, стоящ край релсите човек се хвърлил пред локомотива. Машинистът успял да натисне спирачката, но влакът не успял да спре достатъчно бързо.
Все още не е установена самоличността на жената.
В момента местопроизшествието се охранява от полиция до пристигането на...

Продължава

Град Козани: господарски, интелектуален и ароматен

Историческите традиции, природните красоти, традициите и прочутата гастрономия правят Козани емблема на Западна Македония

прочети повече

Грипната вълна у нас се очаква в края на януари

Около 4% от българите си поставят ваксини

    


Турция вдига стена срещу бежанците от Сирия

/КРОСС/ Край граничния турски град Мардин започна изграждането на стена срещу нелегални бежанци от съседна Сирия. Стената ще бъде с височина 2 метра и дължина около 2.5 км,с телени заграждения, видеокамери и сензорни датчици. Твърди се,че този район е най-често използваният за прехвърляне на бегълци, оръжия и наркотици. Въпреки,че една голяма част е минирана с противопехотни мини, това не спира бежанците. В района също битуват безпокойства, че сирийската разузнавателна служба Мухабарат може да използва тесните си връзки с определени терористични организации в Турция, за да извърши всякакъв вид нападения на турска територия, включително такива, в които да бъдат използвани химически или биологични агенти, възползвайки се от тези нелегални пресичания на границата. Твърди се също,че определени села по границата се намират под контрола на контрабандисти и бежанци. Фуат Каракуш, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, смята, че изграждането на загражденията е необходима мярка. "Нашата толерантност определено не е безгранична. Не е лесно да различиш онези, които бягат, за да спасят живота си, и тези, които злоупотребяват с готовността на Турция да приеме бежанци", заяви той. Преди време Гърция също изгради стена по сухопътната, съобщи БНР.

Чуколов: Това на снимката не съм аз

София /КРОСС/ Депутатът от „Атака" Десислав Чуколов коментира пред БНТ появилата се негова снимка със среден пръст в социалните мрежи, както и скандала в брюкселски ресторант.Според него причината за появата на снимката са разобличителните коментари, които той е направил по адрес на ГЕРБ и тяхното неявяване в парламента, пред медии и в социалните мрежи.Отговорът последва със снимка, на която нито се вижда лице, нито има дати, нито нещо, което по някакъв начин да говори конкретно, посочи атакистът. Тези протестиращи къде бяха четири години, когато Бойко Борисов показа среден пръст на българските пенсионери", попита депутатът протестиращите, които го обвиниха в показване на среден пръст. Къде бяха тези протестиращи, когато Бойко Борисов купуваше депутати на кило и извращаваше по всякакъв начин парламентарната демокрация? Къде бяха те да застанат и да протестират, когато Костов ограбваше България, продължи да пита той.Това на снимката не съм аз, категоричен бе Чуколов. Да ви кажа нещо още по-смешно: намериха сервитьори в Брюксел, които свидетелствали, че български политици от партия „Атака" са били в някакъв брюкселски ресторант и са направили скандали там", добави той по повод разпространената от сайта noresharski.com информация от миналата седмица. Според него е много наивно да се смята, че сервитьорите в Брюксел познават българските политици и знаят кой от коя партия е

Мароканец спечели Софийския маратон

Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов

Ласен Мокраджи от Мароко спечели 30-ото юбилейно издание на Софийския маратон, който се проведе днес.

34-годишният Мокраджи измина маршрута от 42,195 километра за 2:22.42 часа и спечели чек за 5 хил. лева.

Друг мароканец – Тяр Абдлхади, завърши втори с време 2:23.19 часа. Той взе награда 2 хил. лева. 

От българите с най-добре се представи Йоло Николов, който финишира трети с време 2:23.25 часа.

Четвърти финишира миналогодишният победител и национален шампион в дисциплината Шабан Мустафа с резултат от 2:25.02 часа.

Бронзовият медал в Държавното първенство заслужи Георги Георгиев от Ямбол с постижение от 2:33.32 часа.

В маратонската дистанция участваха общо 230 състезатели. 

При жените първа с време 2:52.27 часа финишира Силвия Дънекова. Тя също взе 5 хил. лв. 

Шесткратната победителка в Маратона на София – Милка Михайлова, завърши втора с 2:56.35 часа. 

Маратонът на София тази година е посветен на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година.

Статията "Мароканец спечели Софийския маратон" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Разкрита е схема за купуване на шофьорски книжки в ИА ”Автомобилна администрация”

Министър Данаил Папазов обяви, че е разкрита схема за купуване на шофьорски книжки в ИА "Автомобилна администрация". Той обяви, че корупцията при взимането на книжки и проверките на пътя трябва да спре.

Двоен атентат в Ирак – поне 10 убити

Най-малко 10 са жертвите на двоен самоубийствен атентат с кола бомба, цел на който са били полицейски участък и съседно начално училище в село в северен Ирак, предаде АФП.

Имам документи, ще се защитавам, заяви Манчев

Директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение, сигурен е той

    


Четирима опитаха да саботират работата на ядрен обект в Иран

/КРОСС/ Иранските власти са задържали четирима души при опит за нападение на един от ядрените обекти в страната. Това съобщи ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи."Разкрихме подривна дейност на група лица на ядрен обект", каза Салехи, цитиран от „Франс прес". „За да се запознаем по-подробно с дейността им, ги оставихме да продължат работата си и в подходящия момент ги задържахме. Към момента те се разпитват", каза още той. Самоличността на арестуваните, както и името на атакувания обект не се съобщават.

Обвиняемият Богомил Манчев ще съди държавата

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Собственикът на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев ще съди държавата заради обвинението, че е присвоил 8.6 млн. лв. по консултантския договор за “Белене”. Tова обяви днес Манчев в интервю пред БНР.

В петък бизнесменът напусна сградата на Столичната следствена служба срещу рекордната гаранция от 1 млн. лв. 

Бизнесменът отново заяви, че няма как да има вина, а всичко срещу него е „политически интерес”.

Манчев уточни, че неговата фирма е продължавала да изпълнява задълженията си по договор като подизпълнител – подавала е до НЕК документацията си, а после те са одобрявали плащанията към “Уорли Парсънс” и респективно към неговото дружество.

За такива суми НЕК не решава сама, а се съветва с БЕХ, а те – с Министерството на икономиката и енергетиката, очерта схемата енергийният бос.

Богомил Манчев предупреди, че разполага с достатъчно документи в подкрепа на тезата си.

Огромният размер на определената му гаранция Манчев окачестви като целенасочен срещу него, а на въпрос как ще я събере, той отвърна, че това си е негова работа.

“Държавата може да поиска да направи каквото си иска с мен, защото тя е държава, а аз съм един, но аз пък съм длъжен да се защитавам срещу тях.

Само ви обръщам внимание, че не може двама човека да имат по десет хиляди, мярка за неотклонение по 10 000, един – 50 000, аз имам 1 000 000. Това означава, че някой има конкретна цел и то конкретно срещу мен и компанията ми”, коментира още бизнесменът.

Твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта, е невярно, обяви Манчев.

“По време на служебното правителство, по две от фактурите – за месец март и месец април, доколкото ми е известно, НЕК е платила ДДС. Ако на това му казваме, че няма плащане, значи няма. Според мен има категорично плащане.

На всичко отгоре има абсолютно, 300% призната фактура, т.е. редовно пусната, защото зад нея има редица документи. Процедурата по плащането не се случва, защото аз съм се сетил днес”, обясни той. 

Статията "Обвиняемият Богомил Манчев ще съди държавата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Създадоха ваксина срещу рак на гърдата

/КРОСС/ Руски учени създадоха ваксина срещу рак на гърдата. Изследвания на новосъздадения от новосибирски учени препарат вече се в ход в една от болниците в града, съобщава My Jane.ru. Тестове ще се правят в продължение на повече от една година с цел да се установи ефективността на лекарството срещу заболяването. Смята се, че ефективността на препарата няма да е много голяма - по-малка от 30%. Това се дължи на факта, че лекарството не се бори с раковите клетки, а ги възприема като автоимунно заболяване. Учените смятат да усъвършенстват този механизъм.

Влак е прегазил жена в района на Симитли

На място е пристигнала дежурно-следствена група, чийто оглед продължава и в момента

Последният шеф на Шесто: ДС е създадена срещу комунистите

Държавна сигурност не е създаден от комунистите. Държавна сигурност е създадена срещу комунистите. Това заяви в предаването "На светло" по Нова телевизия последният началник на 6-и отдел в 6-о управление на ДС проф. Димитър Иванов. Коментарът му е от книгата му „Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013 г.".

Маневрист пострада при прикачване на вагони в Русе

При инцидента е премазана лявата китка на мъжа

    


Разкриха схема за купуване на шофьорски книжки

София /КРОСС/ Заели сме се много амбициозно да прекратим корупцията там, където се шири най-силно - при книжките, при СЕМТ разрешителните и при проверките на пътя. Това каза пред БНР министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Разкрита е схема за купуване на шофьорски книжки в ИА "Автомобилна администрация". Установени са сериозни нарушения, посочи министърът и добави, че следващата седмица новият шеф на агенцията ще даде подробна информация на пресконференция. Сериозни нарушения има при проверката на изпитите, главно са попълвани предварително листовки, раздавани са по специален начин. Всички, които работят в областните управления ще бъдат сменени, ще бъдат закрити и регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия. Корупцията при книжките и разрешителните, както и при проверките на пътя трябва да спре, категоричен е Папазов.Правим проверки непрекъснато по сигнали. Предложихме да направим промени в законодателството и в данъчното, и в правилниците, които работят в автомобилната администрация. Не срещаме напълно разбиране от всички браншови организации, но по-голямата час от тях са съгласни с нас, каза още министърът.Предполагам, че абсолютно всички хора, които работят в момента в Областните управления ще бъдат сменени. Освен това ще бъдат закрити регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия, каза още Папазов

Кобрата: Абсолютно реално е Кличко да бъде нокаутиран от българин

София /КРОСС/ Абсолютно реално е Кличко да бъде нокаутиран и то точно от българин. Това заяви веднага след мача между Владимир Кличко и Александър Поветник в ефира на „Филм +" Кубрат Пулев. Българинът изгледа на живо срещата в Москва, спечелена от украинеца. Кобрата призна, че е видял слабост в играта на украинеца, но не пожела да навлезе в подробности. "Хубав мач, няма как да не е хубав на такова ниво. Честно казано не (очаквах мачът да продължи 12 рунда б.р.) , но Поветкин доказа, че е голям боец с едно много мъжко сърце", заяви Пулев."Не мисля, че е изгубил сили рано, но мислех че в тактически план ще има промяна в играта, за да достигат ударите му до Кличко. Това им казах на хората от неговия тим, че трябва да получава удари Кличко, за да бъде победен.""Видях слабост, която съм виждал винаги, видях я и сега. Няма да споменавам, бъдещето ще покаже. Минута след мача няма как да ви кажа (кога ще е мачът срещу Кличко), това ще се реши в близките дни.""В последните рундове даде едно официално предупреждение. Мисля, че реферът беше горе долу на ниво."Кличко може да бъде нокаутиран, абсолютно реално е да бъде нокаутиран и то точно от българин", завърши Кобрата.

Бившият шеф на Шесто: ДС е създадена срещу комунистите

София /КРОСС/ Държавна сигурност не е създаден от комунистите, а срещу комунистите. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Иванов, последният началник на 6-и отдел в 6-о управление на ДС. Коментарът му е от книгата му „Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013 г.". В нея авторът връща лентата до епохата на Александър Македонски, Ханибал и кралица Елизабет Първа.Това не е закачка с читателите, а така се обосновава необходимостта от служби за сигурност, обясни Иванов.Сигурността е неотменим атрибут на държавността. Това отговаря на някои въпроси защо нашата държава е на това дередже, посочи Иванов.В друга своя книга - за историята на социализма у нас, той се опитва да обясни, че „не всичко е отклонение, извращение през този 45-годишен период".Той не смята, че ДС и социалистическата държава са огледални образи. Те се отнасят като общото към частното, каза той.На въпрос защо се опитва да реабилитира предишния строй, Иванов категорично заяви, че не прави реабилитация. Няма връщане назад - тежки непростими грешки на социализма и на социалистическия режим. Няма връщане, подчерта той.

34-годишен мароканец спечели Маратона на София

Ласен Мокраджи измина дистанцията от 42,195 километра за 2:22.42 часа

Червени депутати дават брифинг в Пловдив

Пловдив /КРОСС/ На 7 октомври, понеделник, от 11 часа в пресцентъра на БСП в Пловдив ще се проведе пресконференция на народните представители от Коалиция за България Светла Бъчварова и Пламен Славов. Темите на брифинга са земеделие и Кодекс за социално осигуряване в частта му за социалните мерки по отношение на военнослужещите.

НАСА обеща потресаващи разкрития

/КРОСС/ НАСА обеща след 12 часа да направи официално изявление, което ще „потресе" планетата и ще влезе в учебниците по история. Това се съобщава на официалния сайт на агенцията. На сайта дори е инсталиран специален брояч, който отброява времето до момента, в който учените ще изнесат шокиращите си данни. Някои експерти смятат, че това е свързано с дейността на „Curiosity", който търс признаци на живот на Марс.

Асад: Германия може да стане посредник при преговорите

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че ще седне на масата на преговорите с бунтовниците, след като бойните действия бъдат прекратени. В интервю за немския „Spiegel" Асад каза още, че Германия може да стане посредник за прекратяване на гражданската война в страната му, която започна през 2011 година.Министърът на националното помирение в Сирия Али Хайдар каза по-рано, че преговорите вече са започнали на местно равнище между лидерите на някои опозиционни групи и представители на правителството.

Велопоход срещу трафика на хора (снимки)

Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов Велопоход срещу трафика на хора. Снимка: Сергей Антонов

От София днес тръгна международния велопоход до Лондон срещу трафика на хора под надслов „FREEDOM CHALLENGE”.

Целта е да се повиши обществената информираност по проблемите, свързани с трафика на хора.

Походът започна с велошествие от пл. „Княз Александър I Батенберг“ до Южния парк, където се проведоха колоездачни демонстрации. Оттам участниците потеглиха към Сърбия. 

 

Статията "Велопоход срещу трафика на хора (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Стартът на Freedom Challenge в снимки

Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов

Международният велопоход Freedom Challenge стартира днес от София. Велосипедистите ще пропътуват 9 европейски страни за 11 дни. 

Целта на инициативата на международната неправителствена организация “The A21 Campaign” е повишаване на информираността на хората за проблема с трафика на хора и набиране на средства за подпомагане на жертвите на трафик.

Походът започна от България – една от най-засегнатите от трафик с цел сексуална експлоатация европейски страни.

Маршрутът на велопохода е един от най-трудните за колоездачите в Европа.

За 11-те дни участниците в него трябва да преминат през България, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Белгия и Великобритания, а крайната дестинация е Лондон.

Походът започна с велошествие от пл. „Княз Александър I Батенберг“ до Южния парк, където се проведоха колоездачни демонстрации. Оттам участниците потеглиха към Сърбия.

Партньори на проекта са Столична община, Български колоездачен съюз, сдруженията “Велоеволюция” и “Велоразходка” и OFFNews.bg. 

Вижте началото на Freedom Challenge в снимки.

 

Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов Велопоходът срещу трафика на хора Freedom Challenge започна в София на 7 октомври. Снимка: Сергей Антонов

Статията "Стартът на Freedom Challenge в снимки" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Човек се хвърли и загина под влака София - Кулата

Човек се хвърли под бързия влак София-Кулата и загина на място, предаде кореспондентът на БГНЕС в района на Симитли.

ЧЕЗ: Ниските температури ще се отразят на сметките

ЧЕЗ предупреждава клиентите си, че е възможно месечните фактури да бъдат по-високи. Ниските температури през октомври ще се отразят на сметките за електроенергия. Код оранжево за студено време е обявен в много от общините на територията, обслужвана от компанията.

Изиграха ли роля февруарските протести за осветляване на енергетиката?

След изгорените фактури за електричество, се вижда желанието на ЕРП-тата да променят начина си на общуване с клиентите

    


Голяма отломка от коринтска колона открита в Турция

Археолози от университета "Ататюрк" в Турция намериха отлично запазен капител от коринтска колона с тегло близо 20 тона, диаметър 1,9 м и височина 2,5 метра, съобщи телеканалът "Ал Арабия".

Кери: САЩ ще продължи с антитерористичните си операции в целия свят

/КРОСС/ САЩ ще продължат да провеждат антитерористични операции по целия свят и да привличат към наказателна отговорност всички екстремисти, независимо от това къде се укриват. Това изявление бе направено днес от държавния секретар на САЩ Джон Кери в Бали, Индонезия, където се провежда работната среща на организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество."САЩ никога няма да изоставят усилията си за изправяне пред правосъдието на лицата, които извършват терористични актове. Членовете на „Ал Кайда " и на другите терористични организации може и да бягат, но няма да успеят да се скрият, отбеляза Кери.

Арестуваха довереника на Осама

/КРОСС/ Американски командоси заловиха лидера на „Ал Кайда" в Либия Анас ал Либи. Той се спрягаше като доверено лице на бившия лидер на „Ал Кайда" Осама бин Ладен. Той се издирва повече от 10 години, съобщи Би Би Си. Според властите в САЩ той е един от организаторите на нападенията над американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година, при които загинаха 12 американци и над 220 кенийци. 

Папазов бори корупцията при шофьорските книжки

Министърът амбициран да спре и подкупите на пътя

    


ВАС заседава по делото срещу „синята зона“ в София

София /КРОСС/  От 14.00 часа в понеделник Върховният административен съд ще заседава по делото срещу Столична община във връзка с влезлите в сила от 1 септември 2012 г. правила за паркиране в София. Искът срещу общината беше уважен на предишната съдебна инстанция, но юристите на Столичния общински съвет (СОС) обжалваха решението. На 25 февруари т.г. столичният Административен съд отмени ключови текстове Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. За незаконосъобразни бяха обявени разпоредбите, с които е въведен режим за платено паркиране на живеещите в центъра на София, както и предоставените правомощия на общинското дружество „Център за градска мобилност" да извършва дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения, да издава, активира, анулира и контролира винетните стикери, да премества принудително автомобили и да поставя „скоби". Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране на автомобилите, собственост на общината и други структури на общинската администрация. Делото беше образувано по обща жалба на две сдружения ("Видовден", Гражданско движение "ДНЕС") и на отделни граждани срещу текстове от Наредбата на СОС за организация на движението в София. В продължение на половин година (от юни до декември 2012 г.) „ДНЕС" проведе серия от протестни акции срещу синя и зелена зона в София

Холи Бери дари мъжа си с момченце

/КРОСС/ Американската актриса Холи Бери роди момченце. Това съобщи АП, позовавайки се на представителка на 47-годишната красавица. Сайтът E! News съобщава, че Бери е родила бебето в медицинския център Сидърс-Синай в Лос Анджелис. Бебето е първо дете за Бери и Оливие Мартинес, които се ожениха през юли тази година. Актрисата има още едно дете - 5-годишно момиченце от бившия си приятел Габриел Обри. Двамата уредиха спора си за попечителството над детето през 2012 г.

Джокович разпиля Надал и спечели турнира в Пекин

Сърбинът донесе първа загуба за испанеца на твърди кортове

    


ЧЕЗ предупреди за по-високи октомврийски сметки

София /КРОСС/ ЧЕЗ предупреди клиентите си, че е възможно месечните фактури да бъдат по-високи. Ниските температури през октомври ще се отразят на сметките за електроенергия. Код оранжево за студено време е обявен в много от общините на територията, обслужвана от компанията. Данните на дружеството показват, че товарите по мрежата се покачват, което означава, че консумацията на електроенергия нараства.„Стремим се нашите клиенти да бъдат максимално информирани. Важно е да знаят, че необичайно ниските температури за този период от годината, ще се отразят на месечните им сметки за електроенергия. Разбира се, всичко зависи от индивидуалната консумация на всяко едно домакинство", каза Димчо Станев - Директор „Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България.Съветваме клиентите си да помислят за енергийната ефективност на своите домове и да предприемат мерки. Уплътнението на дограмата в жилището, подмяната на стари и неефективни уреди, както и други спешни мерки, биха намали консумацията, респективно - сметките за електроенергия. Повече информация може да бъде намерена на сайта на дружеството - www.cez.bg В момента ЧЕЗ извършва планирани ремонти по електроразпределителната мрежа в Западна България и профилактика на енергийните си съоръжения, във връзка с подготовката им за безаварийна работа през предстоящия зимен сезон.

Меркел призова чужденци на работа в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страната й се нуждае от квалифицирана работна ръка от чужбина.

Rolls-Royce разказва „Приказки от 1001 нощ“

Луксозна серия возила ще се отличаваа с топла цветова гама, 13 коли от нея са направени по поръчка и ще бъдат продадени в Абу Даби

    


Фетел триумфира в Корея

/КРОСС/ Пилотът на Red Bull Себастиан Фетел спечели без проблеми Гран при на Корея. Това е четвърти пореден и общо осми успех за германеца през сезона.На второ и трето място останаха пилотите на "Лотус" Кими Райконен и Ромен Грожан. Героят на деня пък се казва Нико Хюлкенберг със "Заубер", който в страхотна битка за четвъртата позиция надделя срещу Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо.

Рекорден студ скова страната

София /КРОСС/ В 26 населени места в страната са измерени отрицателни температурни рекорди, съобщиха от НИМХ. Тази сутрин на места градусите паднах до стойности, които не са били отчитани от близо 100 години. Най-студено е било в Казанлък - минус 4 градуса, предишният рекорд е бил 0,3 градуса през 1979 г.В София тази сутрин измереният температурен рекорд е 0 градуса. Предишният рекорд за днешния ден е бил през 1989 г. - 0,5 градуса. В Пловдив днес са измерени минус 2,4 градуса - предишният рекорд е 2 градуса през 1947 г. В Пазарджик термометърът е показал минус 1,6 градуса, предишният рекорд е бил - 0,5 градуса през 1989 г. Във Варна тази сутрин е 3,2 градуса, предишният рекорд е бил 2,8 градуса през 1959 г. В Плевен термометърът е отчел минус 1,4, а през 1971 г. - 0,5 градуса. В Кнежа са отчетени минус 2,8, предишният рекорд е бил минус 1,7 през 1971 г. В Кърджали са измерени минус 1,4 градуса, предишният рекорд е - 1,5 градуса през 1931 г. В Хасково са измерени минус 1,2 градуса, предишният рекорд е 1,5 през 1916 г. В Благоевград са измерени минус 0,6 градуса, предишният рекорд е бил 1,4 градуса през 1989 г.В Русе тази сутрин са измерени - плюс 1,3 градуса, предишният рекорд е бил през 1959 г. - плюс 3,5 градуса. Във Видин са измерени минус 1 градуса, предишният рекорд е 2 градуса през 1971 г. В Шумен са измерени минус 1 градуса, предишният рекорд е 0,8 градуса през 1959 г.През деня ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност над Западна България

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване