Маратон спира колите в центъра на София

Маратон спира движението на коли в центъра на столицата. От 10.00 до 15.00 ще се проведе Традиционният Софийски маратон, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

50-годишна се хвърли под влак и загина на място

Влак

Жена на около 50-годишна възраст се е хвърлила под пътническия влак Кулата-София в района на жп прелеза в Симитли и е загинала на място, съобщи полицията.

Сигналът за инцидента е получен около 11:05 часа, все още се изяснява самоличността на жената.

Странното в този инцидент е, че жената се е хвърлила под влака с багаж, комантират от полицията.

Движението на влаковете в района е спряно, докато тече огледът и изясняването на случая.

Статията "50-годишна се хвърли под влак и загина на място" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дел Потро спечели турнира в Япония

/КРОСС/ Хуан Мартин дел Потро спечели турнира в Токио. На финала аржентинецът се наложи със 7:6, 7:5 над канадеца Милош Раонич, който губи трофея в японската столица за втора поредна година, след като през 2012 г. отстъпи на Кей Нишикори.Победата не само донесе на Дел Потро трета титла за годината, но и му помогна да се изкачи на пето място в класирането на световната ранглиста.

Стайните растения премахват стреса

/КРОСС/ Жителите на големите градове прекарват до 80% от денонощието в затворени помещения. Затова за тях озеленяването на помещенията с декоративни растения не само е украса за интериора, но и подобрява сериозно състоянието на психиката, твърдят учени от Университета на щата Тексас.Според тях, стайните растения помагат за премахване на емоционалното напрежение, спомагат за решаването на проблемите и повишават способността за внимание и концентрация. Освен това растенията намаляват нивото на раздразнение и стрес, мотивират работещите да изпълняват по-добре задълженията си, а същевременно понижават концентрацията на замърсители във въздуха."Растенията оказват и положително въздействие при главоболие, умора, суха кожа. Доказано е, че при наличие на декоративни растения се подобрява производителността и се увеличава с 12% скоростта на реакциите при работа с компютър. В училищата растенията влияят положително на нивото на усвояване на новите знания", посочват още американските учени, пише zdrave.bg.

Меркел: Имигрантите с все по-важна роля за икономиката

Канцлерът на Германия обясни, че така ще се покрие недостигът от квалифицирани кадри, който е заплаха за икономиката на страната

Откриха хематом в мозъка на аржентинския президент

/КРОСС/ Лекари препоръчаха на президента на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер да си вземе болничен за един месец, след като в мозъка й бе открит малък кръвоизлив, съобщи Би Би Си.През август държавният глава на страната получи травма на главата, но това не бе скрито от обществото. Първоначално медиците решиха, че няма опасност за здравето й. Тази събота обаче лекарите откриха в главата й субдурален хематом - ограничено натрупване на кръв (хематом) в субдуралното пространство (между твърдата и паяжиновидната мозъчна обвивка).Според експерти в областта на медицината хематомът представлява малка заплаха за здравето на Фернандес, които трябва да се включи в предизборната кампания преди парламентарните избори през ноември тази година.

Отчитат ръст на потребителските кредити

Устойчиво нарастват и депозитите на домакинствата

    


Над 80 села в Северозапада пред изчезване

Над 80 от селата във Видинския регион имат под двеста жители. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на страната. Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца.

Определянето на такса "смет" зависи от Върховния съд

София /КРОСС/ Тази седмица Министерският съвет се зае с такса "смет". Заявката е от 2015-а да плащаме според реалното количество боклук. Методологията ще се уточнява тепърва. Срокът за реакция на общините може и да се скъси, след като омбудсманът се обърна към Върховния административен съд. Години наред местните власти се възползват от алтернатива в Закона за местните данъци и такси - ако не могат да смятат спрямо количеството изхвърлен боклук, да ползват пропорционална основа. И те ползват данъчната оценка на жилищата ни или отчетната стойност на нежилищните имоти. Така се оказва допустимо сам дядо в центъра да плаща в пъти повече от шест-членно семейство в периферията на града. „Това е очевидно несправедливо и финансово необяснимо бреме", заяви за Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев. За фирмите сметките са още по-големи. Преди в някои градове да им разрешат да се договарят пряко за сметосъбирането и сметоизвозването, чувахме и аргументи, че намалее ли тежестта за бизнеса, ще се натоварят сметките на хората. Наскоро изчисленията на община Кюстендил показаха, че това не е така. Върховният административен съд отсече, че не може повече да се плаща спрямо данъчната оценка на имотите. Две години след като друг състав на съда остави същия метод валиден за столичани. „Имам право по закон да сезирам върховните съдилища, когато имат противоречиви решения

Агенция по земята спира нечисти сделки

Нова агенция по земята ще заработи през 2014 година и тя ще обедини информацията за целия поземлен фонд на България, е съобщила шефката на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова пред "Стандарт".

Готвят смяна на всички шефове на ДАИ

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

Последните проверки на автомобилната инспекция са разкрили сериозни схеми на корупция при шофьорските изпити и затова ще бъдат сменени всички регионални шефове на ДАИ, съобщи пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

Сред основните нарушения на които се натъкнали проверяващите, било купуване на книжки.

Попълвани са предварително листовки и така курсистите минавали без необходимите знания, предполагам не безплатно, коментира министърът на транспорта.

Много сериозно сме решени да прекратим корупцията при даването на книжките и на пътя, закани се той. 

Относно цифровизацията Данаил Пападов призна, че 399 населени места нямат цифров сигнал.

По думите му декодери са раздадени на всички социални слаби. 

Перфектни са декодерите, пробвали сме ги нееднократно, раздали сме брошури, в които точно се обяснява какво трябва да се направи, обяви министърът. 

Статията "Готвят смяна на всички шефове на ДАИ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно

По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно. Уилям Шекспир

Рон Пол: Революцията на свободата трябва да започне в семейството

Общественото образование учи към зависимост от правителството и бюрократичното управление, смята бившият американски конгресмен

    


Шатката пред съдия: Гръмнах Хайо с 10 куршума!

Издадоха смъртната присъда на Ханс, защото два пъти не успя да убие Николай Христов. Групировката на Райко Кръвта била като социален патронаж за бандити

Един от прокурорските свидетели срещу пернишките килъри - Николай Николов-Шатката, е бил на “социални помощи” от групата на Бай Васо, баща на застреляния през 2005 г. пернишки бос Райко Кръвта. Това става ясно от показанията му пред съдия, с които “ШОУ” разполага. За да се отблагодари на бандата за щедрите дарения, Шатката гръмва Николай Христов-Хайо. “Изстрелях по Хайо 10 куршума”, казва пред магистратите Шатката. Николай Христов бе убит вечерта на 19...

Продължава

Невинни отнесоха боя след мащабна наказателна акция на „червени” ултраси

/КРОСС/ Четирима българи са пострадали жестоко заради агитката на "Динамо" (Загреб). Те са били приети в тежко състояние в "Пирогов" още във вторник. Тогава според очевидци ултраси на ЦСКА организирали мащабна наказателна акция срещу хърватите. Първите бригади от Загреб пристигнали два дни преди мача с "Лудогорец". "Лошите сини момчета" си имали закачка по интернет с представители на "армейската" агитка, които решили да ги посрещнат подобаващо. Вместо тях обаче изгорели невинни. Ударна група объркала четири родни студенти с хървати. Причината е, че две от момчетата били доста високи на ръст и със светли коси. Нападатели изскочили от микробус и няколко коли и зверски помлели карето. На един от пострадалите му предстои операция на ръката, на друг пък кракът му бил горен с факла. По-късно ситуацията се повторила с група от турски туристи, която също се озовала в "Пирогов", пише „Стандарт".

Като по Шекспир

Бумът на текстовите татуировки и... неизбежните рискове

    


Джамията в Казанлък отново жертва на вандали

Казанлък /КРОСС/ Неизвестни изпочупиха прозорците на джамията в Казанлък. Според показания на свидетели вандалският акт е извършен от двама младежи, които са хвърляли камъни по религиозния храм, след което са избягали в неизвестна посока. От действията им са пострадали три стъкла на мюсюлманския храм. Това не е първото посегателство срещу молитвения дом. През 2006 година имаше опит да бъде опожарен. След това бе обрисувана със свастики. Стъклата са чупени десетки пъти.

Йотова: "Атака" по никакъв начин не подкрепя управляващото мнозинство

София /КРОСС/ Българският парламент още не е заболял толкова, че да се реже. Това каза пред Нова телевизия евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Допреди два месеца бях разтревожена, но вече не съм. Исках да видя как ще тръгне работата на правителството и на парламента при този тежък кворум. Сега не съм притеснена. Някои влизат и излизат от парламента - подобен тип политически игри има и в Италия например, заяви Йотова.Тя бе категорична, че депутатът от "Атака" Магдалена Ташева няма основание да иска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради кризата със сирийските бежанци. По думите й МВР предприема адекватни мерки за справяне с кризата. Според Йотова "Атака" по никакъв начин не подкрепя управляващото мнозинство. По думите й единственото престъпление на хората на Сидеров е, че идват на работа в парламента, за разлика от ГЕРБ.

В София започва раздаването на хранителните помощи от ЕС

В 9.30 часа в понеделник в раздавателния пункт на БЧК „Сточна гара" на ул."Данаил Николаев" №8, блок 3 министърът на земеделието и храните Димитър Греков, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Васил Грудев и председателят на БЧК Христо Григоров ще открият кампанията за раздаване на хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз".

Проф. Константинов: Проблемите не са в изборния закон, а че няма кой да изберем

Малките партии ще влизат много по-трудно в следващия парламент, защото ще се състезават за ограничен ресурс от електорална подкрепа. За да им се помогне, трябва да се свали прага за влизане в Народното събрание, но това никой не иска да направи, каза пред TV7 проф. Михаил Константинов, коментирайки новите положения в Изборния кодекс, които се очаква да бъдат приети от парламента.

Жаблянов: Връщането на параграф 12 е самостоятелна инициатива на няколко депутати

София /КРОСС/ Връщането на параграф 12 от Закона за досиетата е самостоятелна инициатива на няколко депутати от БСП и не е обсъждано в Парламентарната група. Това заяви пред БНР депутатът от Коалиция за България Валери Жаблянов. Предстои разговор по този въпрос, добави той. Жаблянов коментира и случващото се в парламента през последната седмица. По думите му атаката срещу институцията не е спряла. Той открито се нарича нелегитимен от някои депутати,а това означава, че те също са нелегитимни. Мерките, които предприемаме, са свързани с подобряване на вътрешния ред в групата. Това подобрява диалога с ДПС, които също подкрепят правителството. Мерките, които предприехме по тази тема, са и организационни, и политически, и те са с една-единствена цел - да работи Народното събрание. Очевидно отговорността той да работи е на управляващите партии. Това бе казано и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, посочи той. Жаблянов бе категоричен, че българският парламент е отговорност. Три месеца БСП и ДПС основно крепят парламента, подчерта той.

Башар Асад: Западът вярва повече на ”Ал Кайда”, отколкото на Сирия

В интервю за германското списание "Шпигел" сирийският президент Башар ал Асад отрече неговите сили да са използвали химическо оръжие, но призна, че е допуснал грешки. Той критикува Запада, че доверието е по-високо към "Ал Кайда", отколкото към Сирия.

Две села избират кмет на балотаж

/КРОСС/ Жителите на пловдивското село Царимир и девинското село Селча избират кмет на балотаж. В Царимир за кметското кресло спорят кандидатът на ГЕРБ Христо Габеров и на партията "Нова алтернатива" Георги Механджийски. Около 900 души имат право да упражнят своя вот за избор на кмет в двете разкрити в Царимир избирателни секции.Жителите на Селча имат право да изберат един от двамата достигнали до балотаж - Венелин Иванов от БСП и Али Парпулев от ГЕРБ. На първия тур с преднина от 5 гласа води Венелин Иванов. С право на глас са 639 избиратели.

“Оставка” и на Софийския маратон (снимки)

Участник с фланелка "Оставка" на Софийския маратон. Снимка: Сергей Антонов 30 Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов 30 Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов Софийски маратон. Снимка: Сергей Антонов

Участници в юбилейния 30-ти Софийски маратон се появиха днес с фланелки с надпис “Оставка”. Други показваха подкрепата си за бежанците.

Над 1500 атлети заявиха участие в 30-ото издание на Софийския маратон. Сред тях има и 120 чужденци.

Стартът на маратона беше днес в 10 ч. пред стадион “Васил Левски”.

Маршрутът е от Националния стадиона по от бул. “Евлоги Христо Георгиеви”, бул. “България”, бул. „Витоша”, ул. „Забърде”, бул. „Петко Каравелов”, бул. „България” и обратно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до Националния стадион.

Отсечките, по които ще мине маратона, ще останат затворени за движение до 15 ч. 

Статията "“Оставка” и на Софийския маратон (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бюджетната парализа в САЩ тревожи министърът на търговията

Парализата на американските федерални служби, която днес навлезе в шестия си ден, се отразява на бизнеса, предупреди министърът на търговията Пени Прицкер.

Бюджетната парализа в САЩ тревожи министъра на търговията

Парализата на американските федерални служби, която днес навлезе в шестия си ден, се отразява на бизнеса, предупреди министърът на търговията Пени Прицкер.

Депутат от "Атака": Ислямизират ни чрез сирийските главорези

Не съм обяснила, а съм показала как един от командирите на сирийската свободна армия се хвали със зверства. Снимат отрязани глави с телефоните си и се хвалят. Затова ги нарекох главорези.

Луксозен туристически влак пристига в България

София /КРОСС/ Очаква се днес в България да пристигне луксозният атракционен влак "Балкан Експрес 2013". В трена ще пътуват около 200 туристи от цял свят.Атракционната композиция е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на XX век в Германия.Пътуването на влака започна на 3 октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На територията на нашата страна влакът "Балкан Експрес 2013" ще се движи по маршрутите София - Лакатник - Червен бряг, Горна Оряховица - Стара Загора - Пловдив и Пловдив - Карлово - София.Луксозната композиция ще бъде теглена последователно от всички налични в движение парни локомотиви, собственост на "Холдинг БДЖ" ЕАД.В маршрута на туристите е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснопътна линия между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони на националния железопътен превозвач. Освен забележителната природа и туристическите обекти, от особен интерес за чужденците е и богатото историческо наследство на "Холдинг БДЖ" ЕАД от възстановените за движение 4 парни локомотива. Според направени от тях проучвания, към настоящия момент България е единствената държава на Балканския полуостров с толкова много на брой работещи парни локомотиви.В понеделник в 8.20 ч. сутринта луксозният влак ще замине от Централна гара - София.

Маратонци блокират трафика в центъра на София

София /КРОСС/ Маратон спира движението на коли в центъра на столицата. От 10.00 до 15.00 ще се проведе Традиционният Софийски маратон, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Маратонът минава по следния маршрут: старт от западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" пред националния стадион „Васил Левски" по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", западното пътно платно на бул. "България", източното пътно платно на бул. „Витоша", ул. „Забърде", бул. „Петко Каравелов", източното пътно платно на бул. „България", източното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до национален стадион „Васил Левски", където е финалът. Заради спортното мероприятие ще има промени в движението на автобуси от линиите на градския транспорт 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204 и 604. Пред стадион "Васил Левски"е предвидена и спортно-развлекателна програма.

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля Вранча

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано във Вранча, Румъния, тази сутрин в 4.37 ч., съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

В София започва раздаването на хранителните помощи от ЕС

София /КРОСС/ В 9.30 часа в понеделник в раздавателния пункт на БЧК „Сточна гара" на ул."Данаил Николаев" №8, блок 3 министърът на земеделието и храните Димитър Греков, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Васил Грудев и председателят на БЧК Христо Григоров ще открият кампанията за раздаване на хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз". Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие".През 2013 г. в 31 областни склада на БЧК ще бъдат раздадени 16 165 523 кг хранителни продукти на обща стойност 34 417 343 лв., а всеки бенефициент ще получи 47 кг. за цялата година. Продуктите ще се предоставят на два транша, в 336 раздавателни пункта на БЧК в цялата страна. В град София ще бъдат подпомогнати 18 195 граждани с общо 855 165 кг хранителни помощи.През първия транш всеки бенефициент, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 25,150 кг от 10 вида хранителни продукти: ориз - 3 кг; брашно - 4 кг; захар - 5 кг; олио - 5 л; зрял фасул - 1 кг; леща - 2 кг; конфитюр - 2 кг; пчелен мед - 1,5 кг; вафли - 0,900 кг; картофено пюре - 0,750 кг.Раздаването на продуктите за първи транш ще се осъществи поетапно и по график в периода 07.10.2013г. - 31.10.2013г

Двама авджии пострадаха на старта на сезона

/КРОСС/ Двама авджии пострадаха по време на лов. Те са ранени при два различни инцидента, разиграли се в Югозападна България. След като са били прегледани в болница в Благоевград, те са докарани по спешност в София през нощта.38-годишният Георги М. пострадал, след като се търкалял по стръмен скат край с. Горна Брезница, община Кресна. Вследствие на подхлъзването, ловецът полетял по каменистия скат над 30-на метра и си е счупил три ребра и таз. Има и луксация на долен крайник. След изследванията с частна линейка е транспортиран до Военномедицинска академия в София.В критично състояние е 53-годишният ловец от село Пастра, община Рила Тодор Г. Той е открит в безпомощно състояние край лек автомобил ВАЗ. Придружен от трима негови приятели, Тодор е приет в спешното в Благоевград в кома. Авджията е със счупен череп и мозъчен кръвоизлив. Имал е кървящи рани на тила. Все още не е ясно как е пострадал мъжът. Спътниците му твърдят, че Тодор е ранен при катастрофа. Той има набити стъкла в главата. Според една от вресиите пострадалият може да е изпаднал от автомобила при прибирането към с. Пастра след почерпката по повод първия ден за отстрел на едър дивеч.

Икономиката на Сингапур - две напред, една назад

Островната държава е изправена пред значителен спад на БВП през третото тримесечие

    


Петима военнослужищи от НАТО загинаха в Афганистан

За едно денонощие в Афганистан бяха убити петима военнослужещи от НАТО, съобщи тази сутрин агенция Ройтерс.

Ден на архитектите, строителите и зидарите

/КРОСС/ На деня на Свети апостол Тома в България отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите.На този ден църквата почита Свети апостол Тома, който е бил строител по професия. Наричали го Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос.Имен ден празнуват: Тома, Томислав и Томислава.

19 тежки катастрофи с един загинал

София /КРОСС/ През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки катастрофи с един загинал и 23-ма ранени, от които един е с опасност за живота. За района на столицата са станали 89 леки и три тежки катастрофи, при които са ранени трима души.   Снимка: Булфото, всички права запазени    

Задържаха един от най-издирваните терористи в Африка

/КРОСС/ Специални части на военноморската пехота на САЩ са задържали в хода на военна операция в сомалийския пристанищен град Брава един от лидерите на ислямистката групировка „Ал Шебаб", поела отговорност за кървавия терористичен акт в търговския център „Уестгейт" в Найроби, предаде ИТАР-ТАСС.Специалните части обкръжили къща на брега на океана. Операцията е продължила близо два часа. Ислямистите открили ответен огън.Говорителят на „Ал Шебаб" заяви, че е загинал един сомалиец. Според него в операцията са взели участие британски и турски специални части.Великобритания и Турция заявиха, че нямат отношение към случая.

Гърция- лидер в онлайн резервациите на самолетни билети

Три гръцки компании e-Travel, Travelplanet24 и Airtickets.gr са сред 20-те най-големи в Европа, 57% от гърците резервират самолетни билети през интернет

прочети повече

26 отрицателни температурни рекорда отчетоха синоптиците

Рекорден студ в 26 града тази сутрин

В 26 населени места на страната тази сутрин са измерени отрицателни температурни рекорди, съобщиха синоптиците на БАН.

Най-ниската температура тази сутрин е в Казанлък – минус 4 градуса, предишният рекорд е бил 0,3 градуса на този ден през 1979 г.

В София тази сутрин измереният температурен рекорд е 0 градуса. Предишният рекорд за днешния ден е бил през 1989 г. – 0,5 градуса.

В Пловдив днес са измерени минус 2,4 градуса – предишният рекорд е 2 градуса през 1947 г.

В Пазарджик термометърът е показал минус 1,6 градуса, предишният рекорд е бил – 0,5 градуса през 1989 г.

Във Варна тази сутрин е 3,2 градуса, предишният рекорд е бил 2,8 градуса през 1959 г.

В Плевен термометърът е отчел минус 1,4, а през 1971 г. – 0,5 градуса. В Кнежа са отчетени минус 2,8, предишният рекорд е бил минус 1,7 през 1971 г.

В Кърджали са измерени минус 1,4 градуса, предишният рекорд е – 1,5 градуса през 1931 г. В Хасково е било минус 1,2 градуса, като предишният рекорд е 1,5 през 1916 г.

В Благоевград са измерени минус 0,6 градуса, предишният рекорд е бил 1,4 градуса през 1989 г.

В Русе тази сутрин са измерени плюс 1,3 градуса, предишният рекорд е бил през 1959 г. – плюс 3,5 градуса.

Рекордно студено е било тази сутрин и във Видин и Шумен – и в двата града термометърът е показвал минес 1 градус. 

Синоптиците обещават затопляне през следващата седмица и нормални за ранната есен температури.

Статията "26 отрицателни температурни рекорда отчетоха синоптиците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ташева: Не може да чакаме сирийците да се проявят, за да ги наречем канибали

София /КРОСС/ Не можем да чакаме канибалите да се проявят, за да ги наречем такива. Тогава просто няма да ни има. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от Атака" Магдалена Ташева, аргументирайки позицията си, че сирийците са „канибали" и „изроди".Не е необходимо да чакаме и да отмятаме един по един в списък всички да станат канибали, за да кажем, че са канибали. Защото тогава няма да има кой да го констатира. Ние вече ще сме изклани, избити и изядени. Ташева поясни, че тя не просто е казала, че сирийците са главорези, а ги е показала. Тя даде за пример редица християнски градове в Сирия, които се обезлюдяват. 55 хил. християни в Хомс ги няма и аз питам къде са. Според нея в момента българският народ е подложен на пропаганда. Официалната информация е, че на ден по 200 бежанци влизат в България, отделно влизат още нелегално, в медиите обаче тази бройка е 60-70. Отделно турски каналджии прекарват през границата бежанци, които са изгонени от Турция - роднини на бойци от сирийската свободна армия. Според нея, турските власти буквално „изхвърлят" всеки ден по около 200 сирийци на българската граница. Тези хора не идват от сирийска територия. Това е лъжа. Който каже, че те идват от сирийска територия, той лъже, смята тя.Депутатката посочи, че сирийските бежанци в България идват от бежански лагери на турска територия, където пребивавали определено време

Над 80 села в Северозапада пред изчезване

/КРОСС/ Над 80 от селата във Видинския регион имат под двеста жители. Част от тях се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на страната. Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца. Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да емигрират в чужбина. Във Видинско се очаква първо да изчезне Шипкова махала в община Бойница, която по време на преброяването е имала само двама жители. В селата Каниц и Орешец пък живеят по 9 човека. В последното няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат. В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11. В балканските малки населени места на община Белоградчик като Върба, Крачичир, Пролазница, Сливовник и Струин дол пък живеят от 12 до 20-ина жители. В последните 2 години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско. От 25 октомври 2012 г. бе изтрито село Халовски колиби в община Бойница, а през август същата година от картата изчезна и село Бостаните, община Чупрене. За хората в региона изтриването от картата на тези две села не бе изненада. Бостаните е възникнало покрай река Върбовка заради плодородната земя, която се обработвала на малки парцели - бостани. Населението било една шепа и затова населеното място се водело махала на съседното село Върбово

НАСА обеща потресаващи разкрития

НАСА обеща след 12 часа да направи официално изявление, което ще „потресе” планетата и ще влезе в учебниците по история. Това се съобщава на официалния сайт на агенцията. На сайта дори е инсталиран специален брояч, който отброява времето до момента, в който учените ще изнесат шокиращите си данни.

Някои експерти смятат, че това е свързано с дейността на „Curiosity”, който търс признаци на живот на Марс, цитира Агенция Кросс.

 

 

 

Фалира ваканционен комплекс край Поморие

Фалит застигна огромния ваканционен комплекс "Рич деди енд Спа", които се строи от няколко години в местността Кротиря в Поморие. Бургаски съдебен изпълнител обяви за продан комплекса, който е завършен на етап груб строеж.

Предстоящи събития за днес, 6 октомври

***София /КРОСС/ От 10.00 до 15.00 часа ще се проведе Софийски маратон. ***София /КРОСС/ В България ще пристигне луксозният атракционен влак „Балкан Експрес 2013". ***София /КРОСС/ От 12 часа в парк-хотел „Москва" ще се проведе пресконференция на новоизбраното ръководство на Съюза на свободните демократи. ***София /КРОСС/ От 13.00 часа в Национания природонаучен музей ще се проведе третото събитие от проект „Проглеждане в тъмното". ***София /КРОСС/ От 10.00 часа, на пл. „Княз Александър I Батенберг" започва Международeн велопоход от София до Лондон срещу трафика на хора. ***Долна Митрополия /КРОСС/ В Долна Митрополия продължава Grand Prix Bulgaria 2013 - Световна купа на нациите по СуперМото. ***Смолян /КРОСС/ В Пампорово продължава Европейското първенство по планинско колоездене в дисциплините спускане и форкрос. ***Бургас /КРОСС/ Тържествено ще бъде осветена новата църква "Рождество Богородично" в квартал Долно Езерово, Бургас. ***Батак /КРОСС/ С празнична Света литургия, която ще оглави Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в Батак, ще почетат 200-годишнината от освещаването на старинния храм „Света Неделя".  

Welcome to Instagram hotel!

Бутиковият 1888 край Сидни, Австралия, е вдъхновен от популярната мрежа за споделяне на снимки

    


Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостоли

Кратко животоописание Св.ап.Тома. Икона от XV в.Св. апостол Тома - от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия, не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден (Иоан. 20:27-28). Проповядвал в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра й Терциада. Хвърлен в тъмница, в огнена пещ - на нажежена желязна скара, останал невредим. Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан - за дякон. Прободен с копие - починал. Мощите му били пренесени в Месопотамия, на гроба му ставали чудеса. Житие на св. апостол Тома Св. ап. Тома с житийни сцени. Българска икона кона от 1849 г. Исторически музей гр. Плевен, България. Родината на св. апостол Тома е Галилея. Като видял чудесата на Спасителя, той повярвал в Него и тръгнал подире Му. Богочовекът, въпреки злобата на юдеите, които търсели да Го убият, решил от страната отвъд Йордан да отиде във Витания, за да възкреси Лазаря. Тома, наричан Близнак, казал на другите ученици: - Да идем и ние да умрем с Него! По време на прощалната беседа на Тайната вечеря Господ Иисус Христос казал на учениците Си: - А къде отивам Аз знаете, и пътя знаете

6 октомври в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 1014 г. в Преспа умира българският цар Самуил.През 1582 г. поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.През 1600 г. във Флоренция се състои премиерата на най-ранната, съхранена до сега опера - „Евридика" на Джакопо Пери.През 1683 г. първите немски заселници в Америка основават Джърмантаун (дн. в щат Пенсилвания).През 1829 г. първият модерен парен локомотив - „Ракета", конструиран от Джордж Стивънсън, извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.През 1889 г. в Париж започват представления е световноизвестното кабаре „Мулен Руж".През 1908 г. Австрия анексира Босна и Херцеговина.През 1919 г. е съставено 40-то правителство на България, начело с Александър Стамболийски.През 1927 г. на екран излиза първият „говорещ" филм „Певецът на джаз" на компанията Warner Bros.През 1963 г. в Бургас е открит Висшият химикотехнологически институт "Проф. Асен Златаров" (сега Университет "Проф. Асен Златаров").През 1966 г. в САЩ официално е обявявен за незаконен синтетичния наркотик LSD.През 1979 г. папа Йоан Павел II става първият папа посетил Белия дом.През 1981 г. египетският президент Ануар Садат е убит от ислямски екстремисти.През 1993 г. Майкъл Джордан се оттегля за първи път от NBA.През 2002 г

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "Труд"Нелегални бусове подбиват пазараНелегални превозвачи масово извършват услуги на територията на страната и в чужбина, обяви пред „Труд" шефът на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова.Според нея никога досега проблемът не е бил в толкова големи размери, както в момента. Нерегламентираните курсове се извършвали с микробуси с 8 плюс едно места. Те могат да се карат с любителска книжка и лесно минават държавните граници. БСП спира депутатите от командировкиБСП планира да спра командировките на депутатите си в чужбина и страната. Рестрикцията е опит на червените да разрешат проблема с кворума в парламента, научи "Труд". Социалистите очакват и другата управляваща партия - ДПС, да предприеме подобна мярка. Ограничението ще е временно и няма да важи за изключително важни международни пътувания. За да има кворум за работа, в пленарната зала трябва да бъдат и депутати от ГЕРБ или "Атака", тъй като управляващите са по-малко от 121. в. "24 часа" Кристалина: До дни ЕК казва ще помогне ли за бежанцитеОще през следващата седмица Европейската комисия ще реши дали България ще получи още преди края на годината еврофинансиране като помощ за кризата с бежанците . Това обяви вчера еврокомисарят Кристалина Георгиева пред Нова телевизия.Тя е категорична, че догодина Брюксел ще отпусне повече пари за кризи, бедствия и аварии

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване