10/31/13 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Алтернативни “Руски маршове” в Москва планират националисти

Руски неонацисти. Снимка: рашънспай.орг

Националистически групировки в Русия са насрочили за понеделник няколко “Руски марша” в Москва, пише “РБК дейли”. Вестникът напомня деветгодишната история на тези шествия, съвпадащи с официално чествания Ден на народното единство.

Темата за миграцията вече от година е във фокуса на общественото внимание в Русия, посочва изданието, но добавя, че в шествията под наслов “Руски марш” ще участват общо взето същите лица. Националистите се разцепиха и в Москва ще има две демонстрации с еднакви имена, уточнява всекидневникът.

“Руският марш” прерасна в общонароден руски проект, твърди пред “РБК дейли” Дмитрий Дьомушкин от ръководството на обединение “Руснаците”. Столичното кметство е одобрило заявката му за шествие от 30 хил. души в район Люблино съвместно с Националнодемократическата партия и Руския общонароден съюз.

Приветствие е обещала да изпрати гръцката партия “Златна зора”, “редовно споменавана в международни сводки заради обвинения в расистки насилствени акции”, посочва вестникът.

Руските неонацисти изтъкват в програмен текст, че “нацията е висша ценност”, но изброяват също искания, несвързани с етнически проблеми. Говорят за национализация на петролногазовия комплекс, кражбите при подготовката за олимпиадата в Сочи през 2014 г., за изборните фалшификации и др.

Алтернативният “Руски марш”, организиран неведнъж, тази година може би ще е най-мащабният досега, отбелязва изданието. Сред участниците се споменават по-специално Съюзът на православните хоругвоносци и партия “Великата Русия”, прочута според “РБК дейли” с униформи, напомнящи сериала “Седемнайсет мига от пролетта”.

Междувременно руските либералдемократи, представени и в парламента, са получили разрешение за петхиляден митинг на Пушкинския площад, където смятат да обсъдят “руския въпрос” наред с други проблеми.

Популярният националистически сайт “Спътник и погром” нарекъл инициативата “Руски марш” мероприятие за маргинали. Политологът Павел Данилин заявява за “РБК дейли”, че се смята за националист, но прогнозира, че тази година “Руският марш” в Москва ще е по-малоброен отпреди.

Когато “Руският марш” беше забранен (…), да излезеш на “Руския марш” бе въпрос на престиж. А сега, щом излезеш на “Руския марш”, ти просто се разписваш, че руснаците нямат по-върли врагове от чистачите таджики с метлите”, коментира Данилин.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване