11/11/13 00:21
(http://e-vestnik.bg/)

“Дръзки” реформи изправят управляващите в Китай пред предизвикателство

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Управляващата Китайска комунистическа партия откри изключително важен пленум, който според държавните медии може да възвести най-смелите реформи от 1978 г., когато партията започна процес на либерализация в икономиката след десетилетие на маоистки екстремизъм.

“Несигурната икономика, съчетана с разширяваща се пропаст между богати и бедни, необуздана корупция и засилващи се социални конфликти постави на кръстопът най-многолюдната страна и втора най-голяма икономика в света”, се казва в коментарен материал на официалната осведомителна агенция Синхуа.

“Китайското ръководство е наясно с това”, се посочва в материала, като се допълва, че “ще бъде огласена смела политика в икономиката” след четиридневния пленум на Централния комитет (ЦК), в който влизат най-висшите 376 от 85-те милиона членове на партията.

В десетки коментарни материали на държавни медии се тръби за настъпването на големи промени в политиката.

Тези промени “е възможно да заемат място, равностойно на това на въведените през 1978 г. икономически реформи”, посочва Синхуа в друг свой материал.

През септември генералният секретар на ЦК на ККП и председател на Китайската народна република (президентът) Си Цзинпин обеща вълна от реформи в реч пред лидерите от групата на двайсетте най-развити икономики в света Г-20.

Китай “ще даде пълен простор на основната роля на пазара при разпределянето на ресурси”, ще подобри финансовите си системи, ще позволи по-свободен обмен на валутата си, ще насърчи по-открити търговия и инвестиции - и ще гарантира по-добър достъп до пазара за чужди компании, заяви Си.

“За да решим дългосрочните предизвикателства пред икономическото развитие в Китай, ние трябва да извършим структурна реформа, дори и да се наложи икономиката ни да нараства с по-бавни темпове”, каза той.

Миналата година растежът спадна до 7,7 процента, най-голямото забавяне от 1999 г. - а през тази се очаква да се понижи до около 7,6 процента.

Председателят на Държавния съвет на Китай (министър-председателят) Ли Къцян наскоро заяви, че правителството се изправя пред “голямо предизвикателство” в подпомагането на растежа, но трябвало да поддържа едно минимално равнище от 7,2 процента, за да изпълни целта си да създава по 10 милиона работни места на година.

Реформите се очаква да включат мерки за слагане край на почти монополното положение, което имат държавни компании, отмяна на ограниченията в жителството за около 260 милиона мигранти, подобрение в социалната сигурност, увеличаване на поземлените права в селските райони, ускоряване на урбанизацията, ограничаване на корупцията и укрепване върховенството на закона.

Но колкото и партията да ги представя като драматични, реформите вероятно ще са дълъг, постепенен процес.

“Има много политически решения, вземани на високо ниво, които когато се спуснат до местно равнище, просто или се променят, или изобщо не се изпълняват”, каза базираният в Пекин историк и политически коментатор Чжан Лифан.

Местните правителства са едни от най-големите монополи, срещу които партията трябва да се изправи, наред с огромните държавни предприятия, доминиращи някои райони и промишлени отрасли, както и властта на някои семейства от елита, свързани с настоящи и бивши партийни лидери.

“Най-големите препятствия са монополите и нелоялната конкуренция (контролирана) от монополите, особено от официални лица и държавни компании”, каза за ДПА политологът от пекинския университет “Цинхуа” У Цян.

Си и Ли се издигнаха до властта през ноември 2012 г. при първата промяна в партийното ръководство за десетилетие.

Със забавянето на икономическия растеж се засилват очакванията сред дисидентите и увеличаващата се средна класа в страната, че 64-годишното управление на ККП може да рухне през техния мандат.

Отваряйки пазарите и реформирайки системите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване