Борсата в Токио леко надолу в сряда сутринта

Борсата в Токио започна деня с лек спад в сряда, след рязкото покачване във вторник. Заради въздействието от спада на Уолстрийт във вторник, индексът в Токио – Никей (Nikkei 225)- загуби 0,33% (-47,43 пункта) в първите няколко минути, за да продължи сесията от 14 541,25 пункта.

Любим виц на певеца Тома

Седи мъж в кръчмата, идва сервитьорката и го пита за последни поръчки.
- Една голяма ракия, ставам и си тръгвам.
Донесла му ракията, той я изпил на екс. Хванал се за дръжките на стола, напънал се, не могъл да стане.
- Донеси ми двойна голяма ракия - поръчал.
Изпил пак на екс ракията, напънал се на дръжките на стола, пак не успял. Накрая изпил Седи мъж в кръчмата, идва сервитьорката и го пита за последни поръчки. - Една голяма ракия, ставам и си тръгвам. Донесла му ракията, той я изпил на екс. Хванал се за дръжките на стола, напънал се, не могъл да стане. - Донеси ми двойна голяма ракия - поръчал. Изпил пак на екс ракията, напънал се на дръжките на стола, пак не успял. Накрая изпил

Профилактика чрез статини препоръчаха кардиолози в САЩ

Американският колеж по кардиология (AКК) препоръча упоребата на лекарства за понижаване на холестерола с профилактична цел при здрави възрастни хора, но живеещи при достатъчно висок риск да развият сърдечно-съдово заболяване .

Президент и премиер осъдиха ксенофобията

4
В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната. България е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага. 
4
Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национ 4 В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната. България е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага. 4 Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национ

Видео: Как се стигна до сблъсъците в протестна нощ 152


В тъмната част на протестния ден 152 срещу кабинета "Орешарски" протестиращи и полиция на няколко пъти влязоха в сблъсъци. В по-ранните часове демонстранти успяха да издърпат всички заграждения през парламента от страната на бул. "Цар Освободител". След кратко затишие, при което органите на реда дори свалиха каски и шлемове, полицията разпръсна на няколко групи протестиращите. През цялото време се хвърляха пиратки и пластмасови шишета към сградата на Народното събрание.

Повече -...

Един нобелист, един банкер и много въпроси

Нобеловият лауреат проф. Пол Кругман между ректора на УНСС проф. Стати Статев и банкера Цветан Василев. Снимка: БТА

Световноизвестният икономист Пол Крyгман изнесе лекция в УНСС и получи титлата “доктор хонорис кауза”, докато студенти щурмуваха университета и Народното събрание. До най-влиятелния коментатор в света седеше “най-влиятелният мъж” в България и всички гадаеха какво точно е общото между тях.

12 ноември, 10 часа сутринта.  Красивата, огромна зала на УНСС се пукаше по шевовете от студенти, професори, доценти и т.н. Очакваше се нещо не толкова често в родната действителност: награждаването на Пол Крyгман, професор по макроикономика в Принстънския университет, Нобелов лауреат по икономика за 2008 и най-язвителното перо на Ню Йорк Таймс по същата тематика. Колежките до мен, три мили момичета, тръпнеха в очакване да чуят най-често цитираната  икономическа “Касандра” в света. (Само с едни гърди пред Симеон Дянков…)

Точно в уречения час ректорът проф. Стати Статев въведе госта и придружаващите го академични авторитети в залата. По уредбата пуснаха първите акорди на химна и всички станахме. Професор Крyгман сигурно не беше разбрал, че “Мила Родино” е нещо специално за нас и остана с ръце в джобовете, макар и прав. Деликатната ситуация трая кратко. После на статичен английски проф. Статев приветства госта и го покани да си прочете лекцията. Тя се казваше “Какво се случи в Европа”. Който е следил коментарите на Пол Крyгман в Ню Йорк Таймс знае, че професорът е заклет критик на Европейския съюз и особено на еврото. Горе-долу така протече и лекцията: с анализ, диаграми, статистики и прочие, както се полага в такъв случай.

За да бъде всичко по нашенски, компютърът на професора от Принстън в началото отказа да работи. Техниците от УНСС се засуетиха около него (явно не бяха го пробвали предварително) и се създаде  суматоха като в пиеса на Радичков… Гостът гледаше отчаяно ту към аудиторията, ту към връзката от кабели,  един от които трябваше да изпрати диаграмите му от компютъра на големия екран зад него. Студентите се размърдаха като пчели в гигантски кошер и академичната атмосфера изтъня. Слава Богу, техниците се справиха и проф. Крyгман започна да обяснява защо Европа се справя по-зле с кризата от САЩ, като преди това каза, че се радва да бъде в нашата млада демократична страна, за която знаел, че е и най-бедната в Европейския съюз.

Между причините за бедите на обединена Европа гостът спомена, че Старият континент не е бил готов за еврото, то е въведено твърде рано (1999), вместо да почака до 2025 година, че проектът “Обединена Европа е благороден като идея, но е катастрофа като изпълнение”, че лошите анализи са довели до още по-лоши решения на правителствата и банките. Допълни, че в първите 7 години еврото се е държало добре, но когато кризата започна през 2008, то не било в състояние да играе ролята на стабилизираща обща валута за Съюза. Ние се съгласихме с него. После гостът каза още, че философията да се ограничат разходите, да се затегнат коланите и да се наложат бюджетни рестрикции е било голяма грешка за една световна икономика, която е така взаимно обвързана. Той не спомена поименно  г-жа Меркел и проф. Симеон Дянков, сега ректор в Москва, но може би точно тях имаше предвид? Кой знае.

В този момент, някъде към средата на лекцията, част от студентите започнаха да се изнизват от залата в индийска нишка. Уж дискретно, но видимо. Това изглежда смути госта и той започна да накъсва иначе добре конструираните си изречения. Въобще създаде се впечатлението, че Пол Крyгман пише фантастично елегантно, но говори не толкова добре. Създаде се още впечатлението, че сложната материя, която обясняваше, може би не беше толкова ...

Иван Ласкин на почивка във Варна с Андрей Слабаков и Ернестина Шинова

Иван Ласкин държи кучето си чихуахуа и е прегърнал Ернестина Шинова. Вдясно от актьора са голямата му дъщеря Люба, Андрей Слабаков и Александра Сърчаджиева. Ето такава снимка публикува актьорът преди дни в личния си профил във фейсбук. Фотосът е направен през лятото във Варна малко преди началото на фестивала Иван Ласкин държи кучето си чихуахуа и е прегърнал Ернестина Шинова. Вдясно от актьора са голямата му дъщеря Люба, Андрей Слабаков и Александра Сърчаджиева. Ето такава снимка публикува актьорът преди дни в личния си профил във фейсбук. Фотосът е направен през лятото във Варна малко преди началото на фестивала "Любовта е лудост" в града. Тогава

Нападнаха иракчанин в София

Инцидентът около 21,00 ч. на бул. "Ал. Стамболийски". Нападателите са били трима

Необикновената история на братята Даслер

Материал на manorlegend.blogspot.de На 3 ноември 1900 г. в семейството на обущаря Кристоф Даслер и неговата съпруга Паулина се ражда още един син. Кръщават го Адолф, но всички го наричат галено "Ади". В родния провинциален франконски град Херцоганаурах забавленията липсват и на тяхно място преобладава трудът. Бащата Кристоф неуморно се труди, подпомаган от децата си - сръчния Ади и 2 години по-големия от него Рудолф. След като завършва училище и се научава на пекарски занаят Ади заминава на фронта и се бие за родината си през Първата световна в...

Протестът продължи над 12 часа, студентите продължават окупацията (ОБЗОР)

Повече от дванадесет часа продължи протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски, белязан от сблъсъци с полицията.

Около полунощ протестиращите започнаха да се разотиват. Остава много засилено полицейското присъствие, както и присъствието на жандармерията.

След 22.00 часа масови мероприятия не са разрешени, и полицаите използ Повече от дванадесет часа продължи протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски, белязан от сблъсъци с полицията. Около полунощ протестиращите започнаха да се разотиват. Остава много засилено полицейското присъствие, както и присъствието на жандармерията. След 22.00 часа масови мероприятия не са разрешени, и полицаите използ

Иракчанин нападнат в София, той пребива друг

Иракски гражданин е бил нападнат във вторник вечер в София, предава БНР. Това е поредният случай на насилие на етническа основа от серията нападения над чужденци в столицата.

Преглед на печата

В броя на вестник "Посредник" от сряда четете: Колко остава до пускането на пътната отсечка от жп гарата до Сладкарска кооперация Нараства или пада интересът към екзотичните пътувания и къде ще почиват плевенчани по Нова година Кой смята, че по проблема с бежанците продължаваме да си крием главата в пясъка и че медиите го преекспонират Кога и защо ще прави извънредни проверки Общинският инспекторат в Плевен За коя група работници у нас най-много места разкриват кооперациите Къде ще се качат на тепиха 11 плевенски боксьори и за какво класи...

На 13 ноември рожден ден имат

Проф. Владислав Паскалев, художник

Димитър Кочков, депутат

Елин Андреев, бивш депутат

Мария Петрова, световна шампионка по художествена гимнастика, член на УС на
Българската федерация по худ. гимнастика

Проф. д.и.н. Никола Великов, икономист

Юрий Ангелов, актьор






















Проф. Владислав Паскалев, художник Димитър Кочков, депутат Елин Андреев, бивш депутат Мария Петрова, световна шампионка по художествена гимнастика, член на УС на Българската федерация по худ. гимнастика Проф. д.и.н. Никола Великов, икономист Юрий Ангелов, актьор

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване