19 са жертвите на лошото време в Япония

Отменени са влакове и самолети, над 900 коли - блокирани

    


Морето изяжда залива Болата

Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди две години влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от изчезване, алармира кметът на Българево Георги Георгиев. След поредния зимен порив буната в залива е още по-разрушена и вече има реална опасност, като се вдигне висока вълна, морска вода да навлезе и във вододайната зона, намираща се само на 300 м от морето, от която питейна вода черпят жителите на Българево и село Свети Никола. "Зимната буря от края на януари вдигна в морето високи вълни, които отнесоха част от тетраедрите и тетраподите и сега те са пръснати навсякъде из залива. Ако се вдигне вълна, то тя може да залее със солена вода вододайната зона, от която вода пият 3 хил. жители на две села, а през лятото населението се увеличава и до 5 хил. души с туристите, които идват в Българево и Свети Никола. В много лошо състояние е и вълноломът, който почти вече няма защита. Съоръжението е изключителна държавна собственост, но от 80-те години на миналия век не му е правен ремонт. Нееднократно сме алармирали за проблемите. Още през 2011 г., когато през февруари имаше пак буря, вълните разрушиха част от кея, а теченията довлякоха много пясък и рибарите от района останаха без пристан. Още една буря и направо заливът може да изчезне" - разказва Георгиев. Той смята, че за да се ремонтира съоръжението, ще са нужни около 200 хил. лв.

 


Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици, но Георгиев е убеден, че ако не се вземат мерки, то след три-четири зими няма да го има на картата. За проблеми по крайбрежието преди време пред "Стандарт" алармира и кметът на Кранево - Румен Николов. Той сподели, че януарската зимна буря е нанесла нови щети, като добави, че наемателят на плажа пред т. нар. международен детски лагер е подал заявление за преразглеждане на договора и плащаната такса заради драстично изядения плаж. Още едно важно съоръжение е в окаяно състояние - естакадата срещу фара на нос Шабла. Кметът на най-източната община проф. Райна Бърдарева сподели, че в кметството има писмо, с което общината е уведомено, че се планира проектиране и възстановяване на съоръжението, което ще започне през тази година. Проблем от години има и в Крапец, където брегът пропада, като кметът на черноморското село Димитър Марчев, заяви, че в момента община Шабла прави предпроекти проучвания и ще изготви проект за брегоукрепване, с който да кандидатства по европейските програми за финансиране.

Част от Франция все още е без електрозахранване

Около 10 хиляди къщи в западната част на Франция остават откъснати от енергоснабдителната система на страната след мощния ураган "Улла".
Според енергийната компания "Електрисите дьо Франс" прекъсванията ще бъдат възстановени най-късно в понеделник.
Мощният ураган удари западните и северните департаменти на Франция в нощта срещу събота. Най-много пострадаха Нормандия и Бретан. На места вътърът достигна 150 км в час. Стотици хора прекараха нощта по гари и във влакове заради спирането на захранването. Един човек загина тогава.
Около хиляда служител на ЕДФ разгънаха резервни електроагрегати, за да осигурят временно захранване на критични точки, възстановяват паднали стълбове и скъсани електропроводи.
Според метеоролозите "Улла" стана най-силният ураган за страната тази зима.

Малък самолет се разби при снежна буря в САЩ

Трима души загинаха при катастрофа с малък самолет "Бийчкрафт бонанза" (Beechcraft Bonanza) в щата Колорадо, САЩ, съобщи местната полиция.

Няма драма след обявяването на японския растеж

Два часа и половина след старта на търговията на фондовата борса в Токио индексът Никей 225 изгуби 0,26% до 14 275,9 пункта, а по-широкият Топикс - 0,26% до 1181,9 пункта.

Доларът се търгуваше за 101,5 йени, еврото – за 139,2 йени.
В понеделник сутринта бяха обявени данните за ръста на японската икономика.
Растежът на Япония през четвъртото тримесечие на 2013 г. е 0,3%, в сравнение с предшестващия период, и 1,6% за цялата минала година, когато започна новата икономическа политика наричана "Абеномика" (по името на премиера Абе).
Между октомври и декември, брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличавал със същата скорост, с която и между юли и септември. Това, според АФП, е разочарование за повечето икономисти, които очакваха по-енергична дейност. Растежът е бил много по-силен през първото полугодие.
Въпреки това инвеститорите очевидно не се повлияха в първите часове на сесията в Токио, пише АФП.

Докато седим, товарим зона в гръбнака с 270 кг

Мануалната терапия е съвкупност от методи, при които се лекува с ръце. Освен манипулациите, известни на хората като наместване на гръбнака и ставите, тя включва и някои масажни и мекотъканни техники. Мануалната медицина е наука, която на базата на внимателен преглед и изследвания установява диагнозата и след това прилага правилно подбраната техника Мануалната терапия е съвкупност от методи, при които се лекува с ръце. Освен манипулациите, известни на хората като наместване на гръбнака и ставите, тя включва и някои масажни и мекотъканни техники. Мануалната медицина е наука, която на базата на внимателен преглед и изследвания установява диагнозата и след това прилага правилно подбраната техника

В по-голямата част от страната ще е почти тихо

На места в Дунавската равнина и Югоизточна България ще има мъгла или ниска облачност. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Ф...

Актуална пътна обстановка

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от -5 С° до + 15 С°. Времето над страната е предимно ясно. Слаб вятър: в областите Бургас, Мездра,...

Бум на инсулти и инфаркти заради топлото време

42-ма пациенти с подобни оплаквания са минали през "Пирогов" през уикенда

    


Ученик впечатли президента с изобретение

Десетокласникът от варненската Математическа гимназия Христо Стайков презентира и пред президента Росен Плевнелиев уеб-приложението си описващо дупки по улиците. По покана на Института по математика и информатика към БАН Христо участва в среща, на която редица учени показаха на държавния глава свои разработки. Той бе единствения ученик на срещата, Десетокласникът от варненската Математическа гимназия Христо Стайков презентира и пред президента Росен Плевнелиев уеб-приложението си описващо дупки по улиците. По покана на Института по математика и информатика към БАН Христо участва в среща, на която редица учени показаха на държавния глава свои разработки. Той бе единствения ученик на срещата,

Обломъци на съветския спътник „Космос-1220” изгоряха в плътните слоеве на атмосферата

Обломъци на съветския космически апарат „Космос-1220″ изгоряха в плътните слоеве на атмосферата, предаде ИТАР-ТАСС.

„На 16 февруари обектът се намираше в околоземната орбита. В 05:58 ч. московско време фрагменти от апарата „Космос-1220″ изгоряха в плътните слоеве на атмосферата”, уточнява представител на пресцентъра на Министерството на отбраната на Русия полк. Дмитрий Зенин. Той отбеляза, че „специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка от Космическото командване на войските за въздушно-космическа отбрана са извършвали постоянен мониторинг върху измененията на параметрите на орбитата на апарата, а необходимата информация е подавана своевременно на всички заинтересовани потребители”.

Космическият апарат „Космос-1220″ е изстрелян в орбита още през 1980 година от космодрума „Байконур” чрез ракета-носител „Циклон-2″. Спътникът е бил от серията УС-П – съветски и руски апарати за пасивно радиоелектронно разузнаване, които влизат в състава на системата за глобално морско космическо разузнаване. /КРОСС/

 

 

 

Косово обявява независимост от Сърбия

Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия. През октомври 2008 г. по и...

Средната ни класа спестила 539 млн. лв. през миналата година

200 млн. лв. са влезли в 734-те милионерски депозити

    

Спестили сме 539 млн. лв. през миналата година

200 млн. лв. са влезли в 734-те милионерски депозити

    


Шафранови мъфинки

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31 Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31

Надзирателка осъди затворничка

Старши надзирател Живка Илева от Сливенския женски затвор осъди лишена от свобода, защото я набедила за измислен шамар в сигнал до главния прокурор.
Битката на Илева в защита на професионалната  чест продължи повече от 3 години. Делото пътува до София и обратно, а по него се произнесоха 6 съдебни състава. Накрая с решение на Окръжния съд в... Старши надзирател Живка Илева от Сливенския женски затвор осъди лишена от свобода, защото я набедила за измислен шамар в сигнал до главния прокурор. Битката на Илева в защита на професионалната чест продължи повече от 3 години. Делото пътува до София и обратно, а по него се произнесоха 6 съдебни състава. Накрая с решение на Окръжния съд в...

Няма драма след обявяването на японския растеж

Два часа и половина след старта на търговията на фондовата борса в Токио индексът Никей 225 изгуби 0,26% до 14 275,9 пункта, а по-широкият Топикс - 0,26% до 1181,9 пункта.

Вежди Рашидов получи престижна награда във Венеция

Вежди Рашидов стана първият български художник, отличен с Наградата на критиката на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL`ART. Рашидов участва в експозицията с две свои скулптури, които след края  на 4 март ще бъдат изложени в музей “Арсенал” във Венеция. Церемонията по награждаването му беше в събота в манастирския комплек Вежди Рашидов стана първият български художник, отличен с Наградата на критиката на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL`ART. Рашидов участва в експозицията с две свои скулптури, които след края на 4 март ще бъдат изложени в музей “Арсенал” във Венеция. Церемонията по награждаването му беше в събота в манастирския комплек

Взривиха автобус с туристи в Египет, четирима гинат

 
Най-малко четирима души загинаха, след като бе взривен автобус с туристи на полуостров Синай в Египет, предаде Би Би Си.
Жертвите са трима корейски туристи и египетският шофьор на рейса. Ранени са най-малко 14 корейци. Взривът бил причинен от бомба на пътя или от кола бомба.
Вчера сваленият президент на страната Мохамед Мурси се яви на дело по   Най-малко четирима души загинаха, след като бе взривен автобус с туристи на полуостров Синай в Египет, предаде Би Би Си. Жертвите са трима корейски туристи и египетският шофьор на рейса. Ранени са най-малко 14 корейци. Взривът бил причинен от бомба на пътя или от кола бомба. Вчера сваленият президент на страната Мохамед Мурси се яви на дело по

Азиатското кино триумфира в Берлин

Китайският филм Black Coal, Thin Ice (“Черни въглища, тънък лед”) спечели голямата награда на 64-ото издание на “Берлинале”, най-мащабния международен кинофестивал. Детективската ноар драма на режисьора Диао Ийнан взе бленуваната “Златна мечка” в конкуренция с още 19 заглавия от целия свят. Тази година азиатското кино е под пара - освен топ приза Китайският филм Black Coal, Thin Ice (“Черни въглища, тънък лед”) спечели голямата награда на 64-ото издание на “Берлинале”, най-мащабния международен кинофестивал. Детективската ноар драма на режисьора Диао Ийнан взе бленуваната “Златна мечка” в конкуренция с още 19 заглавия от целия свят. Тази година азиатското кино е под пара - освен топ приза

Трафикант на марихуана със стендъп комедия в НДК

Хауърд Маркс - истински трафикант на марихуана, но и известен английски писател, идва у нас напролет със стендъп комедията “Академик, трафикант, затворник, писател Хауърд Маркс - истински трафикант на марихуана, но и известен английски писател, идва у нас напролет със стендъп комедията “Академик, трафикант, затворник, писател". Тези 4 определения описват почти целия му живот. Маркс е известен трафикант на марихуана от 70-те и 80-те години на миналия век. Завършил е Оксфорд, бил е таен сътрудник на МИ6 и ЦРУ

Излязоха данни за растежа в Япония

Растежът на Япония през четвъртото тримесечие на 2013 г. е 0,3%, в сравнение с предшестващия период, и 1,6% през цялата минала година, когато бе даден стартът на новата икономическа политика наричана "Абеномика" (по името на премиера Абе).

Честит рожден ден на Валентин Хаджиев

Днес рожден ден празнува кореспондентът ни в Смолян Валентин Хаджиев. Той има забележителен стил на писане - живописните му истории звучат като приказки, а всъщност разказват самия живот. Вальо, бъди жив и здрав и все така талантлив. Честито





































Днес рожден ден празнува кореспондентът ни в Смолян Валентин Хаджиев. Той има забележителен стил на писане - живописните му истории звучат като приказки, а всъщност разказват самия живот. Вальо, бъди жив и здрав и все така талантлив. Честито

Чакат багерите на дюните в Несебър

Имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е на фирмата “Сле груп”. На него вече има поставени фургони за работниците. По проект на мястото може да се построят 124 къщи. Ако държавата не е искала да се строи на това място, да не е продавала парцела, коментираха несебърци в неделя.





















Имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е на фирмата “Сле груп”. На него вече има поставени фургони за работниците. По проект на мястото може да се построят 124 къщи. Ако държавата не е искала да се строи на това място, да не е продавала парцела, коментираха несебърци в неделя.

Ермитажът навършва 162 години

/КРОСС/ На днешната дата - 17 февруари, но през далечната 1852 г., разтваря врати за публиката Ермитажът. Всъщност, той е създаден през 1764 г. като частна колекция на Екатерина II, след като тя купува от берлинския търговец И. Гоцковски колекция от 225 творби на холандски и фламандски художници. Отначало повечето картини били разположени в тихи и усамотени помещения в двореца, получили френското название „Ермитаж" (място за уединение). На 17 февруари 1852 г. се състояло тържественото откриване на Новия Ермитаж, една от петте свързани една с друга сгради в Санкт-Петербург, построени по проект на баварския архитект Лео фон Кленце (1784-1864). По този случай в Ермитажа се състояли театрално представление и вечеря за 600 души. Към това време там били представени едни от най-богатите колекции от паметници на древноизточната, древноегипетската, античната и средновековната култура, изкуството на Западна и Източна Европа, археологически и художествени паметници от Азия, руската култура от 8-19 век. Важен източник за попълване на фондовете на галерията през втората половина на столетието станали даренията и изкупуването на произведения от руски колекционери. Към началото на 19-ти век в музея се съхранявали вече хиляди произведения. Сред тях имало много ценни творби, като световноизвестната картина на Рембранд „Завръщането на блудния син", създадена в Холандия през 17 век.През 1956 г

"Гравитация" и "12 години в робство" си поделиха големите отличия БАФТА


Космическият трилър "Гравитация" спечели наградата за изключителен британски филм на най-големите филмови отличия във Великобритания на церемония, провела се в неделя, 16 февруари, в Лондон, докато драмата за робството в САЩ "12 години в робство" на британеца Стив Маккуин получи наградата за най-добър филм на 2014 г..


На събитието, което се провежда само две седмици преди връчването на "Оскар" и се счита за един от големите индикатори за наградите в САЩ, в британската столица...

Прехващач МиГ-31 пази въздушните граници на Русия

/КРОСС/ Въздушните граници на Русия се охраняват от уникален самолет, способен да засече всякакви цели: от криещите се в релефа крилати ракети до спътници - през деня и през нощта, при всякакви климатични условия и с всяка скорост. Това е МиГ-31, предаде „Российская газета".МиГ-31 са създадени поради две причини: външна и вътрешна. Една от тези причини се състояла в това, че САЩ се въоръжили със стратегически крилати ракети и бомбардировач FB-111. Тези машини били в състояние да прелетят през Северния полюс и да достигнат до границите на Съветския съюз на малка височина, следвайки релефа на местността и без да попаднат в полезрението на руските спътници. А другата причина се криела в това, че на руския север имало огромна дупка в радиолокационния заслон на границата.За прикриване на дупката и посрещане на възможните гости било взето решение за пускане в небето на Арктика на самолети, способни да контролират въздушното пространство в широк фронт в целия височинен диапазон. И такива самолети били създадени. Това са въпросните МиГ-31.http://www.rg.ru

На 17 февруари рожден ден имат

Антон Станков, юрист и политик
Антонина Стоянова, експерт в Световната организация по интелектуална собственост
Бойко Митков - Бойо, скулптор
Васил Тончев, социолог, директор на социологическа агенция “Сова-Харис”
Ивайло Герасков, актьор
Иглика Трифонова, режисьор 
Лили Боянова Иванова, бивш депутат
Марин Петков, бизнесмен
Марин Янев, акть Антон Станков, юрист и политик Антонина Стоянова, експерт в Световната организация по интелектуална собственост Бойко Митков - Бойо, скулптор Васил Тончев, социолог, директор на социологическа агенция “Сова-Харис” Ивайло Герасков, актьор Иглика Трифонова, режисьор Лили Боянова Иванова, бивш депутат Марин Петков, бизнесмен Марин Янев, акть

2000 души се включиха в поход-поклонението до скривалище на Левски

Повече от 2000 души от Пловдивска област отбелязаха в неделя по своеобразен начин 141-годишнината от обесването на Васил Левски като се включиха в поход-поклонението до манастира "Света Петка Мулдавска" край Асеновград, където е било едно от скривалищата на Апостола на свободата. С похода поклонение и с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Л Повече от 2000 души от Пловдивска област отбелязаха в неделя по своеобразен начин 141-годишнината от обесването на Васил Левски като се включиха в поход-поклонението до манастира "Света Петка Мулдавска" край Асеновград, където е било едно от скривалищата на Апостола на свободата. С похода поклонение и с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Л

Обломъци на съветския спътник „Космос-1220” изгоряха в плътните слоеве на атмосферата

/КРОСС/ Обломъци на съветския космически апарат „Космос-1220" изгоряха в плътните слоеве на атмосферата, предаде ИТАР-ТАСС. „На 16 февруари обектът се намираше в околоземната орбита. В 05:58 ч. московско време фрагменти от апарата „Космос-1220" изгоряха в плътните слоеве на атмосферата", уточнява представител на пресцентъра на Министерството на отбраната на Русия полк. Дмитрий Зенин. Той отбеляза, че „специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка от Космическото командване на войските за въздушно-космическа отбрана са извършвали постоянен мониторинг върху измененията на параметрите на орбитата на апарата, а необходимата информация е подавана своевременно на всички заинтересовани потребители".Космическият апарат „Космос-1220" е изстрелян в орбита още през 1980 година от космодрума „Байконур" чрез ракета-носител „Циклон-2". Спътникът е бил от серията УС-П - съветски и руски апарати за пасивно радиоелектронно разузнаване, които влизат в състава на системата за глобално морско космическо разузнаване.itar-tass.com

Пак багери в дюните, „Замунда" пак в черен US списък

Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията

Бивш зам. министър пое туризма в София

Иво Маринов, бившият зам.-министър на икономиката с ресор “туризъм” в правителството на ГЕРБ, е новият шеф на софийското общинско предприятие “Туристическо обслужване”. Доскоро на този пост бе инж. Стоян Лазаров.
“Явих се на обявения конкурс за мястото, спечелих го и от няколко дни съм назначен”, заяви Маринов пред “Труд”. Общинското предприятие Иво Маринов, бившият зам.-министър на икономиката с ресор “туризъм” в правителството на ГЕРБ, е новият шеф на софийското общинско предприятие “Туристическо обслужване”. Доскоро на този пост бе инж. Стоян Лазаров. “Явих се на обявения конкурс за мястото, спечелих го и от няколко дни съм назначен”, заяви Маринов пред “Труд”. Общинското предприятие

Европа се спасява от шпионажа на САЩ със своя мрежа

 
Германският канцлер Ангела Маркел предлага Европа да създаде своя комуникационна мрежа, за да защити личните данни на гражданите си от американските спецслужби, предаде Би Би Си. Ако този проект бъде реализиран, електронните писма и другата цифрова информация на европейските потребители ще бъде изпращана, като се заобикалят САЩ.   Германският канцлер Ангела Маркел предлага Европа да създаде своя комуникационна мрежа, за да защити личните данни на гражданите си от американските спецслужби, предаде Би Би Си. Ако този проект бъде реализиран, електронните писма и другата цифрова информация на европейските потребители ще бъде изпращана, като се заобикалят САЩ.

Французин подбори легендарния рекорд на Сергей Бубка от 1003 година и скочи 6,16

Французинът Рено Лавиени подобри рекорд на Сергей Бубка в овчарския скок от 1993 година. Лавиени скочи 6,16 метра от първи опит и то точно там, където Бубка беше поставил своя рекорд - в Донецк. Лавиени направи фантастична серия през новата година, като на 25 януари подобри националното постижение на Франция с 6,04 в Руан, а няколко дни по-късно скочи 6,08 в полския град Бидгошч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване