Бивш дипломат разказва

Надникнете в спомените на бившия дипломат Райко Николов, баща на Марин Райков, служебен министър-председател на България и министър на външните работи от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г.
В последната си книга – „Живот в два свята” – той разкрива някои подробности около работата си като дипломат. 
Живот в два свята, 269 с., цена: 11.99 лв. Надникнете в спомените на бившия дипломат Райко Николов, баща на Марин Райков, служебен министър-председател на България и министър на външните работи от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. В последната си книга – „Живот в два свята” – той разкрива някои подробности около работата си като дипломат. Живот в два свята, 269 с., цена: 11.99 лв.

Тервел Пулев и Памперса с последен бой на "Странджата"

"Странджата" ще бъде последният турнир за Тервел Пулев и Александър Александров в олимпийския бокс. Двамата вече ще се бият на професионалния ринг.

Отнеха деца от майка заради порно снимки

Отдел "Закрила на детето" в Белоградчик изведе от семейството им двете непълнолетни момичета, чиито порнографски снимки се появиха в интернет.

Швеция на финал в хокейния турнир, надви екзекутора на руснаците

Олимпийските шампиони от 2006 година Швеция се класираха за финала на мъжкия хокеен турнир на Олимпийските игри в Сочи, след като победиха Финландия с 2:1 в първия полуфинал. В повторение на финала...

Бурите във Великобритания съсипаха крайбрежието на Албиона

Големите бури и силни ветрове, които сполетяха бреговете на Великобритания през последните седмици, са причинили трайни щети и ерозия, съобщават британските власти. На някои участъци от крайбрежиет...

Димитър Манолов от "Подкрепа" оглави Надзорния съвет на НОИ

/КРОСС/ Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", е новият председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). За заместник-председатели на органа бяха избрани Светлана Дянкова, заместник-министър на труда и социалната политика, и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Димитър Манолов е от квотата на представителните организации на работниците и служителите, участващи в ръководния орган.  Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, председателството на Надзорния съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него - изпълнителна власт, работодатели и синдикати. През последната една година на председателския пост беше Станимир Цоцов, член на УС на Българската търговско-промишлена палата.    

7% преференциален праг за пренареждане на листата за общински съветници

7% преференциален праг за пренареждане на листата за общински съветници гласуваха депутатите на второ четене на Изборния кодекс.

Определянето на избраните кандидати за общински съветници от всяка кандидатска листа на партия или коалиция ще се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането на кандидатите в листатая, пише КРОСС. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати ще са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота, решиха народните представители.

От ГЕРБ поискаха процентът да не надвишава – 5%, но още на комисия не получиха подкрепа.

С гласуването на текстовете от Изборния кодекс депутатите решиха кандидатите да се подреждат според броя на получените предпочитания (преференции), като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни предпочитания (преференции). Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б.

Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от общинската избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

Когато няма кандидати с валидни предпочитания (преференции), избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа. Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати. Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е равен на броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А.

Как да разберете дали детето има зрителен проблем?

Много родители водят децата си на очен преглед точно преди да започнат училище

    


Звезди от Санкт Петербург, Париж и Берлин идват за пролетния фестивал на Варна

Наложил се като пролетния фестивал на морската столица, Европейския музикален фестивал Варна се готви за своето ХI издание. От 15 март до 11 април варненската публика ще посрещне блестящи имена от световния музикален елит, които пристигат от Санкт Петербург, Париж и Берлин, както и великолепни български артисти с международно признание, научи Moreto.

За „десерт” НС се зае с активната регистрация в изборните списъци

Попадането в изборните списъци ще става само след заявка

Младежкото обединение в БСП поздрави Орешарски за рождения му ден

/КРОСС/ Националният съвет на Младежкото обединение в БСП изпратиха поздравителен адрес до премиера Пламен Орешарски по случай рождения му ден. "Този празник винаги е повод за равносметка, но и за още едно признание на всички Ваши постижения в политическия живот на страната", се казва в писмото. "Всеки един от нас повярва във Вас и активно се включи в кампанията Ви като водач на листата във Варна и кандидат на БСП за Министър-председател на Република България. Младите социалисти излязохме и защитихме правителството, защото разчитаме да изпълните Вашите ангажименти за борба с младежката безработица, достъпно здравеопазване, качествено образование, социална справедливост, майчинството и достойни старини на българските пенсионери", заявяват младежите. "Вярваме, че ще запазите енергията, целеустремеността, прагматизма, с които работите за България! Пожелаваме Ви никога да не стихва творческият Ви ентусиазъм и успехите да Ви съпътстват постоянно! Бъдете, здрав, силен и с усмивка приемайте предизвикателствата на живота! Желаем благоденствие, щастие и любов на Вас и на Вашето семейство!", завършва поздравителният адрес.  

Папата: Трябва да подходим интелигентно към проблемите на модерното общество

Главата на католическата църква откри двудневна среща на кардиналите

    


България изгражда цялостна политика към страните от Югоизточна Европа

/КРОСС/ „Започваме работа по изработване на една по-цялостна политика по отношение на страните от Югоизточна Европа. Много важно е да се формулират по-ясно основни приоритети към тези държави, по които да бъде изградена политиката на България в краткосрочен и дългосрочен план. На тази база ще формулираме годишните си цели и ще определяме средствата за тяхното постигане." Това заяви външният министър Кристиан Вигенин при откриването на среща с посланиците на Република България, акредитирани в страните от Югоизточна Европа. „Моята идея е тази среща да даде началото на регулярни консултации с посланиците от ЮИЕ, които да се организират поне два пъти годишно", отбеляза още той. По думите на външния министър българската политика към региона на Югоизточна Европа има не малко постижения, но ситуацията, особено в страните от Западните Балкани, е динамична. „Ето защо ние имаме нужда от запазване на проактивна политика, базирана на внимателен анализ на това какво се случва, къде е българският интерес и как той може да бъде защитен, отчитайки нашето членство в ЕС и европейския интерес като цяло", подчерта министър Вигенин. Според него една от важните теми, на които трябва да бъде отделено специално внимание, е формулирането на ясна и последователна политика по отношение на работата с Българските национални малцинства в страните от региона

Шеф в КТ „Подкрепа“ оглави НОИ

На свое заседание, проведено на 21 февруари 2014 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт избра председател и двама заместник-председатели, съобщиха от институцията. 

За председател бе избран Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", от квотата на представителните организации на работниците и служителите, участващи в ръко На свое заседание, проведено на 21 февруари 2014 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт избра председател и двама заместник-председатели, съобщиха от институцията. За председател бе избран Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", от квотата на представителните организации на работниците и служителите, участващи в ръко

Кралицата на протеста, която заплати с живота си

Вижте снимки на убитата във Венецуела "Мис туризъм 2013"

    


Бивш дипломат разказва

Надникнете в спомените на бившия дипломат Райко Николов, баща на Марин Райков, служебен министър-председател на България и министър на външните работи от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г.
В последната си книга – „Живот в два свята” – той разкрива някои подробности около работата си като дипломат.
„Живот в два свята”, 269 с., цена: 11.99 лв. Надникнете в спомените на бившия дипломат Райко Николов, баща на Марин Райков, служебен министър-председател на България и министър на външните работи от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. В последната си книга – „Живот в два свята” – той разкрива някои подробности около работата си като дипломат. „Живот в два свята”, 269 с., цена: 11.99 лв.

Променят движението заради строежите при „Лъвов мост“

Автомобилите ще преминават по южното платно на бул. „Сливница“, променят се маршрутите на част от градския транспорт

Общо 44 млн. лв. са заработили първите 25 български граждани по доходи

/КРОСС/ Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации за облагане на доходите. На първо място е 45 годишен столичанин, чийто доход е 4 млн. лв. Столичният бизнесмен е следван от бургазлия и гражданин на Добрич, като в топ 25 на най-богатите българи присъстват и хора от Стара Загора, Ловеч, Шумен, Варна и Русе, сочат данните на Националната агенция за приходите. Общо 95 млн. лв. доходи от наеми са декларирани в подадените годишни декларации за облагане на доходите в цялата страна до този момент. В същото време общо 1 340 млади семейства са посочили в декларациите си, че искат да ползват облекчението за ипотечни кредити. Обща сума на лихвените плащания, с която младите семейства са намалили данъчната си основа, възлиза на 4,7 млн. лв. От началото на годината до 20 февруари 2014 г. в цялата страна са подадени общо 67 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. Това е с 30% повече от същия период на миналата година, когато в НАП са постъпили 52 000 документа. До 20 февруари 2014 г. по електронен път, подписана с електронен подпис, декларацията си са изпратили 5 674 души. Консултации за попълването, декларирането и внасянето на данъци, клиентите на НАП могат да получат по телефона от Информационния център 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна

Екстрадират в Германия заловения у нас афганистански терорист

/КРОСС/ Заловеният у нас афганистански терорист Сюлейман Сидики даде съгласието си да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Германия. Това стана на днешното заседание на Пловдивския окръжен съд, където се разглеждаше европейската заповед за арест срещу германския гражданин с афганистантски произход Сюлейман Сидики. Европейската заповед за арест е издадена от Генералната прокуратура в Хамбург. Сидики се издирва заради членството си в терористична организация. Той има право да оттегли съгласието си в 3-дневен срок. След изтичане на този период, на 25 февруари съдът ще се произнесе дали допуска изпълнението на заповедта, предавайки лицето на компетентните съдебни власти в Германия.  

Янукович и опозицията подписаха споразумение за уреждане на кризата

Споразумение между правителството и опозицията за уреждане на кризата в Украйна бе подписан от президента Виктор Янукович и опозиционни лидери на трите фракции на украинския парламент: Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок.

В документа, подписан в присъствието на европейските посредници, е отбелязано, че в рамките на 48 часа след подписването на споразумението ще бъде приет, подписан и обнародван специален закон, който да възобнови действието на Конституцията от 2004 г. Подписалите страни декларират намерението си да формират коалиция на националното единство в рамките на 10 дни след това. Конституционната реформа , която ще балансира на правомощията на президента, правителството и парламента ще започне веднага и трябва да приключи през септември 2014 година.
Президентските избори в страната ще се проведат веднага след приемането на новата конституция и не по-късно от декември 2014 година.

Хванахме с французите 1400 кг кокаин в гуми за "Париж-Дакар"

1400 кг чист кокаин е задържан при пресечен международен канал, предаде репортер на БГНЕС.

Хиляда острова

Голяма част от островите са обитаеми, като почти на всеки един има малка къщичка

    


Депутатите окончателно запазиха уседналостта на местни и европейски избори


С гласовете на БСП, ГЕРБ и "Атака" депутатите оставиха в Изборния кодекс спорните текстове за уседналост на местни и европейски избори. За кметове и общински съветници ще могат да гласуват само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България, а за евродепутати – онези, които имат постоянен и настоящ адрес в страна членка на Европейския съюз.

След като в четвъртък народните представители спориха за уседналостта до късно вечерта, днес на практика без...

Седем български университета на Международния панаир на образованието в Кипър

/КРОСС/ Седем български университета се представят на започващия днес в кипърската столица Никозия Международен панаир на образованието. Форумът, който продължава до неделя, е най-голямото специализирано изложение в областта на висшето образование в региона на Източното Средиземноморие. В тазгодишното 21-во издание на Международния панаир на образованието участват 295 изложители от Кипър и 19 други страни. Домакинът Кипър представя учебните планове, условията за прием и възможностите за квалификация и работа, които дават 8 университета и 18 колежа в страната. Традиционно силно е присъствието на висши училища от Гърция и Обединеното кралство. Великобритания кани студенти за 70 свои университета. България също е на едно от челните места по участие, като защитава и позицията си сред петте водещи образователни топдестинации за кипърските кандидат-висшисти. Седем наши университета представят своите програми и възможности за обучение, търсейки нови професионални контакти и бъдещи студенти. Четири български висши учебни заведения - Медицинският университет - Варна, Медицинският университет - София, Варненският свободен университет и Университетът за национално и световно стопанство - София, участват чрез своя кипърски партньор "Каса Колидж" в Никозия, с който те работят по договор за франчайзинг. Традиционен участник в панаира е Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Заловеният у нас афганистански терорист се съгласи да го екстрадират в Германия

Заловеният у нас афганистански терорист Сюлейман Сидики даде съгласието си да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Германия. Това стана на днешното заседание на Пловдивския окръжен съд, където се разглеждаше европейската заповед за арест срещу германския гражданин с афганистантски произход Сюлейман Сидики. Заловеният у нас афганистански терорист Сюлейман Сидики даде съгласието си да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Германия. Това стана на днешното заседание на Пловдивския окръжен съд, където се разглеждаше европейската заповед за арест срещу германския гражданин с афганистантски произход Сюлейман Сидики.

Афганистански терорист се съгласи да го екстрадират в Германия

Заловеният у нас афганистански терорист Сюлейман Сидики даде съгласието си да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Германия. Това стана на днешното заседание на Пловдивския окръжен съд, където се разглеждаше европейската заповед за арест срещу германския гражданин с афганистантски произход Сюлейман Сидики. Заловеният у нас афганистански терорист Сюлейман Сидики даде съгласието си да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Германия. Това стана на днешното заседание на Пловдивския окръжен съд, където се разглеждаше европейската заповед за арест срещу германския гражданин с афганистантски произход Сюлейман Сидики.

Реформаторският блок подкрепи позицията на ЕС за решаване на конфликта в Украйна

Реформаторският блок е възмутен от убийствата на мирни протестиращи в Киев. Президентът Виктор Янукович носи цялата отговорност за множеството (около 77) човешки жертви и за стотиците (600) ранени. Това се казва в позицията на блока, разпространена в петък.    РБ приветства силната и успешна намеса на ЕС, довела до спирането на насилието и открила възможности за мирно решаване  на конфликта. Високо оценяваме твърдата позиция на ЕНП по въпроса и се гордеем, че сме част от нейното семейство, продължава позицията.   Срамуваме  се от поведението на българското правителство, от лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев и всички лъжепатриоти, които в тези критични мигове показаха, че не се интересуват от българските национални интереси и защитават единствено интересите на Кремъл. Възмутени сме от пренебрежителното отношение, което демонстрираха в този труден момент към европейската принадлежност на България и към ценностите, към които всички български граждани се стремят, казват от блока.   От Реформаторския блок изразяват съболезнования на украинските граждани за дадените жертви. "Подкрепяме ги в справедливата им кауза за свободен и достоен живот. Надяваме се, че скоро ще имат възможност с нова конституция и свободни избори сами да определят своето бъдеще, независимо от натиска и желанията на Путин", завършва позицията на политическата формация.

Сняг възпрепятства ключови доставки в Япония

Транспортни компании обявиха, че спират да приемат поръчки за няколко дни

    


Тайният печеливш от сделката за WhatsApp

Apple, Google и Youtube, а сега и WhatsApp – легендарният инвеститор Sequoia Capital знае как да кешира инвестициите си

    


25 души от България, Испания и Унгария задържаха за клониране на банкови карти

Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят. Това съобщиха от ДАНС на официалния си сайт. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят. Това съобщиха от ДАНС на официалния си сайт. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Адът на Путин: Украйна в пламъци

Западът трябва да заеме твърда позиция към украинското правителство и към руския лидер.

Гражданските вълнения често следват зловещо предсказуем модел. Това, което на пръв поглед изглежда разрешим спор, се превръща в конфликт, при което целите стават по-радикални, огорчението се натрупва и шансът за постигане на компромис се загубва. Такава беше ужасяващата траектория, следвана от Украйна, където започналите през ноември мирни протести прераснаха в грозно насилие. Центърът на Киев, една от големите европейски столици, се превърна в задушаваща военна зона тази седмица. Сгради и барикади бяха изпепелени, а десетки украинци бяха убити.

Въпреки разговорите за примирие между някои от участниците, ужасът може тепърва да стане много по-страшен. Кръвопролитието ще задълбочи разделението в страна, която винаги е била крехка, сложна държава. Една открита гражданска война продължава да е реална перспектива. Пряката отговорност за този кошмар носи Виктор Янукович, бандитският президент на Украйна. Но истинският мозък зад него седи в Кремъл: Владимир Путин.

Нито Изток, нито Запад

Територията, която в момента се нарича Украйна, има дълга и болезнена история като кървава гранична зона между Изтока и Запада. Но тя стана независима страна едва през 1991 г., след разпадането на СССР. Сглобена от земи на запад, които някога са били част от Австро-Унгария, с рускоговорещия изток и юг, новата държава винаги е била поставяна под съмнение. Оттогава украинската политика се характеризира с вътрешни борби и корупция - включително през годините след Оранжевата революция през 2004 г., мирно въстание, чиито надежди бяха пропилени от злопаметните му лидери. Много украинци имат чувството, че страната им е била превзета от корумпиран елит, който не може да бъде свален с обичайните демократични средства. Киев е един от малкото европейски градове, в които ЕС е синоним на добро управление и върховенство на закона.

Именно отхвърлянето на търговско споразумение с ЕС през ноември от страна на Янукович, в замяна на непрозрачно споразумение с Русия, доведе до началото на размириците. Скоро след това протестиращите поискаха оставката му, а Янукович и руската пропаганда ги наричаше терористи. Защо, след три месеца на сприхави сблъсъци убийствата започнаха тази седмица, е неясно. Но повечето от тях бяха извършени от хората на президента.

Отговорът на Запада трябва да бъде твърд. Президентските довереници заслужават забраните за визи и замразяването на активи, които САЩ наложиха, а ЕС обмисля. Янукович трябва да обуздае войските си и, ако може, цивилните бандити, които са отговори за голяма част от насилието. Но протестиращите, ако искат да избегнат истинска кървава баня, също трябва да направят компромис - да напуснат символичната си база на киевския площад “Независимост” и другите сгради, които окупираха. Най-добрият вариант за двете страни би бил те да създадат преходно коалиционно правителство.

Следващите президентски избори са през 2015 година, но те би трябвало да се проведат тази година, за предпочитане без Янукович. Режимът му се характеризираше с ширеща се шуробаджанащина, преследване на политическите му противници, подчиняване на медиите и подкупване на съдилищата, а сега завърши с клане. Но трудно ще бъде той да бъде отместен. С телосложението на охранител в бар, той се извърта като невестулка; вероятно ще опита да се измъкне от всички обещания, които поеме, след като реши, че кризата е отминала. Ако това се случи, олигарсите, които подкрепяха властта му и които могат да загубят много от тази лудост, трябва да го принудят да напусне.

Какво трябва да последва е по-неясно. Практически всички украински политици са се дискредитирали, включително изпратената в затвора опозиционна лидерка Юлия Тимошенко. Протестиращите нямат ясен лидер - една от причините, поради които насилието може да се окаже трудно за спиране. Трудно е да си представим появата на кандидат, който да преодолее дълбоките разломни линии в украинското общество. Янукович ...

ГЕРБ настоя парламентарна проверка за оградата по границата

ГЕРБ поиска в петък временна парламентарна комисия да провери разходите около строителството на оградата по част от границата с Турция. Депутатът от ГЕРБ и бивш военен министър Валентин Радев критикува координацията между Министерството на отбраната и МВР, изненадващото оскъпяване на съоръжението, липсата на прозрачност и забавянето на проекта. "От последното заседание на МС стана ясно, че парите за оградата станаха от 5 млн. лв. на 9 млн. лв. и то се изгражда по идеен проект на вътрешното министерство. Нашият въпрос е как стана така и кои са изпълнителите на проекта, че сумата нарасна почти двойно", заяви Радев. Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че "оградата вече е трябвало да бъде готова, но се оказало, че тепърва ще се строи". "Изграждането на тази ограда беше една от спешните мерки за ограничаване на миграционния натиск, тя трябваше да бъде готова на 1 март, а сме свидетели как тепърва започва да се строи. В същото време командированите полицаи, които са като жива ограда, струват на българския данъкоплатец по 80 хиляди лева на ден или 2.5 млн. на месец", заяви Ненков. Правителството реши да строи "на тъмно" съоръжението, което ще "глътне" около 10 млн. лева при първоначално планирани около 5 млн. лева. Заради спешността на проекта МО вече избра без конкурс пет фирми, които да си разпределят 8 млн. лева за доставките на материалите. Около проекта тлее скандал, след като в петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна ревизия на финансовия разчет за строителството. От стенограмата на миналото правителствено заседание стана ясно, че МВР и военното министерство си прехвърлят отговорността за оскъпяването на съоръжението. "Само искам да внеса една яснота. Първоначално идейният проект е разработен от Министерство на вътрешните работи на база подобно на това, което е съоръжението в Гърция. Остойностяването на този проект първоначално и прогнозата колко би струвал, не е на експертите от Министерство на вътрешните работи", заяви тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев. Военният министър Ангел Найденов обаче публично обяви, че за оскъпяването и забавянето на проекта носи вина МВР, които са усложнили проекта и е отговорно за процедурите по Закона за устройство на територията. "Министерство на вътрешните работи нито е проектантска организация, нито нищо. Пое ангажимента да придвижи документите. Сега ако трябва отново някакви два месеца да вървим към нова промяна в проекта, изкарване на нови разрешения, то ще стане август месец и ние няма да сме наникъде", обясни от своя страна Йовчев.

ГЕРБ настоя парламентарна проверка за оградата по границата с Турция

ГЕРБ поиска в петък временна парламентарна комисия да провери разходите около строителството на оградата по част от границата с Турция. Депутатът от ГЕРБ и бивш военен министър Валентин Радев критикува координацията между Министерството на отбраната и МВР, изненадващото оскъпяване на съоръжението, липсата на прозрачност и забавянето на проекта. "От последното заседание на МС стана ясно, че парите за оградата станаха от 5 млн. лв. на 9 млн. лв. и то се изгражда по идеен проект на вътрешното министерство. Нашият въпрос е как стана така и кои са изпълнителите на проекта, че сумата нарасна почти двойно", заяви Радев. Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че "оградата вече е трябвало да бъде готова, но се оказало, че тепърва ще се строи". "Изграждането на тази ограда беше една от спешните мерки за ограничаване на миграционния натиск, тя трябваше да бъде готова на 1 март, а сме свидетели как тепърва започва да се строи. В същото време командированите полицаи, които са като жива ограда, струват на българския данъкоплатец по 80 хиляди лева на ден или 2.5 млн. на месец", заяви Ненков. Правителството реши да строи "на тъмно" съоръжението, което ще "глътне" около 10 млн. лева при първоначално планирани около 5 млн. лева. Заради спешността на проекта МО вече избра без конкурс пет фирми, които да си разпределят 8 млн. лева за доставките на материалите. Около проекта тлее скандал, след като в петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна ревизия на финансовия разчет за строителството. От стенограмата на миналото правителствено заседание стана ясно, че МВР и военното министерство си прехвърлят отговорността за оскъпяването на съоръжението. "Само искам да внеса една яснота. Първоначално идейният проект е разработен от Министерство на вътрешните работи на база подобно на това, което е съоръжението в Гърция. Остойностяването на този проект първоначално и прогнозата колко би струвал, не е на експертите от Министерство на вътрешните работи", заяви тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев. Военният министър Ангел Найденов обаче публично обяви, че за оскъпяването и забавянето на проекта носи вина МВР, които са усложнили проекта и е отговорно за процедурите по Закона за устройство на територията. "Министерство на вътрешните работи нито е проектантска организация, нито нищо. Пое ангажимента да придвижи документите. Сега ако трябва отново някакви два месеца да вървим към нова промяна в проекта, изкарване на нови разрешения, то ще стане август месец и ние няма да сме наникъде", обясни от своя страна Йовчев.

25 души са арестувани в България, Испания и Унгария за източване на банкови карти

Пресечена е незаконна дейност на престъпна група с електронни платежни документи на територията на няколко държави по света, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. 14 души са задържани в Испания, 10 в България и един в Унгария в рамките на съвместна операция с участието на Испания, България и Интерпол.

Станишев: Важно е рестартирането на икономиката в ЕС

/КРОСС/ Манифестът, който беше одобрен като проект и предстои да бъде разглеждан и гласуван на предстоящия конгрес в Рим, е важен както за Европа, така и за България. Той е озаглавен „Към нова Европа" и показва ясно и основните посоки и политики и конкретните ангажименти на европейската социалдемокрация за промяна на ЕС. Тази промяна е необходима в т.ч. и на България. Това заяви Сергей Станишев, президент на ПЕС и лидер на БСП, пред журналисти в парламента по повод приключилото вчера обсъждане на Манифеста на ПЕС. „На първо място като политика и ангажимент е изведено заетостта, създаването на работни места. С оглед на това в манифеста е заложено пълното прилагане на нашата инициатива по плана за младежка гаранция, с ясен ангажимент за съществено увеличаване на бюджета на тази инициатива, който към момента е 6 млрд. евро и включването на всички млади хора до 30 годишна възраст във възможностите за използване на програмите за младежка заетост", обясни Станишев. По неговите думи във връзка с това се планира въвеждане на силни правила за гарантиране на еднакво заплащане за еднаква работа в ЕС, в т.ч. достойни минимални заплати в цяла Европа, което се установява или чрез закон, или чрез колективно договарянe. Според него важен приоритет е рестартиране на икономиката в ЕС, като основен инструмент за растеж и заетост. „И тук водещото е политика на реиндустриализация на ЕС и всички страни-членки

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ оглави НОИ

На свое заседание, проведено на 21 февруари 2014 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт избра председател и двама заместник-председатели, съобщиха от институцията. 

За председател бе избран Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ На свое заседание, проведено на 21 февруари 2014 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт избра председател и двама заместник-председатели, съобщиха от институцията. За председател бе избран Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", от квотата на представителните организации на работниците и служителите, участващи в ръко

Започват безплатни обучения за фермери


Фермери и собственици на гори ще се обучават безплатно на растениевъдство, лесовъдство и животновъдство, съобщи пресслужбата на фонд "Земеделие".

Одобрените по Програмата за развитие на селските райони обучаващи организации вече набират кандидати за курсове и информационни дейности. Те са финансирани по мярка 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания". 

Обучението ще включва и теми като проблемите по опазване на околната среда...

Разбиха международна престъпна група, ощетила граждани с над милион евро (снимки)

Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят. Това съобщиха от ДАНС на официалния си сайт. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Съвместен екип за разследване между България, Испания и ЕВРОПОЛ разби престъпна група, действала на територията на цял свят. Това съобщиха от ДАНС на официалния си сайт. С дейността си престъпната организация е спечелила над един милион евро и е причинила щети на стотици граждани. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Условие за новата спогодба с Турция за превозите е 5-6 хил. разрешителни повече

Българското условие за подписване на нова спогодба с Турция за международните превози е увеличаването с 5-6 хиляди броя на разрешителните за наши превозвачи, извършващи курсове от и за трета страна. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от агенция "Фокус" в петък.   Той увери, че новият документ, заменящ споразумението от 1977 г., ще бъде широко обсъден с браншовите организации и в парламентарната транспортна комисия преди да бъде подписан.   Подписването на нова спогодба за международните превози на стоки и пътници между София и Анкара бе договорено в понеделник след продължила над шест часа среща между Папазов и турския му колега Лютфи Елван заради станалите дежурни проблеми с разрешителните за преминаването на камиони на двете страни през територията на другата.   "Тази услуга представлява износ на транспортна услуга от територията на Турция, така че колегите имаха претенции. Те поставиха много въпроси как ще се третира този въпрос. Мисля, че сме намерили детайлите вече", каза Папазов.   На 4 март ще има нови разговори по въпроса и по думите на транспортния министър българската страна няма да отстъпва от исканията си за увеличаването на контингентите от разрешителни, които ще бъдат от и за трета страна, както и отпадане на прелегализирането на превозите.   Двете страни са се разбрали българската електронна система да има автоматичен четец, който вкарва директно цифрите от разрешителното и оставя всички данни. Разрешителните ще бъдат с баркод и ще има автоматичен четец и в тяхната система, за да не се допускат грешки, обясни Папазов.

Чистка във фонд „Земеделие”?

От опозицията изразиха притеснения, че може да изгубим евросредства

Крадец глътна рядък розов диамант за $180 хил.

Крадецът бил задържан на летището в Мелбърн, при опит да напусне Австралия с рядък розов диамант в стомаха

Осветителните тела на светлото бъдеще

/КРОСС/ Светлината играе важна и решаваща роля за развитието на човечеството. Тя присъства в живота ни от дълбока древност - пещерният огън, факлите, свещите, Томас Едисон и електрическата му крушка от 1880-та, а днес - революционното LED осветление. Разнообразието от модели, цветове и размери на осветителните тела и начините, по които работят те в наши дни, е толкова голямо, че потребителите трябва да отделят наистина много време при избора и покупката им. А приложението им е още по-безгранично! LED осветителните тела, енергоспестяващите крушки, луните, луминисцентните лампи LED фенерите и прожектори са икономични, екологични, красиви, много по-дълготрайни (50 000 часа) от отдавна познатите ни „обикновени" крушки. Това са причините тези иновативни технологии да се предпочитат все по-често и масово от потребителите. Вече почти няма обществена сграда, дом, хотел или ресторант, които да не са се възползвали от новата светлина! Другото голямо предимство на светещите LED технологии е това, че те щадят очите, а в днешното ежедневие, препълнено с компютри, големи телевизори и телефони, това е особено важно. LED осветителните тела могат да се ползват и при широк диапазон от атмосферни условия - дъжд, вятър, много ниски и високи температури (от -25°C до 50°C). Те щадят околната среда, тъй като не съдържат вредни газове (CO2 емисии) и живак

Вълк се разхожда в хотел в Сочи /видео/

/КРОСС/ Видео с вълк, който се разхожда свободно по коридора на един от хотелите в олимпийското село в Сочи, шокира интернет. Клипът е дело на американската олимпийка Кейт Хансен, която побързала да го разпространи в профила си в Туитър с коментар под него - „Това какво е - вълк в моя коридор?". В 18-секундното клипче Хансен, гледно от над 1,7 млн. човека, се крие зад вратата на стаята си, снимайки сивия вълк с камерата на телефона си. Въпреки че видеото й се радваше на огромен интерес, малко по-късно стана ясно, че видеото е фалшиво. Оказало се, че спортистката просто е заснела коридора на хотела си, след което го е изпратила на телевизионния водещ Джим Кимел. Той от своя страна е направил студиото си да изглежда като хотелския коридор и е пуснал в него да се разхожда сив вълк. Заснел е видеото и го е изпратил на олимпийката. Това не е първата видео шега на водещия. През септември 2013 година той подготви друг клип, на който момиче, което танцува на маса, пада върху горящи свещи и се изгаря жестоко. Малко по-късно се оказа, че заснетото съвсем не отговаря на истината, а записът, гледан от над 15 млн. човека, е направен специално за неговото шоу. video:http://www.youtube.com/watch?v=3qZA-xOeQmE

Сергей Станишев: Няма да отстъпим по отношение на преференцията в изборите

Преди няколко дни видях социологическо проучване, според което 50% от българските граждани искат европейските избори да бъдат проведени по нов изборен кодекс, защото начинът, по който изборите се правеха по кодекса „Фидосова”, бяха безобразни, манипулирани, с много съмнения за нередности.

ЕК: Въпросът с трудовата миграция ще стане още по-важен

Въпросът с трудовата миграция ще стане още по-важен през следващите години. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, цитиран от БТА.   Действията за приспособяване към условията на нарастваща международна мобилност трябва да отговарят на нуждите и приоритетите на всички заинтересовани страни, се посочва в документа.   Това изисква по-добро използване на съществуващите инструменти като общи визови правила, се допълва в текста.   Добре управляваната миграция може да бъде от полза за всички - както за мигрантите, така и за приемащите страни, заявява по този повод еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана в съобщението.   Трябва да положим повече усилия, за да осигурим икономически растеж и конкурентоспособност в Европа, и да се справим съвместно със страните извън ЕС с отрицателните аспекти на миграцията като трафика на хора и незаконното превеждане на мигранти през граница, допълва тя.   Комисията отчита, че са необходими повече усилия по отношение на защитата на бежанците и правата на човека. По-добрата координация на дейностите по разселване на равнище ЕС и между държавите от Общността ще създаде условия за по-ефективно и по-бързо реагиране при кризисни ситуации, се посочва в доклада.   Допълва се, че по-лесното издаване на краткосрочни визи може да има положителни последици за развитието на страни извън ЕС, например за подобряването на възможностите за бизнес и търговските връзки с ЕС.   Възможностите на визовата политика на ЕС трябва да се използват максимално за насърчаване на икономическия растеж и културния обмен, допълва комисията. През идните седмици ЕК възнамерява да предложи изменения на визовия кодекс, за да се улесни допълнително влизането в ЕС на законно пътуващите и същевременно да бъде осигурено високо равнище на сигурност в Общността.

Защо Standard & Poor’s свали рейтинга на НЕК?

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s намали дългосрочния кредитен рейтинг на Националната електрическа компания от "BB-" на "B+". Перспективата остава негативна заради рисковете пред Българския енергиен холдинг като кредитор, от който зависи финансирането на дъщерното дружество.

Standard & Poor’s намали рейтинга на НЕК

/КРОСС/ Рейтинговата агенция Standard & Poor's намали дългосрочния кредитен рейтинг на Националната електрическа компания от "BB-" на "B+". При това перспективата остава негативна заради рисковете пред БЕХ като кредитор, от който зависи финансирането на дъщерното дружество. От S&P's аргументират решението си с тов, че НЕК е на загуба, която към края на октомври 2013 г. е възлизала на 96 млн. лв. Отрицателният финансов резултат се дължи на непълното компенсиране на компанията за това, че изкупува електроенергията на зелените централи на преференциални цени, както и на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от въглищни централи. В същото време НЕК е дължала над 800 млн. лв. за купена от ВЕИ централи електроенергия и други 215 млн. лв. по дългосрочни договори с тецове. Като причина за влошаването на финансовото състояние на компанията се посочват промените в закона за енергетиката и решението на ДКЕВР да намали цените на тока. Според S&P's НЕК дължи на БЕХ 960 млн. лв., а външните дългове на компанията възлизат на над 100 млн. евро. Върху перспективите за дружеството влияят и плановете за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене". Единственото, което дава подкрепа на рейтинга на НЕК е фактът, че компанията е монополист на пазара и собственик на почти всички високоефективни водноелектрически централи в страната.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване