Германия е подготвена за намаляване на доставките на руски газ

Германското правителство съобщи, че страната е "добре подготвена за евентуални проблеми с доставките" на руски газ и петрол в момент, когато действията на Русия в Украйна будят безпокойството на международната общност.

Адамек заговори, че вече иска мач с Пулев в Полша


Полският боксьор в тежка категория Томаш Адамек заяви, че би могъл да срещне Кубрат Пулев. Според думите му евентуалният мач може да се състои през септември.

Адамек обясни, че първо трябва да победи украинеца Вячеслав Глазков на 15 март. Едва след това може да се стигне до договарянето на мач с българина.

"Не изключвам мач с Пулев през септември, с който да определим претендента за титлата на Владимир Кличко. Всичко обаче зависи от компанията "К2" и от братята Кличко",...

Забраната на младежите до 15 години да се трудят не им помага

ЗОРНИЦА СЛАВОВА* 
През 1962 г. Робърт Хесен публикува есето си "Отражението на индустриалната революция върху жените и децата". Той посочва, че в периода 1750-1820 г. населението на Англия нараства двойно, а индустриалната революция набира скорост.
Много младежи, чиято основна заетост досега е била в земеделието, започват да се включват ЗОРНИЦА СЛАВОВА* През 1962 г. Робърт Хесен публикува есето си "Отражението на индустриалната революция върху жените и децата". Той посочва, че в периода 1750-1820 г. населението на Англия нараства двойно, а индустриалната революция набира скорост. Много младежи, чиято основна заетост досега е била в земеделието, започват да се включват

Изповедта на България

На великия български син Хр. Ботев, в знак на благоговение пред свещената му памет посвещавам си труда.     Слънцето отдавна, много отдавна бе нежно-нежно сторило поклон на природата и бе се закъпало в обширний океан на запад, този вечен враг на величествения изток. Демек - беше нощ, есенна нощ. В небесния океан се къпеха безброй звезди и царуваше величественост и тайнственост. Аз седях до полуотворения прозорец на стаята си, през който се вливаха хладни струи от нощния зефир. Умът ми се къпеше в бъдещето на милата ни родина България. Велика и славна бе бъднината на татковината ни и, докато бях пленен в нея, неусетно съм отлетял в царството на Морфей и съм заплувал в океана на сънищата. Сънувах чуден сън. И тъй, който има уши, нека слуша. I Сънувах градина, очарователна градина, която бе пълна с прелестни цветя и с дъбови и букови дървета, върховете на които се губеха в небесата. По райските недра на градината тържествено шумтяха речици, тихо и сладко-сладко бърбореха изворчетата, бистри като сълза. Градината плуваше в красота и в сладко-упоителна арома. Тя гърмеше от мелодичния концерт на птичките. Аз стоях подпрян о кичест дъб. Погледът ми се къпеше в красотата на градината. Бих стоял дълго време в това положение, ако да не се е разнесла една мелодична песен. Гласът бе ангелски. Слухът ми успя да улови думите на песента. Ето ги: Чуйте, врази мои! Богат съм аз - с райски красоти, с злато и елмаз

Сидеров: Днес сме поробени от западен колониализъм

В България изповядваме православни ценности. Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е и мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада.

Google надяна трибагреника за 3-ти март

Интернет търсачката Google ни поздрави за трети март - логото бе цветовете на българския трибагреник .

Над 100 задържани в Босна и Херцеговина

Над сто души са задържани до момента при мащабна полицейска операция на територията на цяла Босна и Херцеговина, предаде федералната телевизия в Сараево. В спецакцията участват над 2000 полицаи. Операцията започна в 6.00 часа тази сутрин.

Лудогорец пуска евтини билети за мача с Валенсия

София /КРОСС/ Евтини пуска българският шампион Лудогорец за мача си от осминафинала в Лига Европа срещу с Валенсия. Срещата ще се проведе на 13 март от 20.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".Билетите за сектор А и В ще са по 15 лева, а за Б и Г ще са по десет. Пропуските ще се продават от събота сутринта (8 март).Шампионите отчитат сериозен предварителен интерес и затова ще отворят каси в София, Пловдив, Бургас и Варна. В Разград ще работят касите на "Германос" и ОМВ. Очаква се билети да се продават и онлайн в eventim.bg.

Гайдари изпълниха химна на България

Варна /КРОСС/ Десетки гайдари от всички възрасти се събраха в Морската градина на Варна за празника 3 март, за да изпълнят колективно химна на Република България. "Всеки, който има гайда и милее за България, за нейното настояще и бъдеще, да дойде, за да покажем, че духът на войводи и хайдути е жив", призоваваха организаторите. Инициативата е на гайдарски състав "Диньо Маринов" във връзка с честването на Националния празник на България и 136 години от Освобождението. Град Варна е освободен на 27 юли 1878 г. Снимки: Булфото, всички права запазени

Бъдещата най-висока сграда в света

Кингдъм тауър ще бъде построена в Саудитска Арабия

    


Шипка отекна: "За България - смърт или свобода"

Стотици членове и симпатизанти на ВМРО изкачиха връх Шипка по случай 136-та годишнина от Освобождението на България.

Жителите на два русенски квартала посрещнаха националния празник на пътя

Русе /КРОСС/ Жителите на русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" посрещнаха националния празник 3 март на пътя от Русе за София. В продължение на два часа те за трети пореден ден блокираха международния път в района на х. „Приста" знак на протест срещу спрения от МОСВ проект за изграждане на канализация в двата квартала. С национални трибагреници и протестни плакати „Древен Рим е имал канализация, 2000 години по-късно ние копаем дупки", „И ние искаме да се къпем", „ В кенефа всички сме равни", те преградиха пътя, като уважиха молбата на полицията и на определени интервали пропускаха събралите се автомобили. През мегафон прозвуча и националния химн, като по този начин протестиращите отбелязаха националния празник. Както предварително бяха обявили, те настояваха за среща с областния управител Венцислав Калчев, от когото да чуят становището и вижданията на управляващите за проекта. След приключване на тържествената церемония по отбелязване на националния празник пред журналисти губернаторът обяви, че поради ангажименти няма да се срещне с протестиращите и че ще отправи покана към техни представители за официална среща утре в 15 ч., на която заедно с кмета да се изясни „кой крив, кой прав"

Euraxess тръгва на път в помощ на научните изследователи

Програмата ще бъде в България в края на март, за да представи възможностите за работа за младите учени

    


Теaтрална премиера на "Като две капки вода"

На 4 март в Сатиричния театър „Алеко Константинов” ще бъдат представени звездите от „Като две капки вода”, неразкритите участници и тяхното друго „аз”

Тетрална премиера на "Като две капки вода"

На 4 март в Сатиричния театър „Алеко Константинов” ще бъдат представени звездите от „Като две капки вода”, неразкритите участници и тяхното друго „аз”

Принц Джордж тръгва на първата си обиколка в чужбина

/КРОСС/ Следващия месец първородния син на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън и нейният съпруг принц Уилям - Джордж, ще се отправи на първата си обиколка в чужбина. Заедно с родителите си той ще посети Австралия и Нова Зеландия. Принцът все още няма годинка (роден е на 22 юли 2013 година), но любящите му родители не се страхуват да го поведат на такова пътешествие, тъй като с тях ще тръгне и квалифицирана медицинска сестра, която ще бъде с детето , докато Кейт и Уилям ще присъстват на официални събития. Пътуването, което ще продължи две седмици, е планирано за периода 7- 25 април.

Масово крадат кабели в страната

В Пловдив откраднали 93 м кабели от тролейбусната мрежа

Канят варненци да запалят свещичка в памет на Пламен Горанов

Днес се навършва една година от смъртта на Пламен Горанов. От 18.30 часа тази вечер варненци са поканени да се съберат, на мястото на което Пламен се самозапали, за да почетат паметта му, като запалят свещичка. Припомняме, на 20 февруари 2013 година Пламен се самозапали пред сградата на Община Варна в знак на протест срещу начина на управление на града.

Спират водата в няколко квартала на София в сряда

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, сряда, във връзка с отстраняване на авария на довеждащ во...

Билетите за Лудогорец - Валенсия в продажба от събота

Билетите за първия мач от 1/8-финалите на Лига Европа между Лудогорец и Валенсия ще бъдат пуснати в продажба в събота – 8 март в 10 часа.

Мая Манолова прогнозира, че ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от новия Изборен кодекс ще бъде отхвърлено от Народното събрание , прогнозира зам.-председателят на парламента Мая Манолова в понеделник в Кюстендил, цитирана от Дарик.   Парламентът ще заседава във вторник извънредно, за да обсъди върнатите от държавния глава текстове от кодекса.   "Той (Плевнелиев - бел. ред.) е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс", каза Манолова, която оглавяваше комисията, изработила проекта на кодекса.   По думите на Манолова, без да е съвършен, новият кодекс създава по-добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота.   Тя изрази надежда, че при структурирането на Централната избирателна комисия (ЦИК), където държавният глава има своите отговорности, той "ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените срокове в кодекса, за да може нормално и достатъчно рано да стане възможно избирането на новата ЦИК".

Манолова: Утре ще отхвърлим ветото

София /КРОСС/ Утре ще отхвърлим президентското вето. Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Както сме казали, евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората, добави тя. По думите й мотивите за ветото са несъстоятелни и очакванията са, че всеки един от тях ще бъде опроверган, както на заседанието на комисията така и по време на извънредното заседание на парламента."Да се надяваме, че поне в следващата фаза - структуриране на ЦИК, в която президентът има своите отговорности, ще се движи конструктивно и в съответствие със зададените в Кодекса срокове", каза още червената депутатка.      

Руснаци превзеха имотния ни пазар

Само за година над 10 000 руски граждани са станали собственици на жилища в България. Това заяви посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков. ...

Откриха врага на диетите

/КРОСС/ Британски учени установиха какво точно кара човек да се откаже от диетите и да започне отново да се тъпче. В изследването им са участвали 80 души, опитващи се да отслабнат или просто да контролират теглото си. Всички те са въвеждали в електронни дневници онези фактори и събития, които са оказвали влияние върху диетата им. Установено е, че за седмица желанието да нарушат режима си на хранене се е появило средно 11 пъти. А главен виновник за апетита се оказал алкохолът. След консумацията на алкохол около 50% от отслабващите са се нахвърляли върху храната, трупайки по този начин излишни килограми. Експертите твърдят, че хората най-често се отклонява от диетата си вечерно време, когато посещават ресторанти или вечерят в къщи със семейството си. В този случай, всеки втори се отказва от спазване на хранителния режим.

65-годишен симпатизант на "Атака" припадна на митинга

65-годишен симпатизант на "Атака" припадна по време на речта на лидера си Волен Сидеров на традиционния митинг на площад "Ал. Невски" за 3 март. 15 минути след него му прилоша и на втори активист, който също потърси лекарска помощ.

„Газпром”: Вълненията в Украйна може да доведат до прекъсвания в доставките на газ за Европа

„Газпром" не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. 

„Продължаващите политически вълнения в Украйна, които се задълбочават от неудовлетворителните икономически условия, може да доведат до прекъсвания в доставките за Европа", се казва в материали на газовия холдинг. „Газпром" не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. „Продължаващите политически вълнения в Украйна, които се задълбочават от неудовлетворителните икономически условия, може да доведат до прекъсвания в доставките за Европа", се казва в материали на газовия холдинг.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, сряда, във връзка с отстраняване на авария на довеждащ водопровод на ул. 420 кв. „Манастирски ливади” – изток, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в район „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, сряда, във връзка с отстраняване на авария на довеждащ водопровод на ул. 420 кв. „Манастирски ливади” – изток, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в район

„Атака“ е по-силна от всякога, хвали се Сидеров

С шествие националистите отбелязаха Освобождението на България

    


„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, сряда, във връзка с отстраняване на авария на довеждащ водопровод на ул. 420 кв. „Манастирски ливади” – изток, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в район „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 5 март, сряда, във връзка с отстраняване на авария на довеждащ водопровод на ул. 420 кв. „Манастирски ливади” – изток, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в район

„Газпром” не изключва прекъсвания в доставките на газ за Европа заради Украйна

„Газпром „Газпром" не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. „Продължаващите политически вълнения в Украйна, които се задълбочават от неудовлетворителните икономически условия, може да доведат до прекъсвания в доставките за Европа", се казва в материали на газовия холдинг.

Започва Великият пост

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни заговезни, започва Великият или Великденският пост. Това е най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината.   Великият пост в християнската религия припомня за четирийсетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.   Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни (най-вече от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата.   Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.   Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо - като местни и млечни продукти, олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.   Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.   През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.   През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.   Съботата от шестата седмица (Лазаровден) на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.   Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.   Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.   През годината има четири постни периода. Първият - най-дълъг и най-строг пост, е Великденският, чието начало всяка година се променя, но винаги започва седем седмици преди Великден. Вторият е Петровият пост. Третият е Богородичният пост, който винаги е от 1 до 15 август, когато се празнува голямата Богородица.   Четвъртият е Коледният пост - той започва от 14 ноември и продължава до 24 декември - Бъдни вечер, като и на самата бъдна вечер трябва да се пости.

Сидеров: Турция трябва да ни се извини

София /КРОСС/ Днес чувам глупости, че Русия не ни е освободила. Това е й мотивът на шествието ни. Не искаме Европейският парламент да ни налага гей бракове и кръвосмешения. Това не са наши ценности. Ценностите на българите са различни от тези на Запада. Тези неща няма кой друг да ги каже освен "Атака", заяви пред журналисти лидерът на „Атака" Волен Сидеров по време на митинг-шествието на партията по случай 3 март.Тук сме превзети и поробени от западния колониализъм. "Великият" Европейски съюз ни тъпче по всички параграфи и някой трябва да каже стоп, продължи лидерът на националистите. Сидеров не пропусна да отдели време и за политическите събития в страната. Той заяви, че от партията му дават срок на правителството до края на тази пленарна сесия да изпълни 10-те им точки. Чакаме да ги изпълнят иначе ще им покажем, че повече няма да управляват. Чакаме и ГЕРБ да вземат отношения. Трябва работа и действия, категоричен беше Сидеров. Нашите политици говорят на този ден за едно абстрактно Освобождение. Тях ги е страх да не им дърпат ушите от Анкара. България се е освободила от един геноцид и мракобесие, от което не можем да се възстановим и до днес. Турция трябва да ни се извини и да спазва коректност във всички едни отношения с нас, подчерта Сидеров и добави, че единствено "Атака" защитава националните интереси.

България отбелязва 3 март (Галерия)

Националният флаг беше тържествено издигнат пред паметника на Незнайния войн по случай 136 години от Освобождението на България от турско робство. Венец в памет на загиналите беше положен пред паметника на Незнайния войн в столицата от името на президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Тимошенко: Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ и Великобритания

Окупирайки Крим, Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ и Великобритания, които са гаранти на суверенитета на страната. Това заяви бившият премиер Юлия Тимошенко в обръщение към нацията. По думите й Владимир Путин разбира добре, че обявявайки война на властите в Киев, той я обявява също на гарантите на сигурностна в страната, а именно САЩ и Великобритания.

Волен с ултиматум към Правителството: Или изпълнява 10-те условия, или го бута

Волен Сидеров постави ултиматум на Правителството - или то изпълнява 10-те условия, които "Атака" му постави, или го бута. Това стана по време на митинг-шествието на националистите за национ...

Русия блокира флота на Украйна в Черно море

  Русия блокира флота на Украйна в Черно море Десантът на Русия към Украйна продължава с пълна сила, въпреки предупрежденията и опитите на политическите лидери от целия свят да вразумят Вла...

Орешарски поиска от Шипка единство поне в родолюбието

Премиерът Пламен Орешарски поиска от връх Шипка българите днес да са единни поне в родолюбието си. Той каза това в речта си по време на официалното честване на националния празник "Трети март&quo...

Граждани закичват президентството с ПИЖО Борисов и Росен ПЕНДАлиев

София /КРОСС/ От гражданска инициатива „За нов обществен договор" готвят поредната си проява. Утре, 4 март 2014 г., в 12 часа, под прозорците на Плевнелиев ще бъде показана специалната изборна мартеница „ПИЖО Борисов и Росен ПЕНДАлиев".Импийчмънт пойнт през тази седмица ще протече под мотото „Плевнелиев - здраво обвързан и силно оплетен в изборната плетеница на ГЕРБ".Гражданска инициатива „За нов обществен договор" продължава да настоява за оставката на Плевнелиев, защото става все по-активен участник в изборната кампания на страната на ГЕРБ. „Бойко милостиви, слушкам те и изпълнявам,народа да разединявам"- това е любимият рефрен на Плевнелиев от миналата Баба Марта досега, обобщиха от инициативата.  

Нашенци в Чикаго отбелязаха 3 март

Продължава традицията да се чества Денят на България

Гугъл: Честит трети март

Гигантът Google отново ни поздравява за трети март – Националния празник на България, чрез търсачката си google.bg.

За днешния празник логото на търсачката наподобява шевица в цветовете на българския трикольор. Днес се навършват 136 години от Освобождението на България. В цялата страна ще бъде отбелязан националният празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество. Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Страхотен наплив от хора в НИМ заради 3-ти март

До края на деня се очаква музеят да бъде посетен от 40 000 души

Тържествената смяна на караула пред "Дондуков" 2

Точно в 12.00 часа започна тържествената смяна на караула пред президентството по повод Националния празник – Трети март. Днес отбелязваме 136 години от Освобождението, предаде репортер на БГНЕС.

Много софиянци и гости на столицата бяха излезли специално, за да наблюдават тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на "Дондуков" 2.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

Гвардейската служба е много мъжка служба, тя не е никак лека. За това само по себе си говори и големият състав, все още неокомплектован в Националната гвардейска част.

Гвардеец се става трудно, тя е атрактивна служба, но и отговаря на редица изискванията – да има желязно здраве, да е висок 178 – 182 см., да тежи до 85 кг и да нямат видими белези по тялото.

Мисията на Националната гвардейска част днес е не само да представя най-добрите войнски традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.

Кризата в Украйна привлече вниманието върху златото

Ценният метал прескочи цена от 1 345 долара за тройунция

    


Панорамата се сдоби с бронзова фигура на Скобелев

Плевен /КРОСС/ Бронзова фигура на генерал Скобелев в цял ръст дари на Панорамата в Плевен „Южен поток България". Статуята на легендарния руски военачалник е висока 2,40 м. и е реплика на известната та творба на Ангел Спасов, изработена през 1946 г.Дарението е с неизмерима стойност и е от сърце, отбеляза Игор Йолкин, един от двамата изпълнителни директори на газовата компания. То е израз на почит към героизма на руските воини, дали живота си в Руско-турската война от 1877-1878 г. Това е и част от политиката на дружеството за подпомагане на общините, през чиято територия минава трасето на газопровода.„Вървим по график", лаконичен бе Йолкин в коментара си за отражението на събитията в Украйна върху изграждането на „Южен поток".Паметникът на Скобелев е поставен на централно място във фоайето на панорамата „Плевенска епопея". Фигурата ще стои на метри от кървавия редут „Кованлък", превзет под командването на Скобелев.    

Украински лидер вика терориста Умаров на помощ срещу Русия

Лидерът на десницата в Украйна Дмитрий Ярош се обърна за помощ към чеченския терорист Доку Умаров срещу Русия.

Съюз с раздвоена самоличност

Събитията в Украйна за пореден път показаха в колко лошо състояние се намира Европейският съюз институционално. Начинът, по който ЕС посредничи в преговорите между опозицията и управляващите в Украйна преди седмица, разкри за пореден път раздвоената самоличност на Съюза, особено по отношение на ...

Бургас е освободен без дори един изстрел на пушка

С молебен за благоденствието на свободна България, отслужен от местното духовенство и ритуал по издигане националния флаг на Република България, Бургас отбелязва 136 г. от Освобождението на страната ни от османско робство, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Освободителя на Бургас - ген. Лермонтов и паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморския парк.

Бургас, всъщност, е освободен без бой и без дори един изстрел на пушка. Градът е бил встрани от военните действия, но местните са били притеснени за развитието на войната. През това време, дезертирали турски войници и татари са започнали да грабят населението и да вилнеят. Бургас е бил малък по това време, едва около 5 000 души, но в него са живели гърци, турци, евреи, арменци и българи.

На 4 февруари 1878 г. са освободени Българово, ден по-късно – Айтос. На 6 февруари, летящият отряд на полк. Лермонтов влиза в Бургас. Летописецът на събитието, учителят Стоян Шивачев, разказва, че в града по обяд идва конницата на капитан Кукс и съобщава, че следобед в Бургас идва и руската войска. И турската войска, и местното турско население вече са напуснали града. Свещеникът Максим Фратев е бил начело на посрещачите, заедно с Никола Русалиев, видни първенци и трима чуждестранни консули. Полк. Лермонтов влиза в града с 30-ина кавалеристи и са посрещнати с хляб и сол. След това е отслужен благодарствен молебен в църквата "Свети Хач".

На следващия ден, ескадронът потегля да освободи Несебър и Поморие. Още на 7 февруари, делникът на свободен Бургас влиза в ритъм и градът избира Нико Попов за свой първи кмет.

В Бургас тази вечер отново ще се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България – 3 март, след като традицията бе прекъсната през последните две години. Строят на всички части от Бургаски военен гарнизон ще бъде на площада пред "Дружество на художниците" на ул. "Александровска" № 22. За тази цел площадът ще бъде украсен с жертвеници, символизиращи вечния огън, които ще бъдат запалени от факлоносци. Преди тържествената заря да започне ще бъдат почетени имената на загиналите за Свободата на България. Началото на ритуала е от 18.00 часа.

Половин час по-рано, в спортна зала "Никола Станчев" в ж.к. "Меден рудник", бургазлии ще могат да гледат концерт – спектакъла "В прослава на Свободата". В неговия сценарий се преплитат патриотични стихове, народни песни и танци и зрелищни мултимедийни пейзажи от България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване