Адвокати плачат: Нарушават закона с мярката за стрелеца от Лясковец

Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати. Това се казва в писмо на Български адвокати Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати. Това се казва в писмо на Български адвокати

Плевнелиев: Конфронтацията между партиите ще неглижира европейската тема

Конфронтацията между политическите партии ще неглижира европейския дневен ред, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел. Двамата са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Разбира се, то е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен и европейският дневен ред ще има своята тежест и в България“, заяви още Плевнелиев. Напредъкът на Югоизточна Европа в европейската интеграция и активната роля на България в подкрепа на страните от Западните Балкани също са били акцент по време на срещата. "България пледира за това Югоизточна Европа да остане във фокуса и от гледна точка на планирането до 2020 година, особено по отношение на свързаността на региона, която ще подкрепи неговата икономика“, каза още президентът. Държавният глава е на работно посещение в Брюксел за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която ще започне на 2 април.

10 000 са безработните българи в Германия

Броят на безработните българи в Германия достигна 10 000 души, което е с 65,6% повече от година по-рано, сочи предварителен доклад на германското...

Европа изисква от Украйна да се избави от екстремистите

/КРОСС/ Външните министри на Германия, Франция и Полша изискаха от Украйна да се избави от екстремистските групировки и да разследва проведените от тях актове на насилие, съобщи телевизия „Россия1". Франк-Валтер Щанмайер, Лоран Фабиус и Радослав Сикорски отправиха съвместно изявление. По тяхно мнение, без изкореняването на екстремизма, не може да става и дума за евроинтеграция на Украйна. Неформалната общност на външните министри на Германия, Франция и Полша бе учредена през август 1991 година във Веймар. Като гаранти на прекъснатото споразумение между Янукович и опозицията, Щанмайер, Фабиус и Сикорский могат да се разглеждат и като бащи-осиновители, и в същото време, като пленници на украинската политическа аномалия. От „Веймарския триъгълник" сигналите бяха разнообразни. „Ние трябва да подкрепим украинските власти, и в същото време да продължим диалога с Русия, - поясни външният министър на Франция Лоран Фабиус". „100 години след началото на Първата световна война, 75 след началото на Втората и 70 години след нейния край , а също и 25 години след края на „Студената война" - през този век няма място за променяне на границите, което може да доведе до нови конфликти",- обясни германският външен министър Франк-Валтер Щанмайер. „Ако лично мен питате, като външен министър, то аз мога да си представя форми на по-тясно сътрудничество в рамките на съвета НАТО-Украйна

Започва модернизацията на Централна жп гара София

Модернизацията на Централна жп гара София започва на 3 април, съобщават от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). ...

Връщат джамии и религиозни училища на кримските татари

/КРОСС/След анексията на Крим, кримските татари ще могат да си върнат отнети джамии и религиозни училища, според нов закон за сградите с религиозно значение, предаде ИТАР-ТАСС. Това е обещал председателят на Съвета на мюфтиите в Русия Равил Гайнутдин, който е посетил в края на март много от храмовете и смята, че са в много лошо състояние. Той заявява също така, че мюсюлманската общност е решена да се бори срещу радикалните ислямски настроения в полза на умерените мюсюлмани, така както по думите му е правил досега и главният мюфтия на Крим, когото смята за разумен мъж. Гайнутдин е убеден, че Русия е направила много за духовното и културно развитие на мюсюлманите. По-рано бе съобщено, че татарите обмислят да изпратят до новата власт на полуострова искане за обособяване на собствена национална териториална автономия. Кримските татари, мнозинството от които се противопоставяха на присъединяването на Крим към Русия, искаха да проведат собствен референдум на 29-и март.  

ЦРУ: България е на шесто място в света по смъртност

България е на шесто място в света по показателя "смъртност" в годишния доклад "Световна книга на фактите" на ЦРУ от март 2014-а година, публикуван на интернет страницата на Агенцията, съобщава БНР.

За пореден път Централното разузнавателно управление на САЩ издава своя традиционен годишен сборник, в който дава факти, данни и прогнози за развитието на отделните страни по света на основата на демографски, икономически, социални, здравни и други показатели.

В раздела си за България ЦРУ отрежда сравнително "челно" място в класациите за страната ни единствено по показателя "смъртност" сред населението на 1 000 души. С показател 14,30 на хиляда души България е на 6-о място по смъртност в света. Пред нас са Южна Африка /17,49/, Украйна /15,72/, Лесото /14,91/, Чад /14,56/ и Гвинея Бисау /14,54/. Непосредствено зад България по смъртност са Афганистан /14,12/, Централна Африка /14,11/, Сомалия /13,91/ и други. Трите страни с най-ниска смъртност в света на 1000 души сред изследваните 225 държави са Обединените арабски емирства/1,99/, Кувейт /2,16/ и Бахрейн /2,67/.

България е на 229-о място в света по дефицит на ражданията над смъртните случаи - тук показателят е 0,83 на сто. Зад нас са само страни като Молдова и Сирия. Страната ни е на 210-о място в света по средния годишен брой на ражданията - едва 8,92 на 1000 души. Първите 10 страни с най-висок показател на раждания са африкански или азиатски, като номер едно е Нигер - 46,12 на 1000 души, а десета позиция заема Афганистан - 38,84 на хиляда души.

По средна продължителност на живота страната ни е класирана на 112-о място със средно 74,3 години, от които 70,7 - за мъжете и 78,1 - за жените. По този показател най-дълголетни са жителите на Монако - 89,5 години. Следват хората от Япония, Макао и Сингапур - средно по 84 години; Сан Марино - 83 години; Австралия, Андора, Швейцария, Хонконг - по 82 години и други.

Страната ни е на 108-о място в света по процент на средствата за образование - 4,1 на сто от БВП /за 2010-а г./. По този показател зад нас са страни като Русия, Гърция, Таджикистан, Кувейт и Египет.

В областта на младежката безработица страната ни е на 32-ро място в света, като у нас сред 15-24-годишните младежи безработните млади са 28,1%. По този показател най-много безработни младежи са регистрирани в Босна и Херцеговина - близо 63 на сто, Косово и Гърция - по 55 на сто, Македония и Испания - по 53 на сто.

По общи разходи за здравеопазването като процент от БВП страната ни заема 73-та позиция със 7,6 на сто /данните на ЦРУ са за 2010-а г./. По този показател най-висок дял за здравеопазване от БВП се отделя в Либерия - 19,50 %, Сиера Леоне - 18,80 на сто и САЩ - 17,90 %, като за тях данните са от 2011-а година.

Ето и някои икономически показатели, по които ЦРУ класира страната ни: по годишен процент на увеличение на промишленото производство /включва се производство, минно дело и строителство/ - България заема 151-во място с 1% ръст за 2013-а година.

По класацията на общата работна сила заемаме 113-а позиция с 2,551 милиона работещи българи за 2013-а г. По този показател на челно място са: Китай - 797 милиона работещи, Индия - 487 милиона, Европейски съюз - 231 милиона, САЩ - 155 милиона, Индонезия - 120 милиона и Бразилия - 107 милиона работещи.

Финансистът Виктор Папазов се кандидатира за евродепутат, издигнат от инициативен комитет


Бившият председател на съвета на директорите на борсата (БФБ) Виктор Папазов ще се кандидатира като независим в изборите за евродепутати на 25 май.

Той ще оповести кандидатурата си в неделя, ще представи и "своите 10 идеи за една друга Европа – Европа и за хората".

За да бъде издигнат независим кандидат, до 14 април в ЦИК трябва да се регистрира инициативен комитет от трима до седем души. При регистрацията си инициативният комитет трябва да внесе депозит от 100 лв. Самият...

Спасяването на последните осем храста синя хвойна в Странджа


Едва осем храста от редкия вид синя хвойна (Juniperus communis L.) са оцелели в едно от последните му естествени находища в Югоизточна България. Става сума за местността Градището в Природен парк "Странджа". Предполага се, че откритите там застрашени от изчезване храсти са на около 140 години и че са се запазили генетично непроменени от дълбока древност, когато видът е бил широко разпространен в Странджа.

Съхранението и възстановяването на находището е от съществено значение и поради...

"Ало, мамо", казват над половината от жените

Около три четвърти от анкетираните доверили, че първо звънят на майките си, независимо дали са получили добри или лоши новини

Икономисти: Фирмите ще продължат да дават кредити с високи лихви, но в сивия сектор

Таванът върху лихвите по кредитите ще развие сивия сектор, предупреждават икономисти. В предаването „Здравей, България” Емил Хърсев, Васил Кендов и адвокат Светослав Димитров коментираха решението, взето от депутатите на първо четене, да се въведе таван от 50 % на годишните разходи за лихви и такси по потребителските заеми.

При масова приватизация Гърция ще има стабилен икономически растеж

За разлика от добрите очаквания за Гърция, прогнозите за България не са добри и предстоят предсрочни избори, твърди анализаторът Красен Станчев в интервю за GRReporter.

прочети повече

Полша поиска преразглеждане на цената на руския природен газ

Полша ще проведе преговори с „Газпром” за промяна на цената на доставяния от компанията природен газ, съобщи РИА Новости, като се позова на изказване на вицепремиера и министър на ...

Млад мъж блъснал бременна жена и избягал

Инцидентът е станал в котленското село Градец. Полицията е установила и задържала извършителя в доста кратки срокове. Инцидентът е станал на 1 април.  В 21,35 часа от тел. 112 е получен сиг...

Яжте като предците си и ще отслабнете

Най-добрият начин за една жена да се отърве от излишните килограми е като се храни, така както са го правили предците й в Каменната ера, твърдят учени. Подобна диета основно се съсредоточава около пл...

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Великден

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак през периода на Великденските празници, от 7 април (понеделник) "Холдинг БДЖ" ЕАД въвежда предварителна продажба на билети...

Двама нетрезвени водачи са задържани в Шумен

Около 00:30 часа в град Смядово на кръстовището на ул. „Преслав" и ул. „Георги Димитров" е спрян за проверка лек автомобил „Форд" с шуменска регистрация,...

Какви работници ще се търсят след кризата?

Последствията от тази криза, която вече наричаме “Кризата”, вероятно ще оставят отпечатък върху целия ХХI век.
Какво донесе кризата на българския пазар на труда?
- Разви се несигурност на работните места в дългосрочен план;
- Младите хора все по-често работят на краткосрочни договори, при по-лоши условия на труд;
- Голяма част от новите работни Последствията от тази криза, която вече наричаме “Кризата”, вероятно ще оставят отпечатък върху целия ХХI век. Какво донесе кризата на българския пазар на труда? - Разви се несигурност на работните места в дългосрочен план; - Младите хора все по-често работят на краткосрочни договори, при по-лоши условия на труд; - Голяма част от новите работни

Работещи в ТЕЦ "Варна" излизат на протест днес


Работници и служители на ТЕЦ Варна излизат на протест в 15.30 ч. днес. Това съобщиха от централата на КНСБ в града, а по-късно новината бе потвърдена и от членове на КТ "Подкрепа", които също ще протестират.

Служителите на топлоелектрическата централа ще поискат да бъде намерено решение за спасяване й чрез спешна модернизацията й запазване на работните места в нея.
За да продължи работата си, ТЕЦ Варна трябва да бъде снабден със сероочистваща инсталация, с която да отговори на...

Яценюк се надява на скорошна среща между РФ и Украйна

/КРОСС/ В понеделник заместникът на руския външен министър Сергей Лавров, Григорий Карасин заяви, че новата среща на министрите на двете страни засега не се планира, съобщи РИА Новости. От своя страна обаче, украинският премиер Арсений Яценюк се надява на скорошна среща на външните министрите за обсъждане на ситуацията с Крим. „Министрите на външните работи на Украйна и Русия, трябва да се срещнат в най-близко време във формата на контактна група, която бе предложена преди три седмици", каза Яценюк.Напомняме, че последната среща между министрите на МнВР на Русия и Украйна Сергей Лавров и Андрей Дещиц се състоя на 24 март в Хага.

Животът под вода, както никога не сте го виждали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Може и да сте виждали невероятни снимки от подводния свят преди, но никога не сте виждали нещо подобно. Студентът Даниел Ступин от университет в...

Продължаваме с усилията си за бежанците, уверява президентът

Балканите са пример за мир и интеграция, смята Плевнелиев

    


Пълен хаос преди двубоя България-Гърция за купа Дейвис

Почитатели на Григор Димитров обикалят Атина, за да търсят билети за мачовете, Гръцката федерация по тенис още не е отпечатала билетите

прочети повече

Комисия за оградата на границата с Турция няма да има

/КРОСС/ Анкетна комисия, която да разследва изразходването на бюджетни средства за 30-километрова ограда на границата с Турция, не е нужна, защото изпълнението на проекта е контролирано от всички обществени институции, смята министърът на отбраната Ангел Найденов.  Парламентът днес обсъжда искането на ГЕРБ за временна комисия. Според партията изпълнението на проекта е забавено и оскъпено от 5 на 9 милиона лева. От ГЕРБ питат правителството защо иска да открадне пари на българския данъкоплатец. Партия "Атака" също не подкрепи създаването на комисията. Венцислав Лаков заяви, че така ще се забави строителството на важното гранично съоръжение. Ясно е, че има някои допуснати нарушения, за които има съответно наказани виновни. Проблем няма. Няма и защо парламентът да се занимава с тези въпроси, каза депутатът.  От БСП смятат, че не парламентът трябва да се занимава с темата и с това как се изпълнява проекта. Защото имайте предвид, че още една бежанска вълна, когато ни залее, тези пет милиона, за които спорим тук цяла сутрин, ще ни се сторят като пролетна ваканция, коментира Страхил Ангелов от левицата.  Председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков от ДПС подчерта, че е направена сериозна проверка за изпълнението на проекта за граничното съоръжение: Поръчката е одобрена с решение на агенцията за обществените поръчки, който иска да краде по този начин ли ще постъпи

Задържаха мъж от Белослав за телефонни измами

Вчера е бил задържан 53-годишен мъж от Белослав за извършване на две телефонни измами, регистрирани през месец март. Той е неосъждан. В единия от случаите мъжът е въвел в заблуждение 81-годишна жена от с. Кичево, която предава сумата от 3400 евро и 2000 лв.

20 млн. лв., раздадени за спортни съоръжения, притесниха ГЕРБ

Оплакват се от разпределението на държавни средства по неясни критерии

Майка заряза двумесечното си бебе

Полицията в Кирково издирва майката на двумесечно бебе, което го изоставила в постройка в землището на село Домище. 29-годишната З.Я. пристигнала със семейство, което работи във ферма в кирковското село. В края на март младата майка си тръгнала, без да предупреди по-възрастната двойка и оставила пеленачето самичко. За случая са уведомени служителит Полицията в Кирково издирва майката на двумесечно бебе, което го изоставила в постройка в землището на село Домище. 29-годишната З.Я. пристигнала със семейство, което работи във ферма в кирковското село. В края на март младата майка си тръгнала, без да предупреди по-възрастната двойка и оставила пеленачето самичко. За случая са уведомени служителит

Ева Янева се връща в националния отбор по волейбол (видео)


Ева Янева и Елена Колева, две от най-силните и опитни български волейболистки, ще се завърнат в националния отбор, съобщи новият селекционер Владимир Кузюткин.

Двете не бяха част от селекцията на неговия предшественик Марчело Абонданца през миналата година, тъй като Янева имаше здравословни проблеми, а Колева не попадна сред избраничките му.

Кузюткин, който пое отбора наскоро, увери, че това са две от момичетата, които познава най-добре и лично. Руският специалист се...

Тимбърлейк измести Бекъм като най-стилен мъж

В класация на стилните икони сред мъжете 38-годишният Бекъм отстъпи челната позиция на 33-годишния Тимбърлейк

Ева Янева се връща в националния отбор по волейбол


Ева Янева и Елена Колева, две от най-силните и опитни български волейболистки, ще се завърнат в националния отбор, съобщи новият селекционер Владимир Кузюткин.

Двете не бяха част от селекцията на неговия предшественик Марчело Абонданца през миналата година, тъй като Янева имаше здравословни проблеми, а Колева не попадна сред избраничките му.

Кузюткин, който пое отбора наскоро, увери, че това са две от момичетата, които познава най-добре и лично. Руският специалист се...

Пътят на 15-годишния Джейк Барнет от връзването на обувки към Нобеловите награди


Ако историята започва с това, че на две години на едно дете е поставена диагноза аутизъм, никой не очаква да завършва със свръхпостижения, научни степени и суперлативи.

Но точно така се развива историята на Кристин Барнет, разказана в "Искрата" - трогателна история за кошмарната битка на една майка да измъкне детето си от мрака на заболяването и да му помогне да изкачи собствените си върхове. 

"Искрата"  излиза на пазара от издателство "Софтпрес". Преводът от...

Аню Ангелов: България да поиска НАТО да разположи изтребители у нас

Бившият военен министър Аню Ангелов предложи България да поиска от НАТО да разположи изтребители Ф-16 в авиобазата "Граф Игнатиево". Той посочи, че България не трябва да чака САЩ или НАТО да поискат разполагането на сили на НАТО на наша територия като предпазна възпираща мярка.   "България, по примера на Полша и Румъния, би следвало да инициира консултации в Североатлантическия съвет по член 4 на Вашингтонския договор за разполагане на Ф-16 на летище Граф Игнатиево за усилване на възможностите за охрана на българското въздушно пространство. Може да се поиска и по-пълно съвместно използване от САЩ и българските въоръжени сили на съоръжението в Ново село, както и използване на българско пристанище от Подвижната военноморска група на НАТО"", коментира Ангелов във Фейсбук.   "Безусловно увеличаването на разузнавателните полети на Русия по протежение на българската граница на въздушното ни пространство над Черно море е силно обезпокоително. От една страна се изразходва увеличен ресурс от полетни часове на МиГ 29 и, естествено, се намалява разполагаемият ресурс за подготовка и приучване на летците, които не са подготвени да носят бойно дежурство. По този начин се съкращава и без това малкият междуремонтен ресурс от време за работа на двигателите и на другите елементи от авиониката. Не трябва да се забравя, че ремонтът и доставката на резервни части изцяло зависят от "добрата" воля на Русия. От друга страна, от военната практика е известно, че рязкото увеличаване на разузнавателни полети могат да се разглеждат и като предвестник на други, далеч по-опасни за страната ни, действия", казва още Ангелов във Фейсбук.   САЩ вече взеха решение да засилят военното присъствие в Румъния, а Полша призова НАТО за по-сериозно присъствие на нейна територия.

Стачката на Lufthansa засяга и полетите София – Франкфурт и София – Мюнхен

Първоначалните оценки сочат, че стачката ще струва между 40 и 50 млн. евро на авиопревозвача

    


"Десният сектор" няма сериозно политическо бъдеще в Украйна

/КРОСС/"Десният сектор" няма сериозно политическо бъдеще в Украйна, смята Антон Шехевцов от Университетския колеж в Лондон. Пред БНР той коментира: „Десният сектор" изигра своята роля по време на Евромайдана, но не бих казал, че това беше ключова роля. Поради това, че това е дясно радикално движение, регистрирано като партия, то привлече по-голямо внимание от страна на медиите. От страна на тази партия беше извършен един добър пиар ход. Значението на „Десния сектор" не е толкова голямо, колкото говорят за това медиите. След смяната на властта в Украйна „Десният сектор" не получи постове в правителството и другаде. Сега консенсусът в обществото е склонен да разглежда доста негативно ролята на „Десния сектор", тъй като има сериозно подозрение, че „Десният сектор" изпълнява някакви поръчки, ако не от Москва, то от предишната власт в Украйна за дискредитиране на украинската революция, за дискредитиране на нейния демократичен характер. Не смятам, че „Десният сектор" има някакво сериозно политическо бъдеще. Военен сценарий е възможен единствено при условие, че руските войски навлязат в територията на континентална Украйна, прогнозира Антон Шехевцов и уточни: В този случай въоръжените сили на Украйна ще окажат достатъчно сериозна съпротива. В този случай руските войски трябва да се сблъскат с много сериозна партизанска война

Съдебните заседатели искат актуализация на възнагражденията и дълги мандати

/КРОСС/Съдебни заседатели заявиха, че институциите неглижират проблемите им. Емилия Николова - председател на Съвета на съдебните заседатели при Софийския градски съд (СГС), посочи, че от 2012 г. от съветите на съдебните заседатели в столичните съдилища са изпратили 11 писма до институциите. По думите й било е отговорено на четири от тях. Съдебните заседатели са възмутени от "арогантното безразличие" на Висшия съдебен съвет, който дори не ги е уведомил за становището си, а писмата им са били приети единствено за сведение или препратени до Министерството на правосъдието. Сред основните проблеми на заседателите са, че нямат действаща наредба, която ясно да регламентира дейността им. Емилия Николова посочи, че последните три наредби, които касаят съдебните заседатели, уреждат единствено избора и отвода им, възнаграждението им и задължението да се явяват в прилично облекло. Тя добави, че заседателите настояват за нормативен документ, който да регламентира правата, задълженията и отговорностите им. Николова смята, че трябва да се въведе и обучение на съдебните заседатели. Тя посочи, че през последния мандат в СГС от 250 съдебни заседатели, новоизбрани са били 200. По думите й може би около 90% от тези хора никога не са влизали в съд. Заседателите искат и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са между 5,35 лв. до 6,64 лв. на час в София, в зависимост от съда, в който работят

L'Oréal бойкотира германските магазини Aldi

Причината за решението, от което ще се възползва местният конкурент Beiersdorf, е ожесточената ценова война

    


Примата Лили Иванова тръгва на турне

Примата на българската естрада Лили Иванова тръгва на национална обиколка заедно с музикантите си. Турнето им ще обиколи 10 града в България,...

От утре започва ремонтът на Централна жп гара София

Началото на строителните дейности за рехабилитацията на Централна жп гара София ще бъде дадено на 3 април, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС-Централна гара София", а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение Началото на строителните дейности за рехабилитацията на Централна жп гара София ще бъде дадено на 3 април, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС-Централна гара София", а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение

Таванът на разходите по заемите ще развие сивия финансов сектор

Промените в Закона за потребителския кредит, приети в края на миналата седмица, предизвикаха критиките на експертите и съмненията, че замисълът на вносителите - да се ограничи "своеволието на кредитните институции да оскъпяват заемите с различни такси и с непрозрачно образуване на лихвата", няма да се осъществи. Няма да бъдат "ударени" и фирмите, отпускащи бързи кредити, които наводниха пазара с услугите си в последните месеци.   Самият основен вносител на законопроекта, депутатът от левицата Румен Гечев, също не е доволен от внезапно вкарания и приет текст, който слага таван на всички разходи по обслужването на кредита, включително с лихвите, до 50% от стойността на кредита.   Критики към текстовете изказаха и редица експерти.   В сряда пред БНТ Румен Гечев защити повечето от приетите текстове в закона с аргумента, че с тях се въвежда "принципът на банкиране в ЕС и равновесие между банките и кредитополучателя". Той дори изрази и виждането, че самият променен закон трябва да влезе по-бързо в сила - един месец след обнародването му в Държавен вестник, а не три, както в момента се предвижда.   Гечев разкритикува изненадващо приетия текст за таван върху разходите по кредитите от 50%, внесен от съпартиеца му Георги Кадиев и подкрепен почти единодушно от депутатите от всички парламентарни групи.   "Таванът от 50% върху лихвите по кредитите не засяга кредитите, давани от банките. Този таван е за един малък сегмент от пазара - бързите кредити", каза Гечев, според когото обаче няма да се стигне до прегласуване на този текст.   "Това решение за таваните на лихвите ще е в услуга на тези, които перат пари и които искат да работят извън закона. Трябват мерки, регулиращи таксите при бързите кредити, както и такива, регулиращи произхода на капитала и лицензирането, необходимо е и включването на БНБ в този процес", продължи Гечев и напомни, че е имало предложение фирмите, които искат да получат лиценз за даване на бърз кредит, да депозират поне 5 млн. лв.   "Бюджетната, правната и икономическата комисии искахме този сегмент за бързите кредити да бъде решен с комплексни методи, но това не можа да стане. Ние сме наясно, че с този таван от 50% не се решава проблемът. Още от тази сутрин фирмите са намерили начин да заобикалят новите правила, като въвеждат по-висока такса. Вместо 10 лв. те вече искат примерно такса от 50 лв., за да отпуснат кредита", обясни депутатът.   Гечев защити още една от приетите промени - регулацията на образуването на лихвите. "Банките няма да могат сами да формират лихвите, те ще се формират на пазарен принцип, банките ще могат да формират само фиксираната част на лихвите. Това означава пълна прозрачност и всеки ще може да следи в медиите и в банката как се движат неговите лихви", каза той.   По същото време пред Нова ТВ финансистът Емил Хърсев напомни, че "лимитите на цените на определени продукти не вършат работа на който и да е пазар".   "Или таванът ще е твърде висок и тогава все едно го няма, или наистина ще въведе ограничение, което няма да е в интерес на кредитора и тогава продуктът ще изчезне. Ако някой сложи таван на месото 4 лв., месо няма да има“, даде пример Хърсев.   Председателят на Асоциацията на банковите клиенти Васил Кендов заяви, че "това е изолирана популистка крачка, която сама по себе си няма да даде резултат, а ограничението може да се заобиколи".   Кендов посочи, че миналата година е отбелязан ръст на бързото кредитиране от 35-40% въпреки медийните репортажи и многократните предупреждения, че лихвите са много високи. "Сега хората ще продължат да търсят такива кредити, а фирмите, които ги предлагат, ще минат в сивата икономика", предупреди той.   Според адвокат Светослав Димитров, за да има таван, той трябва да е икономически обоснован. При бързите кредити, където рискът е огромен, този таван няма как да работи. "За да се определи лимит, първо трябваше да се говори с потребители и с бизнеса", каза Димитров. И според него има риск част от сектора да мине в сивия сектор.   Хърсев напомни, че около 20% от получателите на бързи кредити никога не са си мислили да ги връщат.   Васил Кендов коментира и заложения нов принцип на образуване на лихвата при ипотеките на базата на индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.   "Преди кризата, когато икономиката работеше, EURIBOR беше стигнал 4-5%. Когато го включите (в лихвата - бел. ред.) на сегашната ниска стойност, след години при повишаване на индекса лихвите ще се повишат", прогнозира той. Според него законодателят отново давал възможност да има неясно формиране на лихви, като банките комбинират различни индекси.   Хърсев не се съгласи с него, като посочи, че изискването за обективна база при определянето на лихвите е една от смислените промени в закона.   Кендов коментира, че конкуренцията сваля цените – ако потребителят може свободно да отиде от една банка в друга, проблемите ще се изчистят. В момента това се ограничава от различни такси при искането на рефинансиране. Сега около 65% от хората не искат да чуят за кредит, а според отчета на БНБ потребителското кредитиране намалява през януари и февруари. За кого правим тези промени, попита той.   Според Ина Илиева, директор във фирма за бързи кредити, промените в Закона за потребителския кредит ще засегнат най-много хората в лошо материално положение, които най-често прибягват до бързи заеми. Пред бТВ тя каза, че "когато лихвите са ниски, ще бъдат засегнати основно хората с по-ниски доходи – те няма да получават лесно пари. За да минимизират риска, кредиторите ще отпускат по-трудно пари”.

Новата регулация в кредитирането може да влезе в сила до месец

Промените в Закона за потребителския кредит, слагащи таван на лихвите и разходите по кредита, може да влязат в сила до един месец, а не както сега е записано в текстовете - до три месеца. Това ще предложи един от вносителите на промените Румен Гечев, депутат от левицата и икономически вицепремиер в правителството на Жан Виденов.   Пред БНТ в сряда Гечев защити приетите до момента текстове в закона, като обясни, че с тях се въвежда "принципът на банкиране в ЕС и равновесие между банките и кредитополучателя".   Законът няма да се отнася за договори, които вече са подписани с банките, а ще важи за хората, които тепърва ще теглят кредити, напомни депутатът.   Той изрази резервите си към изненадващо приетия текст за таван върху разходите по кредитите от 50%. "Таванът от 50% върху лихвите по кредитите не засяга кредитите, давани от банките. Този таван е за един малък сегмент от пазара - бързите кредити", каза Гечев.   "Ние няма да предлагаме да се прегласува текстът за този таван. Това решение за таваните на лихвите ще е в услуга на тези, които перат пари и които искат да работят извън закона. Трябват мерки, регулиращи таксите при бързите кредити, както и такива, регулиращи произхода на капитала и лицензирането, необходимо е и включването на БНБ в този процес", продължи Гечев и напомни, че е имало предложение фирмите, които искат да получат лиценз за даване на бърз кредит, да депозират поне 5 млн. лв.   "Бюджетната, правната и икономическата комисии искахме този сегмент за бързите кредити да бъде решен с комплексни методи, но това не можа да стане. Ние сме наясно, че с този таван от 50% не се решава проблемът. Още от тази сутрин фирмите са намерили начин да заобикалят новите правила, като въвеждат по-висока такса. Вместо 10 лв. те вече искат примерно такса от 50 лв., за да отпуснат кредита", обясни депутатът.   Гечев обясни още една от приетите промени. "Банките няма да могат сами да формират лихвите, те ще се формират на пазарен принцип, банките ще могат да формират само фиксираната част на лихвите. Това означава пълна прозрачност и всеки ще може да следи в медиите и в банката как се движат неговите лихви", каза той.

Държавата подкрепи участието на 41 български производители в изложбите „Техномебел" и „Светът на мебелите"

/КРОСС/ На 1 април в Интер Експо Център - София бяха открити специализирани международни изложби „Светът на мебелите" и „Техномебел".  Те се провеждат заедно за трета поредна година, а организатори са Агенция Булгарреклама и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Тазгодишното издание е особено за българските производители от сектора. Участието на 41 мебелни фирми се осъществява с финансовата и логистична подкрепа на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). С държавните средства са поети разходи за наемане на изложбена площ от 1000 кв. м в размер на над 84 хил. лв. Повече от половината български участници имат възможност да представят своя продукция на такъв форум за пръв път. Събитието беше открито от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Ана Янева. В приветственото си слово към участниците Евгений Иванов, изпълнителен директор на ИАНМСП, подчерта, че през последните месеци със своите действия държавата на практика доказа, че стои с лице към проблемите на бизнеса. Самият факт, че днес сме тук, говори за една изключително добра симбиоза между държавата и бизнеса, допълни той. В откриването участваха още Стоян Стоянов, председател на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, и Ивайло Иванов, управител на Агенция „Булгарреклама". На обща площ от 12 хил. кв

Повече от половината български деца са пасивни пушачи у дома си


Повече от половината български деца между 3- и 7-годишна възраст растат с тютюнев дим около себе си. У дома си, близо до децата си, пушат почти 46% от бащите и 40% от майките, а също и бабите и дядовците, но в по-малък дял. Тенденцията все пак е положителна - през 2002 г. делът на децата-пасивни пушачи е бил с 14% повече, а през 2008 г. с 11%.

Това показва национално представително проучване на Националният център по обществено здраве и анализи, проведено през 2013 г. Освен...

Майката на стрелеца от Лясковец на съд

Майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов - Стефанка Савова е изправена пред съда. Тя влезе в залата с адвоката си видимо спокойна.

Диетолог разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та

/КРОСС/Вредни продукти заливат търговската мреже у нас, предупреди диетологът Огнян Симеонов от ефира на TV7. По думите му част от стоките носят познати наименования, но съдържанието не отговаря на тях. Това, че пише хляб, не означава, че е истински хляб. В 9 от 10 от лютениците, предлагани в магазина, няма чушки и домати. Те съдържат само картофи и генномодифицирано нишесте. Подобно е положението и при колбасите, в които месото е едва 7-8%. Останалото са неща, за които дори не ми се говори, обясни диетологът. За по-голяма яснота той препоръча на зрителите да гледат филма на TV7 "Дяволът в чинията" с автор Валерия Касиян, където подробно е описано какво точно слагаме на масата си. Специалистът призова потребителите да четат внимателно етикетите и съдържанието на продуктите, които избират. Някои от буквите са толкова малки, че е добре да имате лупа под ръка, за да успеете да видите буквите обясни той. Диетологът разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та. Ако се консумират всеки ден, то отровите се натрупват в организма, заяви Огнян Стефанов. Като едно от най-вредните неща, които купуваме, той посочи маргарина. Препоръча продуктът да бъде заменен с масло. Добре е да изберете пакетче, в което няма да ви пропадне пръстът при натиск, това означава, че маслото е качествено, добави той. Не бива да се консумират продукти, които се съхраняват в пластмасови или метални опаковки. Кенчетата изпускат тежки метали

Отбелязваме Световния ден на информираност за аутизма

2-ри април е определен като Световен ден на информираност за аутизма с Резолюция 62/139 на Генералната асамблея на ООН от 2008 г., която призовава всички страни, държавни и граждански организации в тях да предприемат мерки за повишаване на информираността за аутизма и решаване на проблемите, свързани с разстройствата от аутистичния спектър.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване