''Зелената революция'' на Куба

От ранни зори Антонио е на крак и полива зеленчуците в градината си. Тя се е сгушила между оживена градска улица и сиви панелни блокове в самия център на Мантансас, малък град в северната част на Куба. "Навремето тук играехме бейзбол, докато баща ми не взе под аренда угарта", разказва Антонио. Градината е собственост на кубинската държава, която му позволява да ползва парчето земя и водата за поливане безплатно. Антонио сам си отглежда семената за посев, за да му е по-евтино. Тор и пестициди не ползва, защото са скъпи. Затова неговите зеленчуци са по принуда "био".

"Градски" ниви

В Куба има безброй подобни зеленчукови градини - разположени насред градовете и най-вече в столицата Хавана. Там и улиците са по-широки, и градините - по-големи. Някой достигат до 10 хектара. Тези градини снабдяват столичани с фасул, домати и сладки картофи, а туристите - с прочутите банани и манго.

Първите градски зеленчукови градини се появяват през "perioda especiale" - годините след 1993. Разпадането на Съветския съюз доведе до срив и на кубинското селско стопанство. "Големият брат" спря доставките на машини, торове и бензин. Интензивно развиваното дотогава кубинско земеделие започна да дава едва половината от предишните реколти. Огромни площи останаха да пустеят.

Зелени градини насред града

Хората се видяха принудени да използват всяко свободно парче земя в градовете, за да се самозадоволяват с плодове и зеленчуци. Това урбанизирано селско стопанство беше кубинският отговор на недоимъка. Селското стопанство на острова и до днес не се развива добре. Въпреки прекрасния климат то е едно от най-нископроизводителните в целия регион.

Навсякъде се виждат пустеещи земи, а селските кооперативи не разполагат с достатъчно средства, за да купуват торове, семена и машини. Куба е принудена да внася 70% от необходимите й хранителни продукти. Само едно страната има в изобилие: тютюн. Когато човек пътува от Хавана на югоизток, ландшафтът става все по-зелен. Регионът е особено плодороден. Малкият град Винялес е обкръжен от тютюневи насаждения.

Тютюн от Винялес

Бенито Камехо е най-големият тютюнопроизводител във Винялес. "2014 ще бъде добра година", казва той, гледайки с гордост големите и здрави тютюневи листа. През април тютюнът ще може да се бере - от полето ще излязат около 3 000 килограма тютюн. Бенито Камехо има право да задържи 10 процента за себе си, останалите 90 процента е длъжен да продаде на държавата и то на твърда цена от 1 700 песос за 50 килограма, или малко повече от 50 евро. Когато рекултата му е висококачествена получава от държавата високи добавки към основната цена.

Бенито Камехо

Тютюнът и кубинският ром са най-популярните експортни стоки на Куба. Тютюнът се преработва в държавните фабрики за пури, чиято продукция заминава предимно за Европа. Производството и износът на пури носят валута на държавата, а Бенито Камехо се радва на туристите, които идват в неговото стопанство, за да наблюдават ръчното производство на пури. По-късно туристите получават по едно кафе и оставят бакшиш. Това са много важни приходи за селските стопани, защото са в "истинската" валута - така нареченото конвертируемо песо /CUC/, с които се купуват резервните части за машините от чужбина. Кубинските селски стопани обаче получават заплатите си в кубинско песо /CUP/.

Страната има нужда от реформи

Една страна с две паралелни валути. Този принцип скоро ще бъде отменен. Президентът Раул Кастро иска да обнови страната, вкл. и чрез реформи в селското стопанство. Правителството възнамерява да оползотвори два милиона хектара пустеещи земи. Куба иска да стане независима от вноса на хранителни стоки, който всяка година "гълта" по 1,7 милиарда долара.

На мястото на огромните държавни кооперативи дойдоха вече малки сдружения на земеделци, разрешени от правителството. В бъдеще те ще могат и сами да продават своята селскостопанска продукция - например на хотели. Повечето селски стопани обаче не могат да се възползват от този нов потенциал, защото им липсват познания как да управляват фирмите си и как да анализират нуждите на пазара.


Защо пак Орбан?

"Успех, Унгария!" Приблизително такова е посланието на един лозунг, който може да се прочете навсякъде из Унгария. Той краси плакатите на управляващия Унгарски граждански съюз /ФИДЕС/. Думата "Унгария" е рамкирана от стрелка, която сочи нагоре и напред. Политиците от ФИДЕС и преди всичко техният лидер Виктор Орбан също отправят само положителни послания. "Преди четири години Унгария беше на ръба на фалита, а сега страната се радва на стабилна и растяща икономика, става все по-силна и е изправена пред блестящо бъдеще", заявява Орбан. Всъщност социалната и икономическа реалност изглеждат доста по-различно от представите на Виктор Орбан и неговото правителствено мнозинство.

Икономическата криза далеч не е преодоляна. Унгария е разединена в социално отношение. Една трета от десетте милиона унгарци живеят в бедност. По всичко изглежда обаче, че партията ФИДЕС и присъединилата се малка християндемократическа партия ще спечелят абсолютно мнозинство на парламентарните избори в неделя /6.4./ Поне така изглеждат резултатите от всички допитвания. Вероятно Орбан отново ще спечели две трети мнозинство в парламента. Опозиционният блок "Правителствена смяна", който се състои от пет партии, събира само 25 до 30 процента от гласовете.

Архитектура на властта

 

Протести срещу промяната на унгарската конституция

Дали недолюбваният на Запад Виктор Орбан действително е толкова популярен в Унгария, както сочат анкетите? Само отчасти, смятат много унгарски наблюдатели. Публицистът Атила Ара- Ковач изтъква няколко причини за очаквания успех на Орбан и неговата коалиция с християндемократите. "Чрез своята "борба за свобода", която по същество е силно антиевропейска, както и националистическа, Орбан държи своите привърженици в състояние на непрекъсната мобилизация", казва експертът по външнополитическите въпроси. Голяма част от унгарците междувременно се страхуват от неблагоприятните последици на глобализацията, а Орбан им обещава сигурност. "Друга част от обществото живее в постоянен страх от Орбан и неговата система. Това са държавните служители, които се страхуват да не загубят службата си, или предприемачите, които се опасяват, че няма да получават повече поръчки", казва експертът.

През последните години Орбан и неговото правителствено мнозинство радикално прекроиха Унгария. Те смениха управляващия елит в държавния апарат, в публичния сектор и в обществено-правните медии. Виктор Орбан дългосрочно си подсигури властта със стотици закони и правителствени разпоредби. Между другото беше гласувана парламентарна реформа и реформа на избирателното право, скроени точно по мярката на Орбан и неговия съюз с християндемократите. В избирателното право беше засилен мажоритарният принцип, а избирателните райони бяха разпределени наново. В много от бастионите на ФИДЕС е достатъчен по-малък брой гласове за спечелването на мандат, отколково в лявоориентираните избирателни райони.

"ФИДЕС прекрои избирателното право така, че относителното мнозинство от гласове се превръща в парламентарно мнозинство", казва Роберт Ласло от будапещенския Институт Political Capital. В течение на годините Виктор Орбан подмени ръководствата на много важни институции с хора от собствената си партия. Близкото партийно обкръжение получава привилегирован достъп до доходни сделки и лицензи за търговия с тютюневи изделия или покупки на земя. Широкото население пък печели от т.нар. борба срещу повишаването на режийните разноски. Виктор Орбан на няколко пъти намалява цените на природния газ, еректроенергията, водата и общинските услуги предимно за сметка на чуждестранните доставчици.

Националистическа реторика

 

Елод Новак, заместник-председател на националистическата партия Йобик гори знамето на ЕС

В идеологически план Орбан и неговото правителствено мнозинство залитат все по-силно надясно. Тяхната реторика е открито антиевропейска, националистическа и авторитарна. Много често Орбан прави и антисемитски и антицигански изявления. С тях той се самоизолира от Европа и разпали стари конфликти със съседни държави като Румъния. Неговата популистка реторика обаче среща одобрението на една част от унгарското население.

Социалистическата либерална опозиция обаче не успява да се противопостави успешно на управляващите. Силата на Орбан е в слабостта на демократичната опозиция. Едва преди няколко седмици се стигна до обединяването на пет социалистически и либерални партии в опозиционен блок, наречен "Правителствена смяна". Конфликтите между тях обаче едва ли са изцяло преодоляни, а и самите партии сякаш не са особено убедени в силите си да предизвикат смяна на правителството в Унгария.

Изненадващи победители в парламентарните избори могат да се окажат десните екстремисти от Йобик /в превод: "по-добрите"/. През последните месеци те загърбиха своята антисемитска и антициганска реторика и се представяха по-умерено. Според анкетите, Йобик може да спечели до 20 процента от гласовете. Десните екстремисти обаче не оставят съмнение какво ще стане, ако дойдат на власт: излизане на Унгария от ЕС, повторно въвеждане на смъртното наказание, проверки на политици и държавни служители за евентуално притежаване на израелско гражданство, както и интерниране на ромските деца в държавни приюти.


6 април в историята

885 г. — Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. — Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард Лъвското сърце. 1327 г. — Италианският поет Петрарка вижда за пръв път своята любима, Лаура, в църквата Сейнт Клеър в Авиньон.

На България й трябват чужди пари!

Българските медии с охота разпространиха поредните европейски данни, които показват, че разходите за труд в България и през 2013-та са били най-ниски в ЕС - 3,70 евро на отработен час. Това е 6,5 пъти под средната стойност за съюза - 23,70 евро. И почти 11 пъти под цената на отработен час в Швеция /40 евро/, която е на другия полюс на класацията. Почти никой обаче не обърна внимание на появилите се едновременно с тях данни за производителността на труда в ЕС. В тази класация България отново е на дъното, при това още по-отчетливо. При средно за съюза 32,2 евро на час в България се създават 4,8 евро - 6,7 пъти по-малко. Което е над 11 пъти по-малко от производителността в страната-първенец в тази класация - Дания.

Кое расте по-бързо - заплатите или производителността?

Дори и в кризата обаче България е страната в ЕС с най-бързо нарастващите разходи за труд и, съответно, доходи в номинално изражение. За 5 години след 2008-ма нарастването е с цели 44,1% при среден за ЕС ръст от 10.2%. За сравнение сред страните от еврозоната най-висок е ръстът в Австрия (18.9%). В същото време е нараснала и производителността на труда, но значително по-скромно - с между 10 и 15%.

Според управляващия съдружник в изследователската и консултантска компания Индъстри Уоч Лъчезар Богданов основното обяснение за този ръст е, че, за разлика от други страни, в България веднага след началото на кризата много бързо бяха закрити около 450 хиляди работни места, което позволи заплатите на част от останалите дори да растат, а на икономиката като цяло да не влоши производителността на труда.

Производството на Great Wall Motors в Ловеч

Тези данни опровергават някои популярни обяснения за ниските доходи в България и рецепти за тяхното повишаване. Като например тезата, че доходите далеч изостават от ръста в производителността на труда и биха могли да бъдат рязко повишени при "по-справедливо" разпределение на произведената стойност. Всъщност, както посочва Лъчезар Богданов, тенденцията е обратна. От 2001-2002-ра година досега разходите за труд са нараснали около 4 пъти, а производителността - около три пъти. Тоест, нивото на заплащане в страната приблизително съответства на производителността на труда.

Ниска стартова база, ниска добавена стойност

Лъчезар Богданов прави уговорката, че при анализа на данните трябва да се прави разлика между доходите на работещите и разходите за труд на работодателите. Вторите включват не само договорените заплати, а и всички видове осигуровки. Това обяснява част от разликата с други европейски страни, където осигуровките достигат до една трета от общите разходи, докато у нас те са само 15-16%, след като част от вноските бяха поети от бюджета.

Така или иначе страната не помръдва от последното място по двата показателя, които си остават много ниски, а темповете на настигане - много бавни. Една от причините за това е в изключително ниската стартова база при възнагражденията заради макроикономическата катастрофа през 1996-1997 година.

По-дълбоката причина обаче е в структурата на българската икономика. Когато говорим за производителност, обяснява Лъчезар Богданов, не е важно само колко е "физическата" производителност има един работник - разликата между двама работници, които вършат една и съща работа в България и, да речем, в Швеция, може би няма да е толкова голяма.

В България се произвеждат предимно стоки с ниска добавена стойност

Като цяло българската икономика обаче произвежда предимно материали, стоки и услуги с ниска добавена стойност и ниска пазарна цена в глобалната икономика. Затова според експерта ключовият въпрос е как да се изкачим нагоре по стълбицата, как българският бизнес да навлиза все повече в процеси с повече вложени знания, технологии и умения, които да вкарват повече принадена стойност в страната. Такива примери вече има - производство на електрически съоръжения, автокомпоненти, химически продукти, фармацевтика. Но процесът е твърде бавен и недостатъчен, за да се отрази в чувствително повишаване на общото ниво на възнагражденията.

Ключът е в инвестициите

Ключът е в инвестициите, казва Лъчезар Богданов. Трябва много повече инвеститори да вложат много повече средства в много повече нови предприятия, които създават продукция с по-висока добавена стойност. Когато тези инвеститори започнат да се състезават, за да наемат едни и същи хора, тогава постепенно ще се вдигнат и доходите. България обаче е страна, в която има изобилие от свободна работна ръка, предимно недобре квалифицирана, както и относителна оскъдица на ресурси. Това, всъщност, е дефиницията на изоставането - бедността е свързана с дефицита на знание и технологии, машини, патенти, интелектуална собственост върху изобретения, инфраструктура и капитали. Начинът да се настигнат другите е като привлечеш онези, които имат вповече, за да го инвестират в твоята икономика.

Проблемът е в това, че тези инвеститори биха дошли само ако могат да спечелят малко повече, отколкото биха спечелили със същия капитал в тяхната собствена страна. Ако някой би спечелил в Германия, колкото в България, защо да прави бизнес тук? Когато си в силно изоставаща позиция като България, трябва да си готов да жертваш нещо, за да бъдеш привлекателен. Ниските засега разходи за труд са част от цената на изоставането и на неговото наваксване, казва Лъчезар Богданов.


Хобитският самолет ще издирва мистериозно изчезналия "Боинг"

Питър Джаксън, когото почти всички познават като режисьора на „Властелинът на пръстените” и „Хобит”, е предоставил личния си самолет за издирването на мистериоз...

Бащата на изчезнала Ана я призова да се прибере вкъщи

Бащата на българка Ана Симеонова, която изчезна във Великобритания преди няколко дни - Асан Сали Мехмедов, призова дъщеря си да се прибере вкъщи чрез медиите, със специално послание: „Ана, н...

Силен вятър затвори пристанище Варна

Ограничение на трафика на кораби е въведено на пристанище Варна, съобщиха от Координационния център на порта, цитирани от "Фокус". Наложена е забрана за маневриране на кораби, която важи за...

5 мита и 5 истини за продажбата на жилище

Да се прави ли ремонт преди продажбата, важни ли са цветовете, трябва ли специална подготовка на имота - брокери предлагат отговорите

    


На тази дата: Джордж Вашингтон е избран за президент на САЩ


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медията и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 6 април 1789 г. Джордж Вашингтон е избран за пръв президент на новосъздадените Съединени американски щати, спечелили войната за независимост срещу метрополията си Англия. Той встъпва...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Прогноза за времето - 6 април

Днес ще е облачно и ще превалява дъжд. По-значителни количества валеж ще има в Западна България Вятърът ще е до умерен от изток, по морския бряг и поречието на Дунав временно и силен и с него ще продължи да навлиза по-студен въздух.

Ицхак от Израел: Идвам за пети път от атентата насам



“Тук е красиво, има живот има забавления. За първи път дойдох в България ден след атентата на 18 юли 2012 г. и оттогава съм бил във вашата страна 5 пъти. Идвам да почувствам атмосферата и да пазарувам, не за плаж и море.” Това бяха първите думи на Ицхак от Израел на българска земя. Младият мъж е един от 158-те израелски туристи, “Тук е красиво, има живот има забавления. За първи път дойдох в България ден след атентата на 18 юли 2012 г. и оттогава съм бил във вашата страна 5 пъти. Идвам да почувствам атмосферата и да пазарувам, не за плаж и море.” Това бяха първите думи на Ицхак от Израел на българска земя. Младият мъж е един от 158-те израелски туристи,

Ути: Свалих 15 кг в "Дансинг старс". За първи път не спазвам стриктно поста

- Г-н Бъчваров, как е ръката ви, какво казват лекарите? 
- Много са мили, дори ми се обадиха да ме поканят на контролен преглед, но в момента съм на репетиции от сутрин до вечер. Затова, да си призная, съм го оставил за следващата седмица. Засега ръката ми е добре, не  обръщам внимание. И както съм се разбрал с журито на “Дансинг старс”, ръката ми - Г-н Бъчваров, как е ръката ви, какво казват лекарите? - Много са мили, дори ми се обадиха да ме поканят на контролен преглед, но в момента съм на репетиции от сутрин до вечер. Затова, да си призная, съм го оставил за следващата седмица. Засега ръката ми е добре, не обръщам внимание. И както съм се разбрал с журито на “Дансинг старс”, ръката ми

Панама стана първата страна от Централна Америка с метро

То има 13 спирки, цялата му дължина е 14 километра

    


Студена и дъждовна априлска неделя

Днес ни очаква облачна неделя, с превалявания от дъжд, като по-значителните ще са  в Западна България, съобщиха от НИМХ към БАН.  Вятърът ще е до умерен от изток, по морския бряг и ...

Честит имен ден на Страхил!

Страхил е славянско име, което означава пазител на мира. Мъжете с това им празнуват имен ден на 6 април. На тази дата почитаме паметта на Св. Методий Славянобългарски. Св. Методий бил по-голям роден...

На 6 април рожден ден имат

Атанас Гаров, управляващ директор на Колиърс Интернешънъл, зам.-председател на КРИБ
Богдан Митов, писател 
Ваня Гешева, олимпийска шампионка по гребане
Веселин Ранков, актьор
Проф. Мила Сантова, изкуствовед, зам.-министър на културата в служебното правителство на М. Райков 
Проф. д-р Огнян Хаджийски, началник Клиника по изгаряния и пластична х Атанас Гаров, управляващ директор на Колиърс Интернешънъл, зам.-председател на КРИБ Богдан Митов, писател Ваня Гешева, олимпийска шампионка по гребане Веселин Ранков, актьор Проф. Мила Сантова, изкуствовед, зам.-министър на културата в служебното правителство на М. Райков Проф. д-р Огнян Хаджийски, началник Клиника по изгаряния и пластична х

Бургас продава стари автобуси

Бургас обяви на търг с явно наддаване 32 свои стари автобуса. За 20-годишните возила се явиха само двама кандидати - частни фирми от Варна и Сливен. 
"Купиха ги на цена по 8000 - 9000 лева единия", съобщиха от градския превозвач "Бургасбус". За два автобуса варненци са броили 18 000 лева, а сливенци - 9000 лева. "Тъй като за останалите 29 Бургас обяви на търг с явно наддаване 32 свои стари автобуса. За 20-годишните возила се явиха само двама кандидати - частни фирми от Варна и Сливен. "Купиха ги на цена по 8000 - 9000 лева единия", съобщиха от градския превозвач "Бургасбус". За два автобуса варненци са броили 18 000 лева, а сливенци - 9000 лева. "Тъй като за останалите 29

Брюксел – строго поверително, епизод 4

Заговорът срещу Силвио Берлускони, или как Брюксел решава да смени италианския премиер

    


Интер се посрами срещу слабак насред Милано

Интер разочарова за пореден път феновете си и завърши 2:2 у дома с борещия се за оцеляване Болоня в среща от 32-ия кръг на италианската Серия "А". Така "нерадзурите" остават без ус...

Бареков ще пробва да сваля кмета на Пловдив

Протест срещу управлението на кмета на Пловдив Иван Тотев организират днес "България без цензура", ВМРО и "Обединени земеделци". Митинг-протестът е от 12:00 часа пред сградата ...

Промени на движението в София в неделния ден

Засегнати са столичните булеварди "България" и "Васил Левски"

    


Гипсовите езера на Австралия

Невероятните природни забележителности са известни още като „биридас"

    


Ролята на държавата във всички сфери на образованието трябва да се ограничи

Представителите на медиите призоваха още образоваността да стане ценност на обществото, а реформата в системата да се случи възможно най-скоро

    


Агнешки кравайчета с винен сос

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Животът на Галапагоските острови

Галапагоските острови са архипелаг от вулканични острови, който се намира на 926 км западно от крайбрежието на Еквадор. Той е известен като мястото, което помогнало да се роди идеята на Чарлз Дарвин за естествения подбор.

Флората и фауната на Галапагоските острови са уникални и заради тях архипелагът е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. Голяма част от тях се намират под закрила и са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Галапагоска земна игуана (Конолоф)
Чарлз Дарвин описва галапагоската земна игуана като "грозно животно с жълтеникаво оранжева окраска на гърба и червеникаво-кафяво на корема и глуповато изражение. До 1954 г. този вид изчезнал от остров Балтра, като се твърди, че войници, разположени там, стреляли по животните за удоволствие. Сега на острова отново има галапагоска земна игуана, която е защитен вид.

Морска игуана

Източник: Thinkstock/Guliver

Mорските игуани живеят само на Галапагоските острови. Името им идва от това, че са единствените гущери, които търсят храната си в морето. Те са студенокръвни животни, които след хранене в студеното море отново бързо трябва да се стоплят на слънце.

Синьокрак рибояд

Източник: Thinkstock/Guliver

Птица от семейство рибоядови, синьокракият рибояд е добър гмуркач. Храни се главно с риби и сепии. Има дълга и тънка човка, с която той пробожда жертвата. Синият цвят на ципестите крака идва от каротеноидните пигменти, получени поради храненето  с прясна риба. Синьокракият рибояд е необичайно доверчив. Той не се бои от моряци, които достигат островите Галапагос. Синьокракият рибояд е първият изследван широко от Чарлз Дарвин вид.

Слонска костенурка

Източник: Thinkstock/Guliver

Тя е известна като най-голямата жива костенурка на земята. Възрастните достигат тегло над 400 кг и дължина повече от 1,8 м. Въпреки че не е известна с точност средната продължителност на живота им, според учените може да достигне над 200 години. Регистрирана е костенурка, живяла 176 години.

Безкрил корморан

Източник: Thinkstock/Guliver

Безкрилият корморан е, известен още като галапагоски нелетящ корморан. Уникален е с това, че е единственият корморан, който е загубил способността си да лети. Галапагоският корморан спада към най-редките морски птици в света и сега съществуват само около 1500 екземпляра.

Голяма фрегата или Великолепна фрегата

Източник: Thinkstock/Guliver

Великолепна фрегата е птица от семейство Фрегатови. Подобно на пеликаните имат силно развита торбичка под човката. Мъжкият използва тази торбичка, като я издува, за да привлича женската по време на размножителния период.

Галапагоски пингвин

Източник: Thinkstock/Guliver

Единственият вид пингвин, който гнезди в тропиците. Галапагоският пингвин е най-малкия представител на рода очилати пингвини. Достига ръст 53 см и тегло 2-2,5 кг. Обитава острови, където температурате често надхвърлят 38°C

Галапагоски морски лъв

Източник: Thinkstock/Guliver

Със силния лай, игривия характер и елегантните си движения във водата те ви „приветстват с добре дошли“ на островите. Галапагоските морски лъвове се срещат на всеки от островите на архипелага.


Пролетно: Домати и краставици поевтиняват по пазарите

Зеле и картофи поскъпват, сочи комисията по стокови борси

    


"Майкрософт": Поддръжката на Windows XP приключва на 8 април

С операционната система Windows XP все още работят 500 милиона комютъра в цял свят. Поддръжката ѝ обаче приключва на 8 април, съобщават от офиса на "Майкрософт".

След тази дата компютърната компания ще спре да предоставя Microsoft Security Essentials за изтегляне на Windows XP.

Ако вече разполагате с Microsoft Security Essentials, ще продължите да получавате актуализации на подписи против злонамерен софтуер за ограничен период от време, но това не означава, че компютърът ви ще бъде защитен, тъй като от компанията съобщиха, че вече няма да осигуряват актуализации на защитата, които подпомагат сигурността на компютъра.

Системата Windows XP работи от 2001 г.

Експертите са единодушни, че тя беше една от най-популярните операционни системи - иновативна за времето си, лесна за ползване от всички потребители, осигуряващи добра защита на данните и справяща се с интернет предизвикателствата.

Не напразно Windows XP успя да издържи на конкурнецията на Windows Vista и на атаките на програмистите, работещи със програми с отворен код.

Поддръжката за Windows Vista Service Pack 1 беше прекратена на 12 юли 2011 г.

Спирането на поддръжката на Windows XP означава, че клиентите няма да получават актуализации за защитата на операционната система или няма да могат да получават техническа поддръжка от "Майкрософт", съобщават от компанията.

Експертите препоръчват преминаването от Windows XP към по-модерни платформи като Windows 7 или Windows 8.

"Вече имаме и новата версия - Windows 8.1. С оттеглянето на Windows XP много от приложенията, които първоначално са били написани за тази версия, ще бъдат съпътствани от допълнителни разходи за поддръжка. Тоест, на 8 април компютрите под Windows XP ще продължат да функционират, но няма да имат пълната сигурност, че ще вършат пълноценно работа, както досега", казват от компанията.

След 8 април машините със старата операционна система стават уязвими и за загуба на данни, могат да станат лесна плячка на злонамерени хакерски атаки.

На пазара за хардуер се продават все повече устройства с вграден Windows 8, така че смяната на домашния и или служебния компютър, няма да се превърне в трагедия.

"Който не желае Windows 8, спокойно може да си вземе устройство и с някоя от версиите на Windows 7 - за тях цените са по-ниски, но екстрите са по-малко. Навлизането на мобилните устройства събщо облекчава задачата - почти всички смартфони, таблети и лаптопи са с нов, модерен софтуер", успокояват от "Майкрософт".


Парламентарната асамблея на НАТО прекратява комуникация с Русия

Парламентарната асамблея на НАТО реши да прекрати контактите си с Федералното събрание на Руската федерация.

Решението бе взето на днешното заседание на асамблеята в латвийската столица Рига и обявено от нейния председател Хю Бейли, предаде ИТАР-ТАСС.

Ръководителят на делегацията на Латвия в ПА на НАТО Оярс Калнинш поясни, че се прекратява "всякакво официално сътрудничество" с руските парламентаристи.

Бейли уточни, че асамблеята представлява парламентите на страните членки на алианса, но е независима институция и не отразява единната гледна точка на НАТО.

Той подчерта, че членовете на ПА на НАТО поддържат териториалната цялост на Украйна.

Междувременно полският премиер Доналд Туск обяви, че до няколко седмици НАТО ще увеличи военното си присъствие в страната му.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заплаши Русия с нови, този път икономически санкции, в случай на ново посегателство срещу териториалната цялост на Украйна.

„Ако отново се посегне върху териториалната цялост на Украйна, ние трябва да прибегнем до икономически санкции", заяви Меркел.


Християнско семейство осъдено на смърт в Пакистан заради есемеси

Християнско семейство беше осъдено на смърт за богохулство в източната пакистанска провинция Пенджаб, предадоха ДПА и Франс прес.

38-годишният Шафкат Емануел, пазач в училище и 42-годишната му съпруга Шагуфта Каусар, домашна прислужница, бяха арестувани през юли след оплакване от имам, че изпращали богохулствени есемеси.

Двамата жители на град Годжра са били осъдени на смърт вчера, съобщи Фарук Саиф, ръководител на организация, защитаваща правата на малцинствата в Пакистан.

"Те се разплакаха, когато съдията им каза, че ще бъдат екзекутирани чрез обесване",

заяви Саиф, чиято организация осигурява адвокати на двамата. Присъдата ще бъде обжалвана, добави той.

Според съда съпругът е изпратил есемеси от мобилния телефон на съпругата си. Защитата отхвърля тази теза и твърди, че телефонът е бил загубен, а богохулствените съобщения са били изпратени от трето лице.

Служител на съда в окръг Тоба Тек Сингх потвърди информацията за присъдата. Това е втората подобна присъда за по-малко от две седмици. На 27 март съдът в Лахор осъди друг християнин на смърт за богохулство, след като мюсюлманин, приятел на Саван Мазих го обвини, че е злословил по адрес на пророка Мохамед.

Всичко, което е обидно за исляма, се смята за светотатство в Пакистан.

Обидите срещу пророка Мохамед се наказват със смърт, а изгарянето на Корана - с доживотен затвор.

Законите за светотатството, въведени през 80-те от военното ръководство, се смятат за инструмент за преследване на малцинствата.

Правителството отказва да ги промени поради притеснения от реакциите на консервативното ислямско общество.

От 1986 г. в светотатство бяха обвинени около 1300 души. Пакистан е на първо място сред страните, където се извършват арести за богохулство.

Ако съдът наложи смъртна присъда обаче, тя не се изпълнява, след като правителството въведе през есента мораториум върху смъртното наказание.

Това беше условие, поставено от ЕС, за да намали митата за внос на пакистански стоки, отбелязва АФП.


Проверяват сигнал за черните кутии на малайзийския самолет

Зоната се намира в южната част на Индийския океан

    


Религиозен календар за 6 април

5 Неделя на Великия пост - преп. Мария Египетска. Успение на св. Методий Славянобългарски. Св. ЕвтихийСвети Методий и брат му равноапостолният Кирил били поканени да разясняват Христовото учение на славянски език от князете на Моравия и Панония. По време на апостолската си дейност в Панония Методий станал архиепископ, но оклеветен от ... 5 Неделя на Великия пост - преп. Мария Египетска. Успение на св. Методий Славянобългарски. Св. ЕвтихийСвети Методий и брат му равноапостолният Кирил били поканени да разясняват Христовото учение на славянски език от князете на Моравия и Панония. По време на апостолската си дейност в Панония Методий станал архиепископ, но оклеветен от ...

Реал Мадрид отличен и без Роналдо

Столичани спечелиха с 4:0 тежкото гостуване на Реал Сосиедад

    


Задава се "бананов армагедон"

Болест унищожава банановите плантации

    


Критики срещу Европа за допинг

Остри критики отнесоха европейските държави от президента на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) Тамаш Аян преди започването на първенството на Стария континент в Тел Авив. Причината за “конското” бе употребата на допинг.

 Масло в огъня наля последният шумен скандал с оповестяването на 9 положителни проби на състезатели от Азер Остри критики отнесоха европейските държави от президента на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) Тамаш Аян преди започването на първенството на Стария континент в Тел Авив. Причината за “конското” бе употребата на допинг. Масло в огъня наля последният шумен скандал с оповестяването на 9 положителни проби на състезатели от Азер

Бразилците все по-малко вярват на Дилма Русеф

Едва 38% от тях биха гласували отново за нея на изборите

    


Психиатриите празни, улиците пълни с болни

У нас 10% от всички болнични легла са за хора с психични отклонения

    


Авиобаза Крумово се превръща в център за военни пилоти

Край Пловдив ще обучават летци и техници от страните-членки на съюза

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване