Казийски пак се дърпа да играе за България

Казийски продължава да не желае да се присъедини към националния тим. Той е разговарял със старши треньора Камило Плачи след финала за Купата на Турция, която бе спечелена от тима на българина Халкбанк.

Оправете магистралите за Гърция

Драги ми български депутати, Пише ви баба ви Пенка от село Камен рид. С дядо ви Петко ви гледаме всяка вечер по телевизора и ви се радваме. Като наши деца сте. И сега като сте във ваканция...

Пети блок на "Козлодуй" е спрян за планов ремонт

На 20 април в 2:22 часа сутринта 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт (ПГР), предаде БГНЕС. В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните р...

Регистрирано: Хюсменова и Пеевски повеждат ДПС на изборите

Слоуганът на партията ще бъде "ДПС в Европа. Европа в България!"


Филиз Хюсменова и Пеевски повеждат ДПС на изборите

Слоуганът ще бъде "ДПС в Европа. Европа в България!"


ЕС е готов със следващите санкции за Русия

Европейският съюз вече е подготвил нов пакет санкции срещу Русия. Това съобщи пред полска медия европейският комисар по въпросите на бюджета Януш Левандовски. Според него Европа трябва да наблюдава внимателно какво се случва в Украйна и да обмисля възможността за нови санкции, ако Русия не изпълни ангажиментите си от Женева за деескалация на напрежението в Източна Украйна.

Джокович ще отсъства "известно време" от корта заради контузия в китката


Новак Джокович обяви, че няма да е възможно да играе тенис "известно време" заради контузията в китката, която се появи по време на турнира в Монте Карло.

Поставеният под номер 2 в схемата беше отстранен от Роджър Федерер в полуфиналите, където очевидно изпитваше проблеми с дясната си китка. Травмата го мъчи от поне 10 дни.

"Добрата новина е, че нямам нужда от операция", каза Джокович, който спечели турнира през миналата година. 

"Нямам разкъсване или нещо...

Ромско меле в заведение в Правец, двама берат душа

Масов бой е имало в заведение в Правец на Разпети петък. Двама са с опасност за живота.

Китай - изграждането на една мечта

Урбанизацията в азиатската страна напредва, но създава сериозни проблеми, които спешно трябва да бъдат решени


Иронии на съдбата за Моуриньо след 77 мача без загуба

Жозе Моуриньо няма да е Жозе Моуриньо, ако пропусне да намери един куп виновници за неуспеха на отбора си.

"Челси" падна от "Съндърланд" с 1:2 в ключов мач от преследването на титлата във Висшата лига, с което падна и страховития рекорд на Жозе - 77 поредни мача без поражение на "Стамфорд бридж". Но двубой номер 78 се оказа фатален, а и какви ир Жозе Моуриньо няма да е Жозе Моуриньо, ако пропусне да намери един куп виновници за неуспеха на отбора си. "Челси" падна от "Съндърланд" с 1:2 в ключов мач от преследването на титлата във Висшата лига, с което падна и страховития рекорд на Жозе - 77 поредни мача без поражение на "Стамфорд бридж". Но двубой номер 78 се оказа фатален, а и какви ир

Шестима пострадали при катастрофи във варненско на Велика Събота

Двама души са с опасност за живота след пътен инцидент край варненската община Белослав. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Инцидентът е станал между мотоциклетист и велосипедист. Единият от пострадалите е на 25 години, а другият на 37.

Силви Вартан пристига на 23-ти


Силви Вартан пристига на 23 април в София за великденския си концерт в НДК, който е на следващия ден от 19,30 ч в зала №1. Тя идва от Токио заедно с топ музикантите, с които е записала и ще представи последния си 40-и албум “Силви в Нашвил”. Този албум я изкачи отново на върха на френските класации с изключително динамична музика. Силви Вартан пристига на 23 април в София за великденския си концерт в НДК, който е на следващия ден от 19,30 ч в зала №1. Тя идва от Токио заедно с топ музикантите, с които е записала и ще представи последния си 40-и албум “Силви в Нашвил”. Този албум я изкачи отново на върха на френските класации с изключително динамична музика.

Великден с произшествия

Стрелба в Атина, ранени в Санторини, щети в Крит

прочети повече

Как да храним любимците си по интернет, докато сме на почивка

Всеки от нас очаква с нетърпение почивните дни, през които да отидем екскурзия или просто да сменим обстановката. Дългите уикенди обаче са истинско предизвикателство за собствениците на домашни любимци, защото често няма на кого да ги оставят. Един от вариантите са хотелите за домашни любимци, но има животни, които не могат да се адаптират извън дома си. Тук на помощ идва новото изобретение, чийто автори в момента набират средства за реализацията му през платформата Kickstarter.com. Иновативното решение представлява хранилка за животни, с която можете да храните любимците си дистанционно. Всичко, което ви е необходима, е интернет връзка. Хранилката е снабдена с камера за наблюдение, пет програми, които могат да пускат определено количество храна в точен час, както и интернет връзка. Чрез специално разработено мобилно приложение за вашите компютър, телефон или таблет може да контролирате храненията на любимците си, както и да следите белите им вкъщи. До момента авторите на уреда са събрали 6000 долара, а за изпълнението на идеята им са нужни 150 000 долара.

Иван Попйорданов: Година след смъртта на Чочо си давам сметка - няма дума за човек, изгубил детето си

- Г-н Попйорданов, на 5 май ще се навърши година от кончината на сина ви Петър Попйорданов (Чочо). Написахте книга с 8 писма до него. Излиза на 6 май. Защо?
- Моя позната, също претърпяла подобна тежка загуба, ми каза: - Г-н Попйорданов, на 5 май ще се навърши година от кончината на сина ви Петър Попйорданов (Чочо). Написахте книга с 8 писма до него. Излиза на 6 май. Защо? - Моя позната, също претърпяла подобна тежка загуба, ми каза: "Знаеш ли, в нито един език няма дума за човек, изгубил детето си. Има вдовица, сирак, но за тази драма дума няма.

Путин взе решението за Крим, признаха от Кремъл

Решението Крим да бъде присъединен към Русия взе лично Владимир Путин. Това призна в прав текст прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков в предаването "Правото да знаем" по Т...

Папата призова за разпространение на Божието слово

В своето празнично слово Папа Франциск призова католиците да разпространят посланието на Бог до всяка точка на Земята.

Протест на близките на потъналите с кораба в Южна Корея

Протест на семействата на пътниците от потъналия край бреговете на Южна Корея ферибот се проведе вчера на остров Джиндо, съобщава британската медия Би Би Си. Близките на стотиците, които още са в неизвестност, са се събрали на острова, за да изразят недоволството си от действията на властите. Роднините на пострадалите са решили да се отправят на шествие към столицата Сеул, за да излеят гнева си върху централната власт. В този момент обаче се е намесила полицията, която не е позволила на демонстрантите да напуснат остров Джиндо. Протестът е прерасна в сблъсъки, при които са пострадали няколко души. Междувременно издирвателната операция във водите край Южна Корея продължава. След три дни от трагедията властите извадиха 17 тела, с което броят на загиналите стана 49 души. Над 250 души са все още в неизвестност, а 174 бяха спасени.

Проверяваме в нета можем ли да гласуваме

Гражданите вече могат да проверят дали имат избирателни права за евровота в сайта на ЦИК. На адрес https://www.cik.bg/rights_check? всеки може да вида дали има право да пусне бюлетина на 25 май срещу въвеждане на ЕГН и контролен код от цифри.
Системата е същата, която ЦИК пусна за проверка дали гражданите са попаднали, без да знаят, Гражданите вече могат да проверят дали имат избирателни права за евровота в сайта на ЦИК. На адрес https://www.cik.bg/rights_check? всеки може да вида дали има право да пусне бюлетина на 25 май срещу въвеждане на ЕГН и контролен код от цифри. Системата е същата, която ЦИК пусна за проверка дали гражданите са попаднали, без да знаят,

"Рома" е най-силният... втори в Европа

"Рома" изтръгна своята победа номер 25 в първенството на Италия - 1:0 на терена на четвъртия "Фиорентина" и е със сигурност най-силният ... втори отбор в Европа.

С 82 точки тимът на Руди Гарсия опитва да подържа огъня за титлата, но "Ювентус" е далеч напред с 90 при 4 оставащи кръга. Все пак - забележително! За 34 кръга римляните имат повече точ "Рома" изтръгна своята победа номер 25 в първенството на Италия - 1:0 на терена на четвъртия "Фиорентина" и е със сигурност най-силният ... втори отбор в Европа. С 82 точки тимът на Руди Гарсия опитва да подържа огъня за титлата, но "Ювентус" е далеч напред с 90 при 4 оставащи кръга. Все пак - забележително! За 34 кръга римляните имат повече точ

5 жертви на пътни инциденти на Велика събота в Благоевградско

Пет станаха жертвите след пътни инциденти на Велика събота в Пиринско, след като снощи 45-годишен мъж се удави, падайки от автомобил в река в село край Благоевград.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите, които медиата ще следи днес:


Съпрузи над 90 г. издъхнаха почти едновременно

Съпрузи над 90-годишни от Охайо издъхнаха един след друг само с часове разлика. Първо починала жената, а до 15 часа и мъжът. Двамата се обичали 70 г.

ПСЖ погълна още една купа, посвети я на Златан

"Пари Сен Жермен" вдигна и Купата на лигата във Франция, както ще направи до седмица-две и с титлата.

Пълният със звезди богаташки клуб на катарските шейхове победи на финала "Лион" с 2:1, като и двата гола вкара Единсон Кавани още в първите 25 минути.

Играчите и ръководството посветиха трофея на Златан Ибрахимович, който е контузен и пропусн "Пари Сен Жермен" вдигна и Купата на лигата във Франция, както ще направи до седмица-две и с титлата. Пълният със звезди богаташки клуб на катарските шейхове победи на финала "Лион" с 2:1, като и двата гола вкара Единсон Кавани още в първите 25 минути. Играчите и ръководството посветиха трофея на Златан Ибрахимович, който е контузен и пропусн

Как да изгоним инвеститорите

Последните години показват, че държавата е лош стопанин и лош регулатор, пише в свой анализ експертът от ИПИ Калоян Стайков


Почина Джон Хуболт - бащата на "Аполо"

Идеите му извеждат екипажи до луната и обратно


Преди 30 години Христо Проданов стъпи на Еверест


18,15 часа. Леко пропукване в радиостанцията и глас: "Аз съм на върха, на върха съм — Христо!"

Ура-а-а! — чувам до мен. Виждам как от палатката изскача Кънчо Долапчиев и продължава да вика и навън. Срещу мен се задават хора, много хора — наши алпинисти, шерпи, индийски алпинисти, офицерът за свръзка на индийската експедиция, ръководителят на индийската експедиция... и ръце, ръце, протегнати за поздрав. Спомням си само, че подадох и аз ръка на полковник Кулар и просто влетях при...

Съдят Жириновски заради призив за изнасилване на репортерка

Международната информационна агенция "Русия днес" възнамерява да заведе дело срещу лидера на Либералдемократическата партия на Русия Владимир Жириновски. Журналистите обмислят този ход в ...

Мишел Обама влиза в телевизията

Съпругата на американския президент Барак Обама – Мишел – ще се появи на 7 май в епизодична роля в сериала "Нешвил", който се излъчва от телевизия ABC, информира БГНЕС....

Днес да почерпят

Валентин Марков, дизайнер във в. "Труд", 41 г.

Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, 54 г.

Проф. Георги Колев, председател на Общински съвет Шумен, бивш депутат от ДПС в 41-вото НС, 56 г.

Кирил Дренски, бизнесмен, 70 г.

Клара Маринова, журналистка, бивш говорител на БСП.

Проф. д-р Петко Чобанов, през Валентин Марков, дизайнер във в. "Труд", 41 г. Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, 54 г. Проф. Георги Колев, председател на Общински съвет Шумен, бивш депутат от ДПС в 41-вото НС, 56 г. Кирил Дренски, бизнесмен, 70 г. Клара Маринова, журналистка, бивш говорител на БСП. Проф. д-р Петко Чобанов, през

Осем загинали при катастрофи в празничната нощ

В страната през последното денонощие са станали общо 21 тежки катастрофи

138 години от Априлското въстание

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение.

Пиронкова стартира добре на турнира на Шарапова

Цветана Пиронкова стартира успешно участието си на тенис турнира в Щутгарт с награден фонд от над 700 000 долара. В първия кръг на квалификациите българката спечели срещу 17-годишната германка от украински произход Таисия Мордергер със 7:6, 6:1.

Съперничката на Пиронкова е едва 466-а в света и победата не идва като изненада.

Във втория рунд о Цветана Пиронкова стартира успешно участието си на тенис турнира в Щутгарт с награден фонд от над 700 000 долара. В първия кръг на квалификациите българката спечели срещу 17-годишната германка от украински произход Таисия Мордергер със 7:6, 6:1. Съперничката на Пиронкова е едва 466-а в света и победата не идва като изненада. Във втория рунд о

Коко Динев: Няма да се огъна пред 20-30 хулигана

Страх ме е Господ да не накаже Локо, притесни се босът на "смърфовете"


Църквата отваря университет под тепетата

Богословският университет в Пловдив ще събере тази есен първия си випуск. Висшето духовно училище е под наставничеството на митрополит Николай. Досега висше образование по богословие можеше да се получи единствено във факултетите на Софийския и Великотърновския университет.

Ще бъде ли фатално четвъртото наказание на "Локо" (Пд)

Пловдивският "Локомотив" чака гилотина от Дисциплинарната комисия на БФС във вторник, след като феновете прекратиха дербито с "Ботев" в събота.

Провинението на запалянковците ще донесе четвърта сериозна санкция за сезона, което този път може и да означава без мачове в Пловдив до края на първенството.

Три пъти БФС наказва здраво "Локо" - без п Пловдивският "Локомотив" чака гилотина от Дисциплинарната комисия на БФС във вторник, след като феновете прекратиха дербито с "Ботев" в събота. Провинението на запалянковците ще донесе четвърта сериозна санкция за сезона, което този път може и да означава без мачове в Пловдив до края на първенството. Три пъти БФС наказва здраво "Локо" - без п

На днешната дата избухва Априлското въстание

На 20 април 1876 г. избухва Априлското въстание, което изправя българския въпрос на световната политическа сцена. По нов стил датата се отбелязва на 1 май, когато с чествания ще бъде отпразнувана 138-годишнината от началото на въстанието. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки неуспеха си, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Според исторически сведения жертвите на турската армия по време на въстанието са около 70 000 души. Още преди края на въстанието са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Макар и незавършил с военен успех, Априлското въстание постига друга своя основна цел - народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия. Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. На нея идва и първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България през 1878 г.

Пътна обстановка в страната - 20 април

Във връзка с настъпването на активния почивен сезон и с цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни и дните петък и неделя - целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 18:00 часа до 21:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Четири труса за последното денонощие в страната отчете БАН

Общо четири земни труса бяха отчетени през последното денонощие в България. Нито един от тях не беше с голяма сила, но и нито един не може да се нарече слаб. Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на...

Пещерният град Вардзия – живот в скалите

Той се намира в Грузия и историята му датира от преди 800 години


Най-необикновените великденски яйца на света

Събота бе вторият ден, в който се боядисват великденски яйца. Това е основната традиция, съпътстваща най-големия православен християнски празник Възкресение. 

В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, с което се олицетворява кръвта на Исус Христос. 

В днешно време обаче хората измислят всевъзможн Събота бе вторият ден, в който се боядисват великденски яйца. Това е основната традиция, съпътстваща най-големия православен християнски празник Възкресение. В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, с което се олицетворява кръвта на Исус Христос. В днешно време обаче хората измислят всевъзможн

Audi изпревари BMW и Mazda в битката за автомобил на годината

Моделът А3 спечели титлата „Световен автомобил на годината“ на изложението в Ню Йорк


Защото Той е животът

Днес е осъден. Присъдата: „Разпни Го!“ Неотдавна същите гласове посрещнаха Спасителя с думите: „Осанна! Благословен, Който иде в Господното име! Израилевият цар!“ (Йоан 12:13). Днес хвърлят жребий за дрехите Му, а неотдавна Той бе приет като цар, а пътят Му бе постлан от дрехите на множеството. И всичко това се случи, за да се изпълни Словото на Господа…

Почти две хиляди години след този ден Неговите думи не са се променили, нито верността, милостта и любовта Му. Дори човекът не е различен – и аз, и ти сме като онези, които викаха: „Разпни го!“ Всеки наш ден е избор между тази присъда и „Осанна!“. И ако устите ни възхваляват името Му, то делата ни твърде често говорят противното. Дори, уверени във верността си към своя Бог, сме готови и да умрем с Него, но когато стане трудно, отричаме да сме го познавали. И тогава идва време и петелът да пропее, за да ни събуди и да осъзнаем поредното предателство, което направихме срещу Този, Който ни нарече приятели и даде живота си за нас. Не искам да живея лицемерно. Избирам моят живот да бъде „Осанна!“. И не защото мога да заслужа това спасение, нито да осъзная тази жертва, а защото за това съм призвана…

Исус извървя пътя към Голгота и Той стана Пътят. Път към спасение на онези, които изберат да носят Неговия кръст. Но игото на Господа е благо и Неговото бреме е леко (Матей 11:29). Този кръст, независимо колко е тежък, носи мир. Пътят, независимо колко е неравен, отвежда към Небесния баща. Избирайки да го извървим, намираме смисъла му. Сега не Христос върви към смърт, защото Той я победи, но мнозина, които не са избрали Неговия път за свой живот, вървят към смъртта. За тези сърца трябва да страдаме. А това страдание да поражда в нас дръзновение да изпълним мисията си на тази Земя – да бъдем свидетели и да покажем на света, че не сме повярвали просто в един човек със свръхестествени и пророчески качества, а сме повярвали в живия и истинен Бог, Който действа със спасителна сила и днес.

Исус извърши Бащината воля и Той стана Истината. Всяко изпълнено пророчество е доказателство за неотменното Божие обещание и доказателство за верността Му. А Исус бе покорният Син, Който бе готов да умре, макар и без вина, заради думата на Своя Баща. Ако стремежът на сърцата ни е да бъдем покорни на Господа, то всяко нещо, което правим, ще бъде според волята Му. И в моменти на слабост, когато молим Бога за милост, да ни отмине тази чаша, ще намираме и сила да кажем: „... не Моята воля, но Твоята да бъде“ (Лука 22:42).

Исус даде живота Си за нас и Той стана Животът. „Но Той бе наранен поради нашите престъпления, бит бе поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме“ (Исая 53: 5). Не просто не понасяме последствията от своите престъпления и наказания, но получаваме мир и изцеление. Как по друг начин може да бъде наречено това, освен съвършена любов? Любов, която не търси своето, не държи сметка за зло, любов, която всичко търпи. Христос не просто изтърпя хулите, но се молеше и ходатайстваше за онези, които не знаеха какво вършат. И продължава да го прави и днес, защото Той е единственият ходатай между Бога и човеците (I Тимотей 2:5).

Спомняте ли си молбата на Яков и Йоан, които искаха да седнат отдясно и отляво на Христос? А Исус им каза, че това не зависи от Него, а ще се даде на онези, за които е било приготвено. Днес Исус е на кръста, а отдясно и отляво Му са двама разбойници. Единият разбойник – образ на всички онези, които изпитват, подиграват и отхвърлят Бога, а другият – осъзналият, простеният, свободният. И той получи своята награда – вечен живот с Христос в рая. А за тази награда си заслужава да умре грешния ни човек и от този момент в нас да заживее Исус, защото Той победи смъртта, защото Той е Животът…


Деян Донков винаги казва молитва преди сцената

Пет минути насаме с мислите си. Това е нужно на актьоа Деян Донков винаги преди да излезе на сцената. Казва кратка молитва точно преди да се появи пред публиката. Всъщност подготовката му преди представление в театъра започва половин или цял час преди началото. Десетина минути скача на въжето, което държи в гардероба в гримьорната си, после прави Пет минути насаме с мислите си. Това е нужно на актьоа Деян Донков винаги преди да излезе на сцената. Казва кратка молитва точно преди да се появи пред публиката. Всъщност подготовката му преди представление в театъра започва половин или цял час преди началото. Десетина минути скача на въжето, което държи в гардероба в гримьорната си, после прави

20 април в историята

1653 г. — Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. — Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. — Във Филаделфия Едгар Алън По публикува Убийство на улица Морг, смятан за първия криминален разказ.

С какво запълваме празниците

И тази година по традиция хиляди българи посрещнаха първите минути от Великден в църквата. Храмовете бяха буквално обсадени от хора, желаещи да станат част от официалното честване на празника. Какво обаче ни кара да посрещнем Великден в църквата? Вникваме ли наистина в същността и смисъла на най-светлия православен християнски празник или правим всичко машинално, защото „така трябва”? След отлива от християнските ценности и обичаи в периода на социализма в България, годините в зората на демокрацията се характеризират с възвръщане към традициите на вярата. Този факт съвсем не е изненадващ. След коренната промяна в живота на хората в началото на 90-те години ние, българите се обръща за морална подкрепа към опората, върху която сме се уповавали през най-тежките периоди от историята на народа ни – вярата. С навлизането на пазарната икономика обаче, дори стожерът, какъвто е вярата, става обект на комерсиализация. Стоково-пазарните отношения проникват в най-висшия аспект от човешката същност – духовността. Крайният резултат на този процес е налице в момента: със споменаването на кой да е от големите християнски празници, в главата на повечето българи първо нахлуват мисли, чието естество е тъкмо противоположно на духовното. Така например, с наближаването на Великден започват да се правят безбройни сметки и изчисления на разходите, които ще съпътстват празника. С настъпването на „Страстната седмица” страстите наистина са разбунени, но те най-често са свързани със стремежа към по-изгодната покупка на продукти за празничната трапеза. И така, грижите около консумацията стават водещи. Давайки си сметка, можем да установим, че в мислите ни удобно се е настанила нова, съвременна религия, която поразително прилича на добре познатото православно християнство. Ритуалите ú приемат външния облик на християнските традиции, но им липсва най-същественият сакрализиращ фактор – тайнството. Тайнството, чийто първообраз е зададен преди хиляди години. Същото, което богослужещите преповтарят в храмовете на всеки празник. Онова тайнство, за което българите, ангажирани с материалните си проблеми, често оставаме безчувствени. На негово място се е установила нова движеща сила – принципното схващане, че „така трябва”. Като че ли водени именно от него, боядисваме яйца, минаваме под масата на Разпети петък и обикаляме църквата в събота вечер. Именно тази инерция погубва същинския смисъл на празниците, защото те не са нищо друго, освен еманация на човешката духовност, а за духовността не е присъща инерция. За нея трябват грижи и отделено време за осмисляне – все неща, за които съвременният българин няма време. Потопени в ежедневните си проблеми, сме запазили единствено черупката на своята сакрална същност и сякаш сме пропуснали да съхраним вярата, която придава истинското съдържание на всички действия, които обичайно извършваме по празниците. Без да мислим себе си като атеисти, сякаш сме се превърнали в такива, загубвайки пътя си към религията. Път, по който човек поема задължително с вяра и обич в сърцето. Макар да сме се отклонили от него обаче, ние не сме отлъчени. Нужно е просто да се отърсим от битовите си мисли и да се вгледаме в себе си. Може би, по този начин свещите, които палим в съботната вечер преди Великден, биха осветили не само мрака около нас, но и този в нас. Текст от читател на OFFNews

Великденско примирие в Украйна

Украинското правителство обяви, че прекъсва операцията на силите за сигурност срещу проруските активисти, които окупират административни сгради в източната част на страната. Министърът на външните работи на страната Андрей Дещица заяви, че правителството спира операцията за великденските празници. Министърът посочи, Украинското правителство обяви, че прекъсва операцията на силите за сигурност срещу проруските активисти, които окупират административни сгради в източната част на страната. Министърът на външните работи на страната Андрей Дещица заяви, че правителството спира операцията за великденските празници. Министърът посочи,

Слабо земетресение край Чирпан

Това е четвъртият трус в рамките на 24 часа


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване