Красимир Каракачанов: България няма външна политика от 25 г.

ГЕРБ и ДПС вече готвят фалшификация на протоколи, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов
България няма външна политика и нито една своя кауза. През последните 60-70 г. не формираме собствена външна политика - 45 г. я определяше СССР, а последните 25 г. слушаме какво ще ни кажат няколко чужди посланици. ГЕРБ и ДПС вече готвят фалшификация на протоколи, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов България няма външна политика и нито една своя кауза. През последните 60-70 г. не формираме собствена външна политика - 45 г. я определяше СССР, а последните 25 г. слушаме какво ще ни кажат няколко чужди посланици.

Все още не са открили избягалите от затвора Шатката и гватемалския трафикант

Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от Централния затвор в София.

Единият от бегълците е българинът Николай Кръстев Николов-Шатката на 46 г. от Брезник. Той има 20-годишна присъда за убийството на Николай Христов-Хайо. Другият избягал е 48-годишният гватемалски гражданин Хосе Луис Мартинес. Той е един от четиримата обвиняеми за въоръжения обир на бизнесмен в прохода Хаинбоаз, съобщи Нова телевизия.

Мъжете са избягали...

Продължава

Спектакълът "Ритъм" оживява на сцената на Tall Ships 2014 във Варна

След награждаването на победителите от регатата „Ветрила“ и малко преди красивото шоу с фойерверки варненци имат възможност да се насладят на авторския спектакъл на Андрей Баташов „Ритъм”, научи Moreto.net. Спектакълът е създаден преди тринадесет години от талантливия български актьор.

Стафиди за енергия

Сухите гроздови зрънца съдържат само 23% вода и са изключително богати на калий, магнезий, цинк, мед, калций, желязо, витамини А и Б комплекс.

Албания и Косово дали 2 млрд. евро за магистрала от 138 км

Албания и Косово са похарчили общо два милиарда евро за магистрала с дължина 138 км, наречена "Пътят на нацията", съобщи МИА. Тези гигантски разходи изпразнили държавната каса и пренасочили фондовете от много по-желани проекти като училища, болници, пътища от местно значение, се казва в разследване на Болкан инсайт. Албания и Косово са похарчили общо два милиарда евро за магистрала с дължина 138 км, наречена "Пътят на нацията", съобщи МИА. Тези гигантски разходи изпразнили държавната каса и пренасочили фондовете от много по-желани проекти като училища, болници, пътища от местно значение, се казва в разследване на Болкан инсайт.

Албания и Косово платили 2 млрд. евро за 138 км магистрала

Албания и Косово са похарчили общо два милиарда евро за магистрала с дължина 138 км, наречена Албания и Косово са похарчили общо два милиарда евро за магистрала с дължина 138 км, наречена "Пътят на нацията", съобщи МИА. Тези гигантски разходи изпразнили държавната каса и пренасочили фондовете от много по-желани проекти като училища, болници, пътища от местно значение, се казва в разследване на Болкан инсайт.

Министърът на земеделието и храните идва за отбелязването на 200-годишнината на Гигинския манастир

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков ще участва в отбелязването на 200-годишнината на Гигинския манастир „Св.св. Козма и Дамян" в пернишко, съобщиха от пресцентъра на земеделието.

Отбелязването на 200-годишнината на Гигинския манастир „Св.св. Козма и Дамян” ще започне от 11:00 часа.

Украинската армия щурмува Славянск, има убити и ранени

Сепаратистие успяха да свалят два хеликоптера на украинските ВВС

Украинската армия щурмува Славянск

Проруските сили твърдят, че са свалили три хеликоптера на украинските ВВС

14 факта за Делян Пеевски, които АЛДЕ трябва да знаят за бъдещия си евродепутат

„Бихме искали да припомним подробно историята на успехите в политиката и бизнеса на г-н Пеевски чрез 14 факта за него и да ви помолим за официална позиция от страна на АЛДЕ относно неговата номинация за евродепутат.“

С това обръщение Протестна мрежа изпрати днес писмо до лидерите на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). В него протестиращите настояват официалните лица от европартията да дадат становище относно номинацията за евродепутат на Делян Пеевски, който, според всички прогнозни социологически проучвания, ще бъде избран за член на Европарламента след изборите на 25 май именно като член на групата на АЛДЕ.

Вижте и пълния текст на писмото:

ДО СЪР ГРЕЪМ УОТСЪН,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АЛИАНСА НА ЛИБЕРАЛИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ ЗА ЕВРОПА (АЛДЕ)

ДО Г-Н ГИ ФЕРХОФЩАД,
ЛИДЕР НА ГРУПАТА НА АЛДЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ДО Г-Н ЯКОБ МОРОЗА-РАСМУСЕН,
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА АЛДЕ

Уважаеми господа,

Протестна мрежа е неформална гражданска структура в България, родена от най-дългия антиправителствен протест в Европа, известен като „ДАНСwithme”.
Протестното движение започна на 14 юни 2013 г. след назначението на скандалния бизнесмен и политик Делян Пеевски за председател на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) и продължава всеки ден по улиците на София вече повече от десет месеца с искането за оставка на правителството, подкрепяно от Българската социалистическа партия (БСП), Движението за права и свободи (ДПС) и проруската крайнодясна партия „Атака”.
На изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. същият неуспешен председател на ДАНС и настоящ народен представител г-н Делян Пеевски e кандидат за евродепутат като втори в листата на ДПС.
Според всички прогнозни резултати в социологическите проучвания тази позиция му гарантира място в ЕП като член на групата на АЛДЕ.
Бихме искали да припомним подробно историята на успехите в политиката и бизнеса на г-н Пеевски чрез приложения файл с 14 факта за него и да ви помолим за официална позиция от страна на АЛДЕ относно неговата номинация за евродепутат.

14 факта за Делян Пеевски, които няма да чуете от контролираните и зависими политици, медии, социолози и коментатори

В изкривената политическа и медийна среда, в условия на страх и автоцензура, все повече защитници на управялващите ни обясняват, че нищо лошо няма в това българска партия да номинира и дори да избере човек като Делян Пеевски в евопарламента. Дори се казва, че това всъщност е демокрацията. Ние обаче смятаме, че кандидатурата на успелия мъж на 33, който няма нищо официално на свое име, е символ на политическата деградация и фасадната демокрация у нас. Ние смятаме това издигане не просто за провокация – това е отмъщението на това правителство и подкрепящите го външни и вътрешни кръгове срещу протестиращите граждани.

Ние, като граждани, които излязоха на площада на 14 юни 2013г и които продължаваме да искаме оставката на това правителство, искаме да припомним следните факти, които умишлено се премълчават заради цензура и автоцензура. По говоренето или неговоренете за тях ще познаете зависимите от КОЙ? политици, журналисти, социолози, коментатори и “независими” граждански организации.

Факт 1
Пеевски е бивш заместник министър и депутат, който арогантно заобикаля закона за деклариране на личното си имущество, разчитайки на дупката в закона, според която за това нарушение няма предвидено наказание. Дори само този факт го прави недостоен за издигане, камо ли за избиране на какъвто и да е държавен пост, в една правова държава. Това няма да прочетете в огромното мнозинство български медии.

Факт 2
На крехката възраст от 20 години Делян и майка му извършват нещо, което юристите наричат “неизпълнение на предварителен договор за продажба на имот”, а излъганият купувач нарича “имотна измама”. Няма да разберете този факт от огромното мнозинство български медии – журналистите масово бягат от подобни теми, въпреки че съдебните документи отдавна са публични.

Факт 3
Най-младия заместник министър и член на борд на най-голямото държавно пристанище става такъв, без да има диплома (която после получава, но се оказа, че я е получил без да ходи на лекции). Въпреки посредствеността, в която сме затънали, това е меко казано скандално. Едва няколко български медии показаха това, а мнозинството мълчи. За подобно нещо в цивилизованите страни се излиза от политиката.

Факт 4
През 2009 година до черния джип на успелия млад мъж, тогава само на 29 години, избухва бомба. Нямаме разкрит извършител, нито знаем защо един млад и успял човек ще е заплаха за някого с подобни методи.

Факт 5
Медийната група на Пеевски и майка му – той не ги притежава, но ги нарича “моите медии” – от години не спазва и най-елементарните етични стандарти, а критиките към това нарича “медийна и конкурентна война”. Рейтингите на България в класациите на медийна свобода падат, а повечето граждани и журналисти просто отвръщат глава от тях – уж от погнуса, но повечето от страх. Медийните бухалки обаче работят и мачкат всеки неудобен според политическите задачи, които те изпълняват.

Факт 6
В миналия парламент Пеевски е отсъствал от над 80% от заседанията, а всъщност с гласуването с чужди карти – от близо 100% от заседанията. Единственият проектозакон, който е внесъл в сегашния – този за ограничаване на дейността на офшорните компании – се оказа бутафория на борба с корупцията (казусите “Булгартабак” и “Карадере). Това е откровена подигравка с българския парламент и хвърляне на прах в очите на избирателите.

Факт 7
Назначването на Пеевски провокира невиждана досега гражданска, политическа и дипломатическа реакция, включително и чрез извънредна декларация на посланиците на Германия и Франция. Досега това няма аналог, но това явно не е проблем за депутатите от управялващата коалиция. Те приличат на управление, което има бизнес план, а не политическа програма.

Факт 8
Лично лидерът на БСП Сергей Станишев заяви при предишното си управление, че Пеевски няма морални качества да бъде заместник министър в негово правителство. Пет години по-късно той заяви че “или избираме Пеевски,. или кабинетът пада”. Какви сделки сключихте, г-н Станишев?

Факт 9
Разследванията за имотите на Пеевски потъват в медийно мълачние. Оказа се, че половината от имотите, които той изпозлва като свои, са собственост на офшорната фирма “Ната лимитед”, регистрирана на Британските вирджински острови. Няма коментар за това по огромното мнозинство от медиите. Страх, цензура или автоцензура? Най вероятно и от трите по много.

Факт 10
Ръководителят на правителствения пресцентър Ани Димитрова отказва да коментира своите връзки с фирма с краен собственик същата офшорна фирма, а предпочита да бяга от камерите под кривата усмивка на премиера Пламен Орешарски. Димитрова е бивша служителка на майката на Пеевски и бивш издател на вестници с неясно финансиране. Тук дори няма нужда от коментар.

Факт 11
През януари 2014г. при опит на екип от журналисти на френско-немската телевизия ARTE TV да снимат хотел “Берлин” в столичния квартал “Бояна” – щабквартира на Пеевски и място на срещи с други политици, магистрати и журналисти в лимузини с тъмни стъкла – личните данни на журналистите достигат само за един час от патрулния автомобил на Шесто РПУ до шефовете на телевизията, в която работи наетия видеооператор. Искането – виждане, изтриване и неизлъчване на записаното. Премиерът Орешарски каза, че ще коментира това изтичане на информация от МВР – още го чакаме, а и никой не го пита. Ние питаме: кой контролира всъщност полицията и МВР?

Факт 12
През 2008 г. скандал в управляващата коалиция извади опити за рекетиране на държавната компания “Булгартабак” от страна на Пеевски и свързани с него лица, които също са лобирали и за хазартен лиценз на фирма с неизвестен офшорен собственик. Само преди месеци този краен собственик станя ясен – същата офшорна фирма с неизвестен собственик, с чиито имоти се разпорежда Пеевски като със свои.

Факт 13
Мониторинговия доклад на ЕК от януари 2014г. неговото име е споменато няколко пъти, а това е най-негативния доклад за България, публикуван някога. Това обаче явно не е проблем, поне докато не спрат европейските фондове.

Факт 14
След всичко това, на Пеевски беше издадено през юни 2013г. разрешение за най-високо ниво на достъп до класифицирана информация (включително и такава на НАТО и ЕС) за няколко работни дни, и това се оказва нормално и законно. Каква сделка направихте с мафията, г-н Станишев, за да й дадете достъп на най0силнот разузнавателно средство в страната? Казахте ли я на вашите съпартийци, когато искахте тяхната безусловна покрепа?

При всички тези данни и факти, единственото обяснение на кандидатурата на Пеевски е едно – присъствието на подобен евродепутат в Брюксел е отмъщението. Tо е насочено към гражданите, които излязоха на площада на 14 юни и поискаха сметката на управляващите. Те искат да стоим пред телевизорите, а не пред урните и на площадите.

Пеевски е символ на мафията, проникнала в най-високите нива на управлението на България. Единственият начин да се противопоставим е да гласуваме на 25-и май. Нека да объркаме сметките и да го направим.

The post 14 факта за Делян Пеевски, които АЛДЕ трябва да знаят за бъдещия си евродепутат appeared first on Noresharski.com.

"Севиля" вкара с духа на вратар

За съжаление справедливостта не възтържествува”,  въздъхна треньорът на „Валенсия” Хуан Антонио Пици след отпадането от „Севиля” в полуфиналите в Лига Европа с домакинско 3:1 след 0:2 навън. В реванша Стефан М’Биа вкара решаващия гол за гостите в добавеното време.
„Дадохме всичко от себе си – продължи Пици. – Заслужавахме да бъдем на финал. В събл За съжаление справедливостта не възтържествува”, въздъхна треньорът на „Валенсия” Хуан Антонио Пици след отпадането от „Севиля” в полуфиналите в Лига Европа с домакинско 3:1 след 0:2 навън. В реванша Стефан М’Биа вкара решаващия гол за гостите в добавеното време. „Дадохме всичко от себе си – продължи Пици. – Заслужавахме да бъдем на финал. В събл

"Демонтаж" e най-посочваният отговор в анкетата за фонтана на бул. "Витоша"


Отговорът "Демонтаж", който се появи по-късно в допитването за бъдещето на фонтана на бул. "Витоша" в София, вече е най-посочваният. За него са гласували почти 2500 души, което е около 30 на сто от включилите се в анкетата на Столичната община до сряда (30 април).

Главният архитект Петър Диков заяви в интервю за вестник "Труд" тази седмица, че ако гражданите искат премахване на съоръжението, това ще бъде направено.

От местната управа обявиха допитването преди две седмици...

Жители на дупнишко село изпращат становище до РИОСВ - Перник против изграждане на водохващане

Жителите на с. Самораново започват подписка срещу намерението на община Дупница и ВиК- Дупница за изграждане на водохващане на р. Отовица. За изразяване на становище, намерението е изпратено от РИОСВ- Перник до жителите на Самораново.

Според кметът на селото Борислав Костадинов, става дума за същото инвестиционно намерение от преди няколко години, за изграждане на водохващане от м. Марков камък. Тогава с подписка жители на Самораново и Ресилово изразиха...

Продължава

Експерт: Тази година ще има много кърлежи

"Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Тази година условията - сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите."
Това заяви за  Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни "Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Тази година условията - сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите." Това заяви за  Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни

Украински пилот убит в Славянск

Украински пилот на хеликоптер е бил убит, а няколко души са били ранени  по време на "антитерористичната" операция, започнала тази сутрин в град Славянск по разпореждане на правителството. Това обяви вътрешният министър на страната Арсен Аваков, предаде Би Би Си. Срещу хеликоптера е била изстреляна зенитна ракета от проруски сепаратисти, допълни министърът. Аваков заяви, че в 4:30 часа местно време тази сутрин е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск. По негови думи в акцията участват подразделения на МВР, Националната гвардия и въоръжените сили. До момента украинските сили са поели контрол над 9 пропускателни пункта в района на Славянск. Градът е заобиколен от украинските сили. Въпреки тези информации сепаратисти в три зони в Славянск твърдят пред Би Би Си, че няма битка там, където са разположени те.

Жандармерия и полиция пазят черешите

Части на жандармерията, Гранична полиция и пожарната ще охраняват черешовата реколта в Кюстендил и региона.

Експерт: Тази година ще има много кърлежи

"Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Тази година условията - сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите." Това заяви за  Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни

Руски учебен ветроходен кораб с два приза във Варна

Състоя се парад на екипажите на участниците в регатата "Тол Шипс"

Виж как лъвове прегръщат и целуват човек

Кевин Ричардсън е служител в парк за диви животни в Южна Африка. Той е спал, хранил се е, работил е с лъвовете, още когато са били малки. Той се прегръща с тях, те го целуват нежно и показват по-скоро котешката си природа в общуването с него. Кевин пък се държи с тях, като с равни.Можете да станете свидетели на удивителното общуване между Кевин и Кевин Ричардсън е служител в парк за диви животни в Южна Африка. Той е спал, хранил се е, работил е с лъвовете, още когато са били малки. Той се прегръща с тях, те го целуват нежно и показват по-скоро котешката си природа в общуването с него. Кевин пък се държи с тях, като с равни.Можете да станете свидетели на удивителното общуване между Кевин и

Доказахме, че сме по-добри от "Ювентус", смята Жорже Жезус


Старши треньорът на "Бенфика" Жорже Жезус заяви, че отборът му е доказал по-голямата си класа от "Ювентус" с класиране за финала в Лига Европа.

Лисабонските "орли" удържаха драматично нулево равенство на реванша в Торино, след като от 67-ата минута играха с човек по-малко, а в последните минути останаха дори с девет души на терена.

Миналогодишният финалист за втори пореден път ще спори за титлата в турнира благодарение на победата с 2:1 на собствен терен в първия мач....

Трети сме по евтин бензин в Европа

България е трета по ниска цена на масовия бензин А-95 в ЕС, сочи статистиката на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ). В края на април у нас той се е продавал средно по 2,52 лв./л, колкото и в съседна Македония. В ЕС най-евтин е той в Полша – по 5,37 злоти (2,47 лв.

Украински пилот загина при спецоперация в Славянск

Украински пилот е загинал днес при спецоперацията в източния град Славянск, предаде изданието „Лига”, позовавайки се на съобщение на украинския вътрешен министър Арсен Аваков в социалната мрежа.
Аваков заяви, че в 4:30 часа местно време тази сутрин е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск. Украински пилот е загинал днес при спецоперацията в източния град Славянск, предаде изданието „Лига”, позовавайки се на съобщение на украинския вътрешен министър Арсен Аваков в социалната мрежа. Аваков заяви, че в 4:30 часа местно време тази сутрин е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск.

Млад мъж от Сливен катастрофира в пропаст

Катастрофата е станала при падане от мост в прохода "Хаинбоаз". Младият мъж е родом от Сливен, но е военнослужещ във Велико Търново. Той се е прибирал към дома с автомобила си. На ляв заво...

Безяк впечатли Хетафе, оцениха го на €3 млн.

Нападателят на Лудогорец Роман Безяк е оставил отлични впечатления у съгледвачите на испанския Хетафе, които са наблюдавали изявите му и в двубоя с ЦСКА (1:0). Мадридчани са готови да извадят 3 милион...

Дъждовете бавят ремонтите на булевардите в София

Дъждовете през май ще доведат до забавяне на изпълнението на някои от ремонтите в столицата, но забавянето може да бъде наваксано, това обяви заместник-кметът по транспорт на Столична община Любомир...

Не е само Розово

Защо се чудим на хората в Розово, след като от години насам всички се правят, че не забелязват постъпки, думи и действия като тези на розовчани? - пита Иван Бедров и дава конкретни примери.Колкото пов...

Безработицата през март остава 13,1%

Безработицата в еврозоната и ЕС се стабилизира през третия месец на годината, сочат данни на Евростат


Кобейн плюе жена си в предсмъртно писмо


Полицията в Сиатъл оповести неизвестна предсмъртна бележка на Кърт Кобейн, намерена в портфейла на фронтмена на “Нирвана” след самоубийството му през 1994 г., съобщава Си Би Ес.
Посланието започва с традиционния обет в деня на сватбата. В нея обаче Кобейн доста нецензурно описва жена си Къртни Лав като “пъпчива кучка”, Полицията в Сиатъл оповести неизвестна предсмъртна бележка на Кърт Кобейн, намерена в портфейла на фронтмена на “Нирвана” след самоубийството му през 1994 г., съобщава Си Би Ес. Посланието започва с традиционния обет в деня на сватбата. В нея обаче Кобейн доста нецензурно описва жена си Къртни Лав като “пъпчива кучка”,

Свалиха три хеликоптера в Славянск, украински пилот е загинал

Украински пилот е загинал днес при спецоперацията в източния град Славянск, предаде изданието „Лига”, позовавайки се на съобщение на украинския вътрешен министър Арсен Аваков в социалната мрежа.
Аваков заяви, че в 4:30 часа местно време тази сутрин е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск. Украински пилот е загинал днес при спецоперацията в източния град Славянск, предаде изданието „Лига”, позовавайки се на съобщение на украинския вътрешен министър Арсен Аваков в социалната мрежа. Аваков заяви, че в 4:30 часа местно време тази сутрин е започнала нова фаза от антитерористичната операция в района на градовете Славянск и Краматорск.

Прокурори опъвали чадър над Шатката?

Още неизвестни около бягството на двамата затворници от Централния софийски зандан. Все още не е даден отговор на въпроса защо съденият за убийство Николай Николов – Шатката е работил извън централната сграда на затвора, както не е ясно и защо гватемалецът Хосе Мартинес е работил при положение, че няма влязла в сила присъда.

Уникална операция на дискова херния в „Пирогов”

/КРОСС/ Уникална операция на дискова херния е извършена от проф. Николай Габровски от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов". В неврохирургията в Пирогов е приложен нов метод на оперативно лечение на дискова херния, който свежда рецидива след интервенцията до 0,5% (при 7 до 10% досегашни стойности). Това е възможно благодарение на ново поколение имплант - „Барикада", който предотвратява повторното появяване на дискова херния. „Това е метод, при който хернията се отстранява през малък разрез - 2-3 см, под микроскопско увеличение. Новото е, че отворът през който се е образувала и излязла хернията, се запълва и дефектът на междупрешленния диск се затваря. Най-същественото е, че вътрешността на диска вече не се отстранява и така функционалността и стабилността на гръбнака на пациента се запазва напълно", обяснява координаторът на неврохирургичния комплекс на проф. Николай Габровски. Той е екипът му в неврохирургията на „Пирогов" са сред първите медици, приложили това оперативно лечение на дискова херния не само в България, но и в Европа. До момента тази интервенция е приложена на трима пациенти на „Пирогов" на възраст между 20 и 30 години. Те са били изписани три дни след оперативната намеса в отлично състояние и без болка

SOS детски селища в България: Преместването на децата от село Дрен е наложително

Местят децата от SOS детското селище в село Дрен в нови жилища в София и Перник. Жителите на Дрен недоволстват от промяната, защото се опасяват, че ще останат без работа.

До края на 2015 г. децата и приемните им семейства ще бъдат преместени от SOS селцето в нови жилища в София и Перник. Жителите на село Дрен обаче се притесняват, тъй като то е най-големият работодател за местните. Направихме опит да се срещнем с работниците в селището. Той се оказа неуспешен, защото...

Продължава

В Плевен започва Балканската математическа олимпиада

/КРОСС/ От 2 до 7 май Плевен е домакин на 31-та Балканска математическа олимпиада.  Организатори на престижната надпревара са Министерството на образованието и науката, Съюзът на математиците в България и Fбщина Плевен. В състезанието ще се включат отбори от 20 страни. Освен от Балканските държави, за участие в олимпиадата идват екипи от Великобритания, Италия, Саудитска Арабия. България ще бъде представена от два отбора от по шест математици - ученици от IX до XII клас от математическите гимназии в София, Пловдив, Варна и Плевен. Балканската математическа олимпиада 2014 ще бъде официално открита на 3 май в 11 ч. в парка на Регионалния исторически музей в Плевен. Международното състезание е проведено за първи път през 1984 г. в Гърция.

Деца и жени загинаха при свлачище в Мексико

Жени и деца са сред загиналите седем жертви на свлачището, причинено от проливните дъждове в централния мексикански щат Пуебла.

Изчезналият Боинг умишлено летял под радарите

Изчезналият малайзийски самолет умишлено е летял така, че да не бъде уловен от военните радари. Това става ясно от публикувания преди ден предварителен доклад за полет MH370, пише британският Telegraph.
Правителството в Куала Лумпур предостави подробна карта, показваща необичайния път на полета след момента, Изчезналият малайзийски самолет умишлено е летял така, че да не бъде уловен от военните радари. Това става ясно от публикувания преди ден предварителен доклад за полет MH370, пише британският Telegraph. Правителството в Куала Лумпур предостави подробна карта, показваща необичайния път на полета след момента,

НАТО: Русия е вече по-скоро враг

/КРОСС/ Действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор, заяви в четвъртък зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбау, предава АР. Това е повратна точка, след двете десетилетия, в които се опитвахме да се сближим с Москва, поради което алиансът обсъжда нови мерки, целящи да възпрат руска агресия срещу която и да е от страните в НАТО, особено балтийските републики, казва Вършбау. „Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг", посочва той. Анексирането на Крим и предполагаемото манипулиране на безредиците в Източна Украйна фундаментално са променили отношенията НАТО-Русия: „В Централна Европа очевидно имаме две различни визии за това как трябва да изглежда европейската сигурност", добавя Вършбау, който е бивш американски дипломат и служител на Пентагона. „Все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на избор на руските съседи, докато Русия очевидно се опитва да наложи отново своята хегемония и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на „руския свят", казва още той. През април НАТО замрази всякакво практическо гражданско и военно сътрудничество с Русия и ограничи драстично - до четирима души - лицата от съществуващото от 1998 г

Украйна възстановява всеобщата военна повинност

/КРОСС/ Председателят на парламента на Украйна и временно изпълняващ длъжността президент на страната Александър Турчинов подписа указ, с който възстановява отменената в края на миналата година от президента Виктор Янукович всеобща военна повинност. Макар указът да встъпва незабавно в сила, засега не се посочва кога ще започне призоваването в казармата на всички годни за служба мъже на възраст от 18 до 25 години, както и дали ще бъдат свикани резервистите. Веднага изникват три основни въпроса, коментира ВВС - колко хора ще бъдат извикани в армията, колко бързо те може да бъдат изпратени на позиции и най-важният - по какъв начин изобщо това би помогнало да се спечели битка, която Киев засега губи. Украйна разполага - поне на хартия - със 130-хилядна армия, но тя е с орязан бюджет, зле въоръжена, недостатъчно боеспособна и силно деморализирана. На теория с подлежащите на мобилизация при война тя може да достигне 1 милион души. „Тепърва ще видим дали възстановяването на военната повинност ще бъде сериозен ход или просто поредния опит на украинските власти да направят нещо, когато всъщност не може да се направи нищо", коментира Дейвид Стърн от Киев. След като в сряда Турчинов призна, че полицията, жандармерията и армията са безсилни да удържат властта на Киев в част от Източна Украйна, сега целта е да се предотврати разрастването на тези действия. В четвъртък проруски сепаратисти атакуваха и превзеха прокуратурата в Донецк

Изчезналият самолет умишлено летял под радарите

Изчезналият малайзийски самолет умишлено е летял така, че да не бъде уловен от военните радари. Това става ясно от публикувания преди ден предварителен доклад за полет MH370, пише британският Telegraph.
Правителството в Куала Лумпур предостави подробна карта, показваща необичайния път на полета след момента, Изчезналият малайзийски самолет умишлено е летял така, че да не бъде уловен от военните радари. Това става ясно от публикувания преди ден предварителен доклад за полет MH370, пише британският Telegraph. Правителството в Куала Лумпур предостави подробна карта, показваща необичайния път на полета след момента,

Славянск под обстрел - има жертви

/КРОСС/ В центъра на Славянск се водят бойни сблъсъци между подконтролните на Киев части на армията и привърженици на федерализацията, има ранени, съобщи телевизия lifenews. Сутринта в петък (2 май) към 4:00 ч. Жителите на града са били събудени със сирена, която оповести за началото на активната фаза на специалната военна операция на киевските власти, след което започнала стрелба. Над покрайнините на града се издигат гъсти стълбове дим от горящи автомобилни гуми. Над града прелитат хеликоптери. Вече три хеликоптера на украински войски са свалени, които извършвали стрелба с реактивни снаряди. Два пилота са загинали, третият е пленен. Представители на администрацията на Славянск съобщиха за първите жертви. По предварителни данни, един човек загинал и един бил ранен, съобщи представителят на отрядите за отбрана на Славянск Вячеслав Пономарьов. Според него, сега един от блокпостовете, разположени около града, се обстрелва от хеликоптер. Няколко десетки жители на Славянск са застанали на моста на реката за да попречат на украинските войски да влязат в града. Проруските бойци от отрядите за самоотбрана и жителите на града са обявили, че няма да позволят на украинските военни да превземат града им и ще продължат да се борят за правата си.    

Славянск под обстрел - има жертви

/КРОСС/ В центъра на Славянск се водят бойни сблъсъци между подконтролните на Киев части на армията и привърженици на федерализацията, има ранени, съобщи телевизия lifenews. Сутринта в петък (2 май) към 4:00 ч. Жителите на града са били събудени със сирена, която оповести за началото на активната фаза на специалната военна операция на киевските власти, след което започнала стрелба. Над покрайнините на града се издигат гъсти стълбове дим от горящи автомобилни гуми. Над града прелитат хеликоптери. Вече три хеликоптера на украински войски са свалени, които извършвали стрелба с реактивни снаряди. Пилотът на единия хеликоптер загинал, другият бил пленен. Представители на администрацията на Славянск съобщиха за първите жертви. По предварителни данни, един човек загинал и един бил ранен, съобщи представителят на отрядите за отбрана на Славянск Вячеслав Пономарьов. Според него, сега един от блокпостовете, разположени около града, се обстрелва от хеликоптер. Няколко десетки жители на Славянск са застанали на моста на реката за да попречат на украинските войски да влязат в града. Проруските бойци от отрядите за самоотбрана и жителите на града са обявили, че няма да позволят на украинските военни да превземат града им и ще продължат да се борят за правата си.    

Първият транш за Украйна може да бъде отпуснат още днес

"Украйна може да получи първия транш от заема на Международния валутен фонд (МВФ) още днес", съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф.

Хайде на фестивал! Странджа празнува зелениката

Ако обичате Странджа, сега е моментът да видите фестивала на зелениката там, който ще се проведе днес и утре.

„Надежда” отнася две награди от Варна

Екипажът на руския учебен ветроходен кораб „Надежда” ще отплава от Варна с две награди, научи Moreto.net. На церемонията след края на Парада на екипажите по улиците на морската столица, регистрираният във Владивосток 109-метров ветроход бе отличен от Sail Training International (STI) с призове за участник от най-отдалечено пристанище и за „Най-успешен кораб” с 46 участия в регати „Тол шипс”.

Славянск е напълно обкръжен, сепаратистите са свалили украински хеликоптери (обновена в 10.46)


Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, напълно е обкръжен от сили на украинската армия, заявил пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, предаде РИА Новости.

"Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета", заяви той. В момента според местни жители се чуват изстрели в района Черевковка, където е един от пътищата, влизащи в града.

Боевете се водят вече в центъра на града, има...

Славянск е напълно обкръжен, сепаратистите съобщават за свалени украински хеликоптери (обновена)


Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, напълно е обкръжен от сили на украинската армия, заявил пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, предаде РИА Новости.

"Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета", заяви той. В момента според местни жители се чуват изстрели в района Черевковка, където е един от пътищата, влизащи в града.

Боевете се водят вече в центъра на града, има...

Славянск е напълно обкръжен, сепаратистите казват, че са свалили два украински хеликоптера


Славянск, който досега се контролираше от привърженици на федерализацията на Украйна, напълно е обкръжен от сили на украинската армия, заявил пред журналисти на брифинг командирът на народното опълчение в града Игор Стрелков, предаде РИА Новости.

"Над града по наши оценки кръжат около 20 вертолета", заяви той. В момента според местни жители се чуват изстрели в района Черевковка, където е един от пътищата, влизащи в града.

Боевете се водят вече в центъра на града, има...

Свалиха от поста втория човек в Северна Корея

Чхве Рен Хе беше началник на политическото управление на армията

Антонио Конте: Съдията позволи на "Бенфика" да руши играта


"Бенфика" не заслужава да бъде на финал, съдията им позволи да рушат играта, заяви бесният старши треньорът на "Ювентус" Антонио Конте след отпадането на неговия отбор в полуфиналите на Лига Европа.

Италианецът посочи губенето на време от "орлите" като основна причина за нулевото равенство в реванша в Торино, което ги класира за финала след 2:1 в тяхна полза в Лисабон.

Конте е категоричен, че неговият състав е бил по-стойностният. "Борехме се за мечтата си (да играем финал...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване