Медицити ще се легитимират с карта с чип

Електронни карти с чип ще ни пазят от фалшиви доктори. С тях ще бъдат снабдени всички членове на Българския лекарски съюз (БЛС).

Въздушен балон се разби в САЩ, 3-ма изчезнали

 В американския щат Вирджиния управляем въздушен балон се удари в електропровод, подпали се и изгоря.

Инцидентът е станал в окръг Каролина, където вчера имаше фестивал на въздушните балони. Балонът е изгорял напълно, без да бъдат намерени останки от него. В кошницата на балона е имало трима души - водачът и двама пасажери. И тримата се безследно изчезнали. Полицията понастоящем ги издирва.

Българите в Европа могат да откриват секцията си за гласуване онлайн

 Европейски избори 2014 безусловно са важни и за все по-разширяващата се българска общност в другите Европейски страни. Полето на политиката, засягащи от социалните им права в Великобритания до достойното им заплащане в Кипър - всичко това ги кара да търсят отговор чрез гласуване.

Една интерактивна карта, дело на ентусиасти, показва с точност на съгражданите ни къде могат да гласуват в Стария континент, съобщава Novanews.bg.

Идеята е от съмишленици на Боян Юруков във Фейсбук. Той е разработил алгоритъм, който търси в "Гугъл" колко трябва да пътуват българите до най-близките до тях секции.

Образно казано облакът показва откъде можете да стигнете с автомобил до избирателната секция в Париж или Берлин за съответно 90, 60 или 30 минути. Така Боян онлайн очертава достъпността до възможностите за гласуване и покритието на тези секции.

"Вярно е, че те се слагат на места с много българи, но виждайки така картата, човек може да се ориентира и съответно ако в неговия град има много, да предприеме стъпки към откриване на секция. За тези избори вече е късно, но за други избори или когато се взема решение къде да има секция”, обясни Боян Юруков, който живее във Франкфурт на Майн.

За Централната избирателна комисия все пак положителното е, че се откриват нови секции в страните от Евросъюза. Възможността да упражнят правата им и да гласуват е гарантирана.

"С така разкритите секции, възможността на българските граждани, живеещи в чужбина, е доста облекчена в сравнение с предходни избори. Знаете, че при предходните избори, например в Лондон стоеше проблемът с по-малкото секции, пред които имаше хора, чакащи на опашка”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. Прави впечатление, че някои области не са покрити, например в Полша и Унгария.

"Не е задължително да е покрита цялата страна, но е важно да има там, където има диаспори. Въпросът е хората на място да кажат, нас не ни покрива, на нас не ни е удобно”, обясни Боян Юруков. Картата трябва да помогне българите в странство да се ориентират по-добре и да реагират съобразно нуждата си, казва авторът й.

32-годишен е с опасност за живота след побой

Скандалът станал пред ресторант в Благоевград


Черен списък за менте вносители на зеленчуци

Рисковите вносители на зарзават, които системно нарушават родното законодателство, ще бъдат следени изкъсо, а обяснението, че внасят за лична консумация 1000 кг домати, вече няма да бъде допустимо заради затегнатия по границите контрол.

Голяма част от Варна остава без вода днес заради смяна на водопровод

От Водоснабдяване и канализация съобщиха за Moreto.net, че поради извършване на планов ремонт на - 10 май - събота се налага спиране на водоподаването в голяма част от централната част на Варна. От 9 до 21 часа без вода ще са абонатите в карето заключено между булевард "8-и Приморски полк", булевард "Мария Луиза", ул.

Местан: Управленската програма да се актуализира след изборите

 Управленската програма на кабинета трябва да се актуализира след изборите. Това ще се случи ако вотът на 25 май е положителен за партиите зад кабинета, в което съм дълбоко убеден. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред "24 часа". Тогава правителството трябва

да мине от стратегия на оцеляването към стратегия на ефективно управление.

Премиерът Орешарски има пълното ни доверие, включително за това с какъв екип ще работи, поясни Местан. Но за нас на този етап въпросът за персонални промени не стои, уточни той. Заради нестабилната политическа среда и перманентните протести кабинетът въпреки успехите си малко или много разгръщаше и политика на оцеляване, на стабилизиране, обясни Местан.

Правилният прочит на един позитивен за управляващите партии вот на европейските избори трябва да роди като резултат предложение за надграждане на тази програма, вече в посока по-голяма ефективност, смята Местан.

Според него, числовите параметри - брой спечелени мандати от ДПС и БСП общо, не са решаващи за разчитане на знака от избирателя, а това "дали той е задал реална алтернатива на кабинета "Орешарски".

Предизборната ситуация не е подходящият контекст за разговори за евентуални персонални промени, свързани с тази актуализация, отвърна Местан на въпрос ще има ли смяна на министри. На първо място това е право на министър-председателя Орешарски, зад когото "ДПС стои плътно", увери Местан.

Премиерът сам трябвало да реши дали да продължи с този състав на правителството или да предложи промени в него.

Столипиново е най-лошото място за почивка в света!

Столипиново държи първото място в световния Топ 10 за най-лошото място в света за почивка.

Путин в Севастопол: Уважавайте правата на руснаците

 Руският президент Владимир Путин направи преглед на корабите на руския Черноморски флот в пристанището на Севастопол, на Кримския полуостров, предаде Франс прес.

Облечен с черен шлифер, Путин направи прегледа на корабите от катер на флота. До него беше министърът на отбраната Сергей Шойгу. Катерът премина пред десетина руски военни кораби.

Путин поздрави с мегафон екипажите, които бяха в парадни униформи и които му отвърнаха с мощно "Ура!". Кейовете на пристанището в Севастопол бяха претъпкани с хора, посочва журналист на Франс прес.

След като приключи прегледът на корабите, последва авиационно шоу, в което над пристанището на Севастопол преминаха десетина бойни самолета, сред които свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22 и изтребителите Су-27.

След това президентът на Русия положи венец пред мемориала на военнослужещите, защитавали Севастопол в годините на Великата отечествена война, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред събралото се множество Путин благодари на кримските ветерани за техните подвизи през войната. "Подвигът на поколенията, които разгромиха фашизма и нацизма, винаги ще бъде пример за мъжество, доблест и несломима сила на волята и пример за безкористна служба към Отечеството", каза Путин.

Той заяви, че връщането на Крим в пределите на Руската федерация е възстановяване на една историческа истина, посочва Франс прес.

"Настоящата 2014 г. ще остане в историята като годината, в която народите, които живеят тук, твърдо решиха да бъдат с Русия, потвърдиха, че държат на историческата истина и на паметта на нашите предци", каза Путин.

След приключване на церемониите, когато Путин се отправяше към колата си, към него се приближиха двама жители на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

Те благодариха на руския президент, че Крим отново е в състава на Русия. На свой ред Путин благодари за подкрепата на кримчани и се ръкува с двамата местни жители.

По-късно руският президент присъства на концерт в Севастопол и подчерта в реч пред събралото се множество, че другите трябва да уважават правата на руснаците, предаде Ройтерс.

"Ние се отнасяме към всички страни, към всички народи с уважение. Ние уважаваме техните законни права и интереси. Но ние искаме всеки да отчита нашите законни интереси, в това число и възстановяването на историческа справедливост и правото на самоопределяне", каза Путин.

Междувременно

украинското външно министерство осъди посещението на руския президент на анексирания от Русия Кримски полуостров като умишлена ескалация на кризата между двете страни, предаде Ройтерс.

"Подобна провокация още веднъж потвърждава, че Русия нарочно се опитва да повиши напрежението в руско-украинските отношения", гласи изявлението на украинското външно министерство.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в естонската столица Талин, че днешното посещение на Путин на Кримския полуостров е неуместно.

Няма и видимо потвърждение за изтегляне на руските войски от границата с Украйна, добави Расмусен.

По-рано руското външно министерство заяви, че Расмусен трябва да е сляп, щом казва, че не вижда признаци Русия да се изтегля от границата с Украйна.

Расмусен контрира, че няма проблеми със зрението. Путин посещава Крим за първи път след анексирането на полуострова през март.

Белият дом разкритикува визитата на Путин в Крим,

предаде Франс прес.

"Ние не приемаме незаконното анексиране на Крим от Русия. Подобна визита само ще задълбочи напрежението", каза Лаура Лукас Магнусън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Правителството ще заседава в Ловеч


След изнесените заседания във Видин и Бургас правителството днес ще заседава в Ловеч. то ще бъде в сградата на областната администрация в града.

По-късно министър-председателят Пламен Орешарски ще се срещне с кметовете на общини от областта, след което ще разговаря с представители на бизнеса от региона.

Изнесените правителствени заседания целят запознаване с проблемите на съответните региони и приемане на място на решения, които да помогнат за решаването им, обяви в Бургас...

Задържаните от Червения кръст в Донецк са освободени

Членовете на организацията са били подозирани в шпионаж


Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 10 май - събота, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул."Васил Кънчев" №2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, ул.

Днес се открива железопътният трафик през мост "Нова Европа"

Пътническият влак ще свързва Видин с румънския град Голенци, откъдето ще има връзка за Крайова


Плащат ни два пъти по-малко, отколкото произвеждаме

КНСБ: В индустрията и услугите могат да се повишат заплатите


От днес пътнически влакове се движат по Дунав мост-2


От днес тръгват пътнически влакове по Дунав мост-2 между Видин и Калафат, съобщиха от Министерството на транспорта. Самият мост беше пуснат в експлоатация преди година.

Влакът ще пътува по редовна линия от Видин до румънската гара Голенци, която е на близо 20 км от границата. Оттам ще може да се направи връзка за Крайова. Във Видин пък ще може да се прави връзка с влака за София. Влакът ще се движи веднъж дневно в двете посоки. За момента влаковете ще са румънски.

Все още...

Ситуацията в Украйна може да навреди на полската икономика

Съществува риск от понижаване на износа, потреблението и инвестициите, което може да забави ръста на една от най-добре представящите се икономики в ЕС


Да се борим с промяната

Той е сменил работата си, за да се посвети на онова, за което винаги е мечтал. Но нещо в него се бунтува. Нещо го притеснява. Липсват му старите колеги, както и простичките задачи, които е изпълнявал ...

Първанов: Брюксел има двоен стандарт заради слабата българска дипломация

Брюксел има двоен стандарт по отношение на енергетиката, защото българската дипломация не проявява характер. Това заяви бившият президент Георги Първанов в предаването „На светло” ...

Безплатни правописни консултации за столичани и награди за грамотните

Безплатни правописни тестове и консултации ще има за столичани в неделя, 11-и май. Организаторите канят всички жители и гости на София да почетат светите братя Кирил и Методий, като се присъединят към...

Китайският oнлайн търговeц JD.com иска да набере 1,7 млрд. долара от IPO в САЩ

Най-голямата интернет компания в Азия Tencent се сдоби с 15-процентен дял в JD.com, като възнамерява да прехвърли бизнеса си с онлайн търговия на сайта


Пътна обстановка в страната - 10 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Ортак издъни рецидивист с фабрика за дрога

29-годишен рецидивист ще бъде изправен пред Темида за производство на синтетична дрога. Нарколабораторията му в сливенски квартал беше разбита при акция на полицията. Заловен е и помагачът му, който обаче ще бъде само свидетел по делото.

Кои са лидерите на проруските сепаратисти в Украйна

Кои са главните действащи лица и за какво се борят


Oracle с етапна победа в патентния спор с Google

Корпорацията получи правото да защитава части от своя софтуерен код


Сливането на Pfizer с AstraZeneca предизвика политическо напрежение и в САЩ

Конгресмени и губернатори на щатове изразяват опасенията си за загуба на работни места и данъчни приходи


10 май в историята

Събития 1553 г. — От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата Московска компания, която установява северния морски път към Русия. 1865 г. — Гражданската война в САЩ: Джеферсън Дейвис, президент на американската Конфедерация през Гражданската война, е пленен от силите на Съюза.

Отборът на ОУ „Константин Величков“ защити шампионската си титла в Пловдив в „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!”

Последният областен финал е във Варна тази неделя
С много спортни емоции премина градският финал за междуучилищния футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!“ в Пловдив. 23 отбора премериха сили помежду си, а шампионския трофей за втора поредна година вдигна отборът на ОУ „Константин Величков“. През 2013 г. Последният областен финал е във Варна тази неделя С много спортни емоции премина градският финал за междуучилищния футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!“ в Пловдив. 23 отбора премериха сили помежду си, а шампионския трофей за втора поредна година вдигна отборът на ОУ „Константин Величков“. През 2013 г.

Иззеха незаконно притежавано оръжие от мъж край Свищов

Пушката и боеприпаси са открити при проверка на имот


На тази дата: Чърчил става британски премиер


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания, след като провалилият се в опитите да въздържи Хитлер от агресия в Европа Невил Чембърлейн подава оставка.

Сър...

"Погледни отново" от сина на Хорхе Букай

Демиан Букай, синът на Хорхе Букай – най-четеният автор през последните години в България, дебютира със своя книга, а на 9 юни двамата ще пристигнат заедно в София.Освен с читателите си в Со...

В Южен Судан подписаха примирие

Президентът на Южен Судан и лидерът на бунтовниците подписаха мирно споразумение, като обещаха да сложат край на продължаващата близо пет месеца гражданска война, предаде AFP. Президентът Салва Киир ...

Отглеждат прасета с вкус на уиски

В американския щат Айова отглеждат прасета, чието месо има вкус на уиски, предаде БГНЕС. Идеята е на ръководството на местната фабрика за ръжено уиски "Templeton Rye Distillery". Проектът ...

Нашествие на змии в Лондон

Десетки змии от вида смок мишкар с почти максимални размери са забелязани в централната част на Лондон, информира Mirror. Някои от тях са достигнали максималните си размери от около 1,8 метра. Те не ...

Срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес изтича днес


Днес изтича  срокът, в който избирателите, които искат да бъдат вписани в избирателните списъци за предстоящите евроизбори по настоящия си адрес, ако той е различен от постоянния, могат да подадат заявление за това. Според Изборния кодекс списъците се изготвят по постоянен адрес.

Ако искат на 25 май да гласуват по настоящия си адрес, избирателите трябва да отправят писмено искане до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник. Заявление за гласуване по настоящ адрес...

Отборът на ОУ „Константин Величков“ защити шампионската си титла в Пловдив в „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!”

Последният областен финал е във Варна тази неделя
С много спортни емоции премина градският финал за междуучилищния футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!“ в Пловдив. 23 отбора премериха сили помежду си, а шампионския трофей за втора поредна година вдигна отборът на ОУ „Константин Величков“. През 2013 г. Последният областен финал е във Варна тази неделя С много спортни емоции премина градският финал за междуучилищния футболен турнир „Купата на Coca-Cola: Играй с нас!“ в Пловдив. 23 отбора премериха сили помежду си, а шампионския трофей за втора поредна година вдигна отборът на ОУ „Константин Величков“. През 2013 г.

Прогноза за времето - 10 май

Днес облачността ще е предимно значителна. Ще превалява дъжд, на повече места в източната половина от страната и планинските райони. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните.

И помощите от Европа влязоха в схемите за телефонни измами

“Схемите, които използват телефонните измамници, се изтъркаха, затова те измислят нови или допълнения към старите”, обясняват полицаите. 
Бизнесът на ало-мошениците продължава, като те използват всякакви актуални теми. В хит са се превърнали европомощите за безработни, социално слаби и пенсионери. Бежанската вълна от миналата есен също се “Схемите, които използват телефонните измамници, се изтъркаха, затова те измислят нови или допълнения към старите”, обясняват полицаите. Бизнесът на ало-мошениците продължава, като те използват всякакви актуални теми. В хит са се превърнали европомощите за безработни, социално слаби и пенсионери. Бежанската вълна от миналата есен също се

Кубрат Пулев: Това е шансът да покажа кой съм

- Кубрат, по-близо си от всякога до мач за световната титла. Наистина ли това бе подаръкът, който чакаше за рождения ден?
- Може да се каже, официалните писма до Международната боксова федерация бяха пуснати преди повече от 10 дни и очаквахме да дойде това решение да задължат Владимир Кличко да се бие с мен. - Кубрат, по-близо си от всякога до мач за световната титла. Наистина ли това бе подаръкът, който чакаше за рождения ден? - Може да се каже, официалните писма до Международната боксова федерация бяха пуснати преди повече от 10 дни и очаквахме да дойде това решение да задължат Владимир Кличко да се бие с мен.

Газовата криза отново надвисва над Европа

Украйна и Русия отново спорят за размера на задълженията за газа


Лю: Китай трябва да се притеснява за краткосрочните си икономически перспективи

Пекин трябва да позволи на пазарите да определят курса на юана, посочи финансовият министър на САЩ


ООН въвежда санкции срещу експрезидента на ЦАР

Срещу лидерите на групировката „Селека” и християнското опълчение

В Донецк похитиха доброволци на Червения кръст

Седем души от Международния комитет на Червения кръст бяха взети за заложници от проруски активисти в Донецк. Сред похитените има един гражданин на Франция. Останалите шестима са украинци - трима до...

275 станаха жертвите на потъналия край Южна Корея ферибот

Жертвите от потъналия в средата на април южнокорейски ферибот "Севол" вече са 275 души. Още 29 пътници продължават да са в неизвестност, предаде Агенция "Фокус". Общо 400 души пре...

Зад кулисите на Северна Корея

От последовател до ренегат - дълго време Джан Джин Сен е част от севернокорейската върхушка. През 2004 година успява да избяга в Южна Корея и сега публикува книга, в която обрисува тоталитарната сис...

БСП прави парламента трибунал!

С приближаването на изборите на 25 май се множат и комисиите в парламента. Да се чуди човек - това законодателното събрание на българския народ ли е, или наказателната институция на управляващите парт...

Пламен Димитров: Плащат ни два пъти по-малко, отколкото произвеждаме

Работодателите в индустрията и услугите могат да си позволят да увеличат средно с 15-20%. Аз вярвам, че от 1 януари следващата година е напълно възможно минималната работна заплата да стане 400 лева. ...

Казийски с Ал Рая излиза срещу Белогорие за титлата в Бело Оризонте

Звездният Ал Раян (Доха) с Матей Казийски излиза срещу Белогорие (Белгород) на за титлата на Световното клубно първенство в Бело Оризонте (Бразилия). Катарският тим отнесе надеждите на домакините за...

10 май в историята

/КРОСС/ 1553 г. - От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата Московска компания, която установява северния морски път към Русия. 1865 г. - Гражданската война в САЩ: Джеферсън Дейвис, президент на американската Конфедерация през Гражданската война, е пленен от силите на Съюза.1869 г. - Завършена е Първа презконтинентална железница, която свързва Изтока и Запада на САЩ.1871 г. - Във Франкфурт е подписан френско-германски мирен договор, според който Франция губи Елзас и Лотарингия.1881 г. - Коронясан е първият крал на Румъния - Карол I.1924 г. - Едгар Хувър е назначен за директор на Федералното бюро за разследване и остава на този пост до своята смърт през 1972.1933 г. - Цензура: В Германия нацисти организират мащабно изгаряне на книги.1940 г. - Втората световна война: Германия нахлува в Люксембург, Холандия и Белгия.1940 г. - Втората световна война: Невил Чембърлейн се оттегля от постта министър-председател на Обединеното кралство поради болест и официално препоръчва за свой наследник Уинстън Чърчил.1941 г. - Втората световна война: Полетът на Хес до Британия при който скача с парашут над Шотландия, в опит да осъществи мирни преговори между Великобритания и Нацистка Германия, но е задържан от британски военни като военнопленник.1941 г. - Ракетоплана Месершмит 163 преодолява границата от 1000 км/ч. (1003,9 км/ч). Рекорд до 1947 г.1967 г. - Създаден е холандския футболен клуб АЗ Алкмар.1994 г. - Силвио Берлускони става министър-председател на Италия за първи път

Св. ап. Симон Зилот. Възстановяване на Българската патриаршия

/КРОСС/ Свети Симон бил роден в Кана Галилейска и бил познат на Господа и на Неговата Пречиста Майка, тъй като град Кана се намирал недалеч от Назарет. Когато Симон празнувал сватбеното си тържество, той поканил на тази сватба и Господ с Неговите ученици и Пречистата Му майка. Но тъй като виното за гостите не достигнало, Господ превърнал вода във вино. Поразен от това чудо, младоженецът повярвал в Господ Иисус Христос като в истинен Бог и напускайки сватбеното тържество и дома си, с усърдие последвал Господа. Затова и бил наречен Зилот, или ревнител. Има предположение, че Симон Зилот до призоваването си за апостол е бил член на сектата на зилотите - ревнители на отеческата вяра, обръщащи особено внимание ма спазването на обредните изисквания на Моисеевия закон, защото се разпалил от толкова голяма ревност, че заради любовта си към Христа оставил своята годеница и всичките си пристрастия, сгодявайки душата си за Небесния Жених. Затова Симон бил причислен към сонма на Христовите ученици и към лика на светите дванадесет апостоли. Когато на Петдесетница Светият Дух слязъл върху апостолите във вид на огнени езици, те получили дара на езиците, така че можели да проповядват Евангелието на всички народи и Симон, заедно с останалите единадесет апостоли, се сподобил да получи Светия Дух. Като получил Светия Дух, той тръгнал с проповед за Христа през различни страни. Минал през Египет, Мавритания, Либия, Нумидия, Кириния и Абхазия. Бил е също и в Британия

Столетница прогледна след 4 години пълна тъмнина

101-годишната баба Василка споделя рецепта за дълголетие


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване